Změny u dohod o provedení práce  

ilustrační foto: PhotoRack

ČT 1 – Události

Většina tuzemských firem propustila alespoň část lidí zaměstnaných na dohodu o provedení práce. Zavinily to vyšší náklady, administrativa i nejasnosti v dalším fungování. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory. Sněmovna teď projednává úpravy systému.

V České republice provozují 12 telefonních center. Mají kolem 1300 pracovníků, přibližně desetina byla na dohodu o provedení práce. V souvislosti s legislativními změnami, jejich počet snížili asi na polovinu.

Petr Studnička, generální ředitel, Conectar
——————–
V průměru se zvedly náklady o 10,5–11,2 % meziměsíčně. Dohody o provedení práce dále využíváme, ale bohužel ne ve všech našich projektech.

redaktorka ČT
——————–
S částí lidí na dohodu o provedení práce ukončilo spolupráce zhruba 64 % zaměstnavatelů, žádnou změnu v důsledku úprav systému neprovedlo 29 % podniků.

Gabriela Hrbáčková, generální ředitelka, Hofmann Personal
——————–
Když vezmeme, že by měl třeba 300 Kč na hodinu, tak pro toho daného zaměstnavatele, když bysme se podívali do loňského roku, tak zaplatil zhruba 90 000 Kč.

redaktorka ČT
——————–
Teď za něj hlavně kvůli proplácení dovolené ročně zaplatí o tisíce korun víc.

Gabriela Hrbáčková, generální ředitelka, Hofmann Personal
——————–
Tam může být až jakoby 32% nárůst těch nákladů v případě, že ty zaměstnavatelé tyhlety zaměstnance primárně využívají o státních svátcích.

redaktorka ČT
——————–
A nastat mají ještě změny týkající se povinných odvodů. Tou první je registr dohod. Platit začne od 1. července.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Druhý krok jsme posunuli na 1. leden příštího roku, kdy to bude ten moment, kdy se potom spustí ten výběr toho pojistného.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Odložit jsme to měli okamžitě. Bezohledně riskovali osud 2 milionů dohodářů v naší zemi, kteří pracují u 250 000 zaměstnavatelů.

redaktorka ČT
——————–
Ministr práce předpokládá, že sněmovna by měla změny projednat ve třetím čtení na příští schůzi, tedy v druhém dubnovém týdnu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.