Schillerová o neshodě na zvyšování penzijního věku

Alena Schillerová

ČT 24 

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
/živě Olomouc/ Ale zazněly samozřejmě potom v té následující debatě ty aspekty pohledu na to, jestli to má být mechanismus trvalý, do kterého se nebude zasahovat rozhodnutími vlády v nějakém intervalu, třeba pětiletém, či tam takovýto mechanismus vložíme atd. já jenom chci poznamenat, že toto téma je velmi složité, ale zároveň je tady velmi racionální důvod pro to, proč s tím tématem pracujeme, jednak to, že se dožíváme vyššího věku a i z pohledu těch prognóz, prognóz to tak bude velmi pravděpodobně i v těch příštích zhruba 20, 30 letech, kdy stále ještě poroste ta doba dožití a ten druhý důležitý faktor je i ten, že přecházíme později na pracovní trh než naši rodiče a prarodiče. A zároveň i ty jednotlivé pracovní pozice se mění v tom charakteru náročnosti a dopadu na lidské zdraví, v tom, v čem pracovali v těch provozech třeba naší dědové, babičky nebo i naše rodiče, v čem pracujeme my dnes a v čem pracují třeba naše děti, tak to se samozřejmě mění v tom slova smyslu k lepšímu z hlediska té eliminace těch negativních dopadů na to lidské zdraví, a to je taky jeden z faktorů, který do určité míry se tady promítá, je nutného ho zvažovat, ale není shoda, není v tento okamžik shoda, abychom řekli, že na tom parametru a na tom, jak se to má vyvíjet, jak rychle, dynamicky, tak k tomu detailu jsme se takto úplně dneska nedostali.

moderátor
——————–
Ano, dobře, paní předsedkyně, bez ohledu na to, jestli se bude posouvat každý rok, každých pět let atd. obecný princip, do důchodu se musí později. To jste tam odkývali nebo ne?

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Ne, ne, shoda není naprosto, říkám, naprosto to říkám odpovědně, věcně. Seděli jsme tam, víte, co jsme řekli a co jsme, co jsme komentovali.

moderátor
——————–
No, ono to nebylo z celodenního výboru jasný.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
My jsme se shodli na tom, že se musí o tom, že se musí mluvit o tom komplexu jako takovém, že o něm chceme mluvit, nakonec to, že jsme se účastnili té schůzky, je jasné, ale nemohla ani shoda být, protože já jsem upozornila, že vláda musí schválit.

moderátor
——————–
Ani na tom, jestli je nezbytné jít pozdě, nějak později, ale později.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Nemohla být, pane redaktore, protože vláda musí do 30. 6. schválit materiál o tzv. udržitelnosti důchodového systému. Ten materiál, jak zaznělo od kolegů z MPSV, myslím, že do 30. dubna půjde do připomínkového řízení a ze strany pana prezidenta bylo apelováno, zda by nám mohl být poskytnut, dříve, bylo přislíbeno, že aspoň nějaká pracovní verze, zda ty nám bude poskytnuta do 15. dubna. A my se tam podíváme, jak ta data vychází, to znamená, jak je to tam s dobou dožití, jaká je tam analýza, jak se tam pracuje s dalšími faktory a současně spojenou nádobou, a to byla věc, která se diskutovala v podstatě jakoby dohromady, spojenou nádobou je i ten…současný odchod, to taky ale předčasné odchody u náročných profesí.
Které byly vlastně vloženy do zákona a teď tady nevedu žádné arbitrární řízení, teď říkám fakta až po skončení připomínkového řízení, teď jsou tam určité faktory, které byly vybrány.

moderátor
——————–
A to ovlivňuje to, jestli se bude chodit později, nebo ne?

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Ano, ovlivňuje, protože jestliže řeknete A, za prvé musíme vidět ta data, na základě kterých byl stanoven způsob, který zvolila z MPSV, my jsme tam samozřejmě debatovali, nevím, jestli ta debata už nebude moc technická, ale když mi dovolíte, tak to řeknu, my jsme tam debatovali i způsob, jakým k tomu přistoupilo MPSV, nám se nelíbí. Ten teď nechám být, ale jsou to spojené nádoby. Přece, když vy řeknete, že nějaké profese a musíte vědět, na základě čeho, na základě jakých dat, jestli je to nutné, mají si posunout, má se posunout věk odchodu do důchodu, tak musíte současně říct, že celé řady profesí se to týkat nemůže. No, a toto je debata. A zase nám byly poskytnuty nějaká data a my jsme recipročně…

moderátor
——————–
Počkáte na konkrétní data.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Přislíbili, přislíbili naše připomínky, ať jsem skutečně spravedlivá.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.