Uherskohradišťská nemocnice pořídila špičkový přístroj pro detekci rakoviny prsu

Nejmodernější přístroj svého druhu v České republice, jenž umožňuje chirurgům přesněji a šetrněji lokalizovat tzv. sentinelovou uzlinu i drobné „neviditelné“ nádory u pacientů s rakovinou prsu, pořídila na konci loňského roku Uherskohradišťská nemocnice.

„Sentinelová uzlina je první lymfatická (mízní) uzlina, do které se šíří rakovinné buňky z nádoru. Její odstranění a vyšetření pomáhá chirurgům zjistit, zda se rakovina rozšířila do lymfatického systému a stanovit tím rozsah postižení,“ vysvětluje primář chirurgického oddělení Peter Galvánek.

V případě, že je tato uzlina v pořádku, není podle Galvánka nutné odstraňovat všechny další spádové uzliny. „Vyšetření má tak klíčový význam k určení další léčby,“ dodává primář.

Nový přístroj Node Seeker 2000 je složený z univerzální počítačové ovládací jednotky s dotykovou obrazovkou a bezdrátové detekční sondy. K přesnému označení sentinelové uzliny je využívána radioizotopová metoda.

Pacientovi se do podkoží v místě nádoru aplikuje bezpečná radioaktivní látka, která se lymfatickými cestami šíří do sentinelové uzliny. Uzlinu pak chirurg může lokalizovat pomocí detekční gama sondy, která reaguje na aplikované radiofarmakum.

Podle lékařů Uherskohradišťské nemocnice je pořízená novinka proti původnímu staršímu typu významným přínosem. „Díky přesnějšímu a šetrnějšímu určení sentinelové uzliny se snižuje riziko komplikací a zlepšuje se prognóza u pacientů,“ říká Pavla Kavalcová, lékařka chirurgického oddělení a vedoucí mamární onkochirurgie.

K dalším přednostem patří určení přesného umístění radioaktivního zrna, které se před operací zavádí do drobných „neviditelných“ nádorů pod ultrazvukem.

„Chirurgické oddělení se používáním nového přístroje zařadilo mezi pracoviště, které nabízí v léčbě nádorového onemocnění prsu nejmodernější postupy,“ zdůraznila mluvčí Uherskohradišťské nemocnice Lucie Sedláčková.

Onkochirurgická ambulance pro nádorové onemocnění prsu je v Uherskohradišťské nemocnici v provozu vždy v úterý od 13 do 15 hodin. Nutné je objednání na tel. čísle: 572 529 400/886/963 po 13. hodině. Více na www.nemuh.cz.

Pavel Bohun

Slovácký deník

https://slovacky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.