Dotace na zřízení dětských skupin  

 ČT 1

O půl roku déle obce budou moci žádat o dotace na zřízení dětských skupin. Ministerstvo práce dnes oznámilo, že lhůtu prodloužilo až do prosince. Z Národního plánu obnovy můžou samosprávy celkem vyčerpat 7,5 miliardy, po roce v něm ale stále zůstává víc než sedm miliard, podle samospráv jde čerpání pomalu kvůli zdlouhavému zajišťování potřebných podkladů včetně stavebního povolení anebo potvrzení od hygieniků, která ke zřízení dětských skupin potřebují.

Plná školka, ale i dětská skupina, která měla nápor ve školce vyřešit. Přespolní děti už musejí v Panenských Břežanech odmítat.

Martin HAKAUF, starosta, Panenské Břežany /nestr./
——————–
Rodič se přihlásí standardně do mateřské školy, tam, když se nedostane, bere se tam obvykle podle nejstaršího věku, tak si podává přihlášku k nám do dětské skupiny.

redaktorka
——————–
Dětskou skupinu zřídili před dvěma roky ve staré budově obecního úřadu. Vyřizování všech potřebných podkladů obci zabralo půl roku, často je to ale podle starostů i déle, hlavně když je potřebná rozsáhlejší rekonstrukce starší budovy. Otevření dětské skupiny se kvůli tomu posouvalo třeba v Borové u Poličky.

Lenka VAŇÁKOVÁ, ředitelka, MŠ Borová
——————–
Nejhorší bylo teda vyřídit všechny ty papíry předem. Tady to je vlastně byt, který vlastně se musel komplet přestavět, protože hygiena dost měla tedy výhrad.

redaktorka
——————–
Peníze na vznik i provoz pokrývají z velké části dotace, právě těmi chce ministerstvo práce motivovat více radnic k založení dětských skupin.

Zdislava ODSTRČILOVÁ, vrchní ředitelka sekce rodinné politiky a sociálních služeb, MPSV ČR
——————–
Prodlužujeme termín, dokdy mohou obce podávat žádosti do konce roku, aby vlastně mohly a stihly připravit projekty.

redaktorka
——————–
Obce mohou dostat na skupinu 24 dětí až 25 000 000 Kč. Vzniknout by podle rezortu mělo až 5000 míst. První dětské skupiny chce v příštím roce otevírat třeba Praha 8. Ve školkách musely loni odmítnout přes 200 dětí. Jedna z osmi plánovaných skupin vznikne i v bývalých kancelářích politických stran.

Radomír NEPIL, zastupitel hl. města Prahy /ANO/
——————–
Hlavně zázemí dětské skupiny se nachází zde, tady vlastně kompletní revitalizace a vzadu budou sociálky.

redaktorka
——————–
Státní podpora dětských skupin reaguje i na plánovanou změnu legislativy, podle které má mít obec nově povinnost zajistit místo ve školce nebo dětské skupině. Už ode dne, kdy dítě oslaví třetí narozeniny. Pokud úprava projde, měla by platit už od příštího roku.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.