Prezident moderoval schůzku koalice s opozicí

Petr Pavel

Věk odchodu do důchodu se podle prezidenta bude muset postupně zvyšovat i po roce 2030. Petr Pavel to řekl po prvním setkání o penzijní reformě, na které pozval zástupce koalice i opozice právě s pozdějším nástupem na odpočinek počítá vláda, vláda ve své reformě, opoziční ano tento záměr naopak nepodpořilo, od ministra práce a sociálních věcí si vyžádalo analýzu, jak by krok dopadl na nezaměstnanost a na pracovní trh.

Petr Pavel, prezident ČR
——————–
Věk odchodu do důchodu se bude muset budoucnosti prodlužovat, to je naprosto nezbytný parametr. Debatu povedeme nadále o tom, jakým způsobem se bude vypočítávat věk odchodu do důchodu a jakým způsobem se bude schvalovat, jestli to bude nějaký dlouhodobý automatický mechanismus, nebo jestli se budeme ubírat v nějakých krocích po časových obdobích.

mluvčí 1,
——————–
Prezident zároveň podpořil vládní plán, aby lidi v náročných profesích mohli do důchodu až pět let před řádným termínem, aniž by se jim penze krátila. Debata o konkrétních povoláních podle něj bude pokračovat. Ministr práce navrhuje, aby se to týkalo zhruba 120 000 lidí, například hutníků, kovářů, sklářů nebo specializovaných zdravotních sester.

redaktorka ČT
——————–
Pražský hrad, 11 hodin dopoledne. Petr Pavel se nejdřív pozdravil se zástupci vlády i opozice.A krátce poté pozval všechny k jednacímu stolu, aby se pokusil najít shodu na důchodové reformě. Doufám.

Petr Pavel, prezident ČR
——————–
Že ta atmosféra předsedou jednání vystupujeme, není úplně jednoduchá.

redaktor ČT
——————–
Na společné schůzce o reformě penzí za účasti prezidenta se dnes sešli zástupci koalice a opozice. Vůbec poprvé po hodinu a půl dlouhém jednání Petr Pavel řekl, že si nutnost reformy uvědomuje vláda i opozice.

Petr Pavel, prezident ČR
——————–
Tím hlavním bodem, na kterém jsme se shodli, je to, že nelze nekonat udržitelnost důchodového systému. Vyžaduje.

redaktorka ČT
——————–
Zásahy. Následně dokonce Pavel oznámil dohodu koalice a hnutí ANO z na jednom z nejdůležitějších bodů celé reformy.

Petr Pavel, prezident ČR
——————–
Shodli jsme se na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset budoucnosti prodlužovat.

redaktor ČT
——————–
To ale po společné tiskové konferenci popřelo hnutí ANO.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Rozhodně je předčasné říkat, že bychom se na něčem shodli, to určitě ne.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
Navíc proti zvyšování věku odchodu do důchodu se již postavilo i ministerstvo zdravotnictví, ale také demografové.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Ministr práce Marian Jurečka dnes opozici nabídl, že prozatím navržený způsob prodlužování věku odchodu do důchodu je ochotný upravit na samotném principu zvyšování věku odchodu do penze i po roce 2030. Ale trvá.

Marian Jurečka, ministrpráce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Jestli to má být nějaký trvalý mechanismus a jak definovaný, anebo zase dávat do budoucna nějaké mechanismy, které by dávaly prostor třeba vládě, že třeba po pěti letech to bude přehodnocovat.

redaktor ČT
——————–
Hnutí ANO pak přišlo na jednání s požadavkem, aby stát vytvořil nový, státem garantovaný fond spoření na stáří.

Karel Havlíček, místopředseda Poslanecké sněmovny, místopředseda hnutí /ANO/
——————–
Se musí vytvořit další pilíř, druhý pilíř, motivační pilíř, pilíř, který bude spojen s investicemi, s garancemi.

redaktorka ČT
——————–
Státu. Petr Pavel i Marian Jurečka jsou ochotní o novém spořícím fondu jednat. Další jednání se tady na Pražském hradě uskuteční 22. dubna. Ministrpráce a sociálních věcí Marian Jurečka dnes potvrdil, že do té doby vláda návrh důchodové reformy projednávat nebude.

Marian Jurečka, ministrpráce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Ale opravdu musíme to od 20. dubna. Si otevřeně říct, jsme schopni se jako koalice, opozice dohodnout, jsme schopni potom udělat společný návrh.

redaktor ČT
——————–
Premiér Petr Fiala dnes v rozhovoru pro Českou televizi zopakoval, že prosazení důchodové reformě je klíčovou vládní prioritou, koaliční většina je podle něj připravená reformu ve sněmovně schválit i v případě, že se s opozicí na reformě nedohodne.

mluvčí 3,
——————–
My prostě musíme provést důchodovou reformu, abychom zajistili důchody pro dnešní třicátníky, čtyřicátníky, pro Martin mladší generace proto, abychom udrželi důchodový účet v nějakém přijatelném stavu a prostě lidé měli do budoucna slušné penze.

mluvčí 4,
——————–
Je jasné, že nějaké změny musíme udělat, že jinak bude náš důchodový systém hodně zadlužen a bude samozřejmě vyžadovat další a další peníze z daní.

redaktor ČT
——————–
Poslanci by mohli začít ve sněmovně projednávat důchodovou reformu v květnu, definitivně hlasovat by mohla sněmovna o reformě na podzim. Kateřina Samková a Petr Vašek, Česká televize.

Podle šéfky klubu hnutí ANO Aleny Schillerové je zatím předčasné mluvit o shodě s vládou, chce však o důchodové reformě nadále jednat.

Marian Jurečka, ministrpráce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Když se pan prezident na úvod nás ptal, jestli z naší strany, ze strany opozice, za prvé, vnímáme nutnost důchodovou reformu udělat a jestli je tady vůle se pokusit tu shodu najít. Tak z obou dvou stran zaznělo, že ano, a to si myslím, že je dobrý předpoklad a vlastně máme velmi brzy další schůzku 22. dubna, do té doby jsme si dali určité úkoly, jak pro stranu vládní, tak je pro stranu opozice a já fakt to myslím smrtelně vážně, protože tady jde o víc než jenom o politiku jednotlivých stran, tady jde opravdu o naši zemi, o státní rozpočet, který se bude týkat našich dětí, našich vnoučat a především o ty důstojné a spravedlivé důchody, takže já se o to budu snažit.

mluvčí 5,
——————–
Já jsem ocenila to, že pan prezident dnes požádal pana ministra o to, aby zatím, než se sejdeme, my se máme sejít dvaadvacátého.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Když dojde na ten nejhorší scénář, že se Nedohodne

mluvčí 5,
——————–
, došlo na ten nejhorší scénář, tak já otevřeně říkám, provedeme kompletní revizi, kompletní revizi všeho, což může vést i k tomu, že něco zrušíme, něco změníme, to v tuto chvíli uvidíme také, co projde, to bude. Ale každopádně to byl velmi nepříjemný.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.