Chytrý domov pro seniory v Litoměřicích  

Domov Charita Litoměřice

ČT 1 

Byty se zvláštním režimem, ale i léčebny dlouhodobě nemocných. Právě tato zařízení jsou v Česku stále více přeplněná. Zájemci čekají na umístění několik měsíců, někde i roky. I přesto, že počet lidí starších 65 let v Česku stoupá, počet lůžek v domovech pro seniory naopak klesá. A ukazují to i statistiky. Od roku 2012 těchto míst ubylo o 1600. V Litoměřicích proto ještě letos plánují postavit moderní a takzvaně chytrý domov pro seniory.

Domov se zvláštním režimem v Litoměřicích. Ubytovaní jsou tu lidé s Alzheimerovou chorobou nebo různými typy demencí. Teď tu mají 33 klientů, tedy plný stav. Na umístění jich čeká dalších 40.

Alena Mohauptová, vedoucí zařízení se zvláštním režimem, Charita Litoměřice
——————–
Těch domovů příliš nepřibývá. Ta Alzheimerova choroba nebo jakýkoliv typ demence začíná už v brzkém věku, i dokonce v 50 letech. Takže těch klientů je opravdu nebo těch zájemců je opravdu hodně.

Antonie Krejzová, klientka domova se zvláštním režimem
——————–
Jsem tady 22 roků. Máme to tu pěkný. Ty děvčata všecky, sestřičky jsou k nám strašně milý.

Barbora Lancová, redaktorka
——————–
Domov sídlí v areálu bývalého kláštera. Prostory už nejsou pro takové služby dostačující.

osoba
——————–
Když tam jsou tři na pokoji nebo dva, máme problém jet tam se zvedákem, a protože všechny klienty si nemůžeme jakoby zvednout pomocí vlastní síly.

redaktorka
——————–
Charita chce proto ještě letos začít s výstavbou moderního a chytrého zařízení. Kapacita by se měla navýšit o necelých 10 lůžek, klienty tu budou chránit speciální čipy.

Alena Mohauptová, vedoucí zařízení se zvláštním režimem, Charita Litoměřice
——————–

Ty hodinky budou načipované a ten klient bude v bezpečí. Ve chvíli, kdy bude chtít jít do prostoru, kde jsou například ty schody, tak ho to nepustí.

Jan Kučera, manažer rozvoje investic, Charita Litoměřice
——————–
Aby to bylo komunitního charakteru, aby se ty klienti v těch domech cítili jako v domácím prostředí. Takže vlastně budou bydlet v bytě. Obě ty budovy budou zasazeny do zahrady, která bude sloužit klientům pro relaxaci.

redaktorka
——————–
Závislých na péči druhých bude přibývat. V roce 2035 jich bude přes 2,5 milionu. Do té doby je podle průzkumů potřeba v pobytových zařízeních vybudovat 28 000 nových lůžek.

osoba /Zdroj: MPSV/
——————–
Proto budou tato témata obsažena v navazující národní strategii rozvoje sociálních služeb, která se v současné době připravuje, a to na období 10 let s výhledem do dalších let.

redaktorka
——————–
Nový domov by měl být hotový do dvou let. Náklady na výstavbu vyjdou přibližně na 120 milionů korun. Většinu pomohou pokrýt státní dotace.

Česká televize, Litoměřice.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.