Vláda schválila novelu zákoníku práce, která mění systém výše minimální mzdy  

photo on Flickr

ČT 1


Minimální mzda by měla do roku 2029 vzrůst ze současných 41 na 47 % mzdy průměrné. Novelu zákoníku práce odsouhlasili ministři, zároveň navrhli zrušit v soukromé sféře zaručené mzdy, tyto garantované nejnižší výdělky dostávají jednotlivé profese podle odpovědnosti, odbornosti a náročnosti práce. Ve veřejné sféře zůstanou. Zákon by mohl platit od 1. července.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Vláda automaticky do konce září, nejpozději jasně na základě dat stanoví tu výši minimální mzdy vždycky pro ten rok následující, takže je to mechanismus, který je předvídatelný.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku /SPD/
——————–
Prosazujeme, aby minimální mzda v příštích letech rostla až ke stropu 50 % průměrné mzdy s tím, že zůstanou zachované zaručené mzdy.

NOVA – Televizní noviny

Vláda schválila novelu zákoníku práce, která mění systém výše minimální mzdy. Nově by měla odpovídat 47 procentům průměrné mzdy. Na tento poměr by se měla dostat do pěti let, v současné době odpovídá přibližně 41 procentům, což je 18 900 Kč.

Minimální mzdu v Česku pobírá aktuální zhruba 150 000 lidí. Jde například o uklízečky, pomocnice v kuchyni nebo třeba švadleny. Právě tato povolání by se mohla dočkat vyššího výdělku. Minimální mzda by se měla počítat podle nového koeficientu.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Do roku 2029 postupně v jednotlivých letech bude navyšovat minimální mzdu vůči průměrné mzdě až na hodnotu 47 %. Vždycky to bude nastaveno tak, že vláda automaticky do konce září, nejpozději jasně na základě dat stanoví tu výši minimální mzdy vždycky pro ten rok následující.

Daniela Brychtová, redaktorka
——————–
Podle odborníků je ale celkově stanovení hranice minimální mzdy zbytečné. Navíc takto nastavený systém vynechává z jednání o minimálním výdělku jak odbory, tak zaměstnavatele.

Vladimír PIKORA, hlavní ekonom CFG
——————–
Povede to k tomu, že vlastně ty nejnižší mzdy budou hodně blízko té průměrné mzdě a ve svém výsledku to povede k tomu, že když se budou lidi hodně snažit, budou mít jen o trochu víc, než kdyby se nesnažili. Takže to pokřivuje tu situaci na trhu.

Lenka ZLÁMALOVÁ, politická a ekonomická komentátorka
——————–
Já si myslím, že prostě vláda nemá mluvit do mezd v soukromé sféře, že je to prostě výsledek nějakého jednání, nabídky a poptávky.

Daniela Brychtová, redaktorka
——————–
A změnit by se měl i systém zaručených mezd. Ten se navíc pro soukromý sektor ruší a zůstává jen pro veřejný. Místo osmi jejich druhů podle odbornosti, odpovědnosti a náročnosti práce by od příštího roku měli být čtyři.

Jan RAFAJ, prezident, Svaz průmyslu a dopravy ČR
——————–
V České republice jsme byli jedni z mála zemí, kde nějaký takový institut vůbec fungoval a vyloženě komplikoval to, co se dojednávalo ve firmách.

redaktorka
——————–
Ve sněmovně by mohl mít návrh podporu jak koalice, tak opozice.

Pavla PIVOŇKA VAŇKOVÁ, poslankyně, členka výboru pro sociální politiku /STAN/
——————–
My jsme velmi rádi, že přistupujeme k valorizaci minimální mzdy navázanou na to, jak se odvíjí průměrná mzda.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
Uvidíme, jak ten konečný návrh bude vypadat, jak bude předložen. Pro nás je důležité, aby tam opravdu ten automatický valorizační mechanismus byl jasně v tom zákonu dán.

redaktorka
——————–
Ministerstvo práce navrhuje, aby novela platila už od letošního července, stanovila by se podle ní tak minimální mzda už na příští rok.

NOVA TV

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.