Začal festival Jeden svět

Začal festival Jeden svět, mezinárodní přehlídka filmů o lidských právech. Rekordní počet měst a téměř 100 celovečerních filmů, to je ve zkratce letošní ročník festivalu Jeden svět, mezinárodní přehlídka snímků o lidských právech začíná dnes v českých kinech a uvede kromě dokumentů z Ukrajiny, Venezuely nebo Ruska také hrané snímky třeba z Íránu.

Film Pozemské verše vypráví o osudech prodavaček nebo úředníků, kteří žijí pod dohledem íránského totalitního režimu. Podle ředitele jednoho Ondřeje Kamenického mohou diváci vyrazit na snímky do rekordního počtu měst.

mluvčí 2,
——————–
Ve 48. To znamená, že prakticky v každém kraji, ne li skoro v každém okrese, bude mít člověk šanci se na filmy z Jednoho světa podívat a bude moci být součástí debat. Festivalový program můžete navštívit na různých místech do 21. dubna.

mluvčí 1,
——————–
Měl zjevení a vyrazil do Moskvy sesadit prezidenta Vladimira Putina. Skutečný příběh jednoho východoruského muže sleduje dokument Šamanův příběh, který můžete vidět ode dneška na festivalu Jeden svět.

Na letošní dvacátý šestý ročník láká návštěvníky také nová vizuální identita, její logo tvoří čtverec z kruhovým výřezem, ten má připomínat kukátko nebo pohled kamery.

Kromě snímků z válečných oblastí nebo neutěšených koutů světa dostanou v programu místo také filmy jako Proti větru. Dokument s tímto příznačným názvem popisuje kauzu zneužívání řecké olympijské reprezentantky. S podobnou zkušeností se pak k ní přidala ještě jedna kolegyně, popisuje dramaturgyně Jednoho světa Kamila Dolotina.

mluvčí 7,
——————–
Pro ně nebylo snadné ani v rámci rodiny dostát nějakou podporu. Jejich soudní přelíčení, které nakonec asi zlomilo něco v Řecku. Byla to první kauza svého druhu. Tak možná trošičku přenastavilo rámec, jak se o tom bavit, ale ten film zkoumá velmi citlivě a zároveň zblízka i limity toho právního systému.

Radiožurnál

Jeden svět je dnes největším festivalem svého druhu na světě. Festival je už více než čtvrt století neodmyslitelnou součástí působení společnosti Člověk v tísni. Od svého vzniku v roce 1999 přináší domácímu publiku dokumentární filmy o lidských právech z celého světa, které se promítají v desítkách měst po celé republice a také na českých základních a středních školách.

Datum: Čtvrtek 21. 3. 2024

Místo konání: Fléda, Brno

Zahajovací film: Proti větru (Tack) Snímek zaznamenává soudní řízení v případu znásilnění řečké sportovkyně jejím trenérem. Život olympioničky a jachtařky světových rozměrů navždy nabere jiný směr.

Přijďte oslavit 25. narozeniny dokumentárního festivalu Jeden svět na jeho zahájení. Přátelská cena 250 Kč jako dar k našim 25. narozeninám vám zajistí skvělou zábavu, inspirativní projekci a debatu a mnoho dalšího!

Pro fanoušky festivalu Jeden svět, kteří si nemohou dovolit standardní vstupné na zahájení, nabízíme vstup za cenu běžné projekce 140 Kč. Chceme, aby každý mohl být součástí oslav našich 25 let a inspirativního zahájení festivalu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.