Problémy s bezbariérovostí veřejných budov  

ČT 1 – Události

Problém s bezbariérovostí na úřadech, soudech anebo poštách odhalil výzkum ombudsmana. Přístupnost veřejných budov v krajských městech testovali sami handicapovaní, stoprocentně vyhovující nebyla žádná z nich. Ministerstvo pro místní rozvoj přitom nabízí dotace na přestavbu. Loni ale projevila zájem jediná instituce.

Nejen rozbitý chodník. Překážek musí vozíčkář Jan Klener na cestě do práce překonat hned několik. Z pražského Karlína, kde bydlí, je zvyklý jezdit metrem, nejbližší zastávka ale není bezbariérová, a tak musí po cyklostezce 1,5 kilometru na Florenc. Cestou potkáváme tuto lávku, rampu má, přivolat si ji ale nemůže.

Jan Klener, muž na vozíku
——————–
Tady Klener, já bych chtěl použít rampu.

úředník
——————–
Já vám řeknu jediný, ono to nefunguje.

redaktorka ČT
——————–
Pokračujeme proto delší cestou, výtah do stanice metra funguje. Někdy tomu ale tak není. Jan Klener navíc zažil i situace, kdy bezbariérová zastávka úplně bezbariér nebyla.

Jan Klener, muž na vozíku
——————–
Konečná, vystupovat všichni povinně. A teď jako jak jako, co máte jako dělat?

redaktorka ČT
——————–
Problémy mívá také s přístupností v bankách nebo na úřadech.

Jan Klener, muž na vozíku
——————–
Ta kancelář toho danýho člověka je třeba v tý bariérový části. A teď prostě jako ten člověk třeba za váma přiběhne třeba z patra. A teď to řešíte prostě na chodbě, ty věci.

Vít Alexander Schorm, zástupce ombudsmana
——————–
Mnohdy spoléhají na to, že člověka s postižením někdo doprovází. Žádná instituce nedosáhla v žádném kritériu 100 procent. Bohužel trošku smutnou zprávou je, že ve všem byla nejhorší Česká pošta.

Matyáš VITÍK, mluvčí, Česká pošta
——————–
Ty budovy jsou poměrně staré. Finance na jejich rekonstrukci tak jsou velké, ale i přesto tak pokud rekonstruujeme nějaké pobočky, tak vždy na tu bezbariérovost dbáme.

redaktorka ČT
——————–
Požadavky na bezbariérovost by měl zpřísnit nový stavební zákon a na něj navazující vyhláška.

Leona Gergelová, ředitelka sekce, Ministerstvo pro místní rozvoj
——————–
Definuje i to, že například výtahy jsou povinné již od čtvrtého nadzemního podlaží.

redaktorka ČT
——————–
Kancelář ombudsmana pak plánuje vypracovat doporučení pro veřejné instituce, začít by měly vnitřním auditem. Aby zjistily, jestli jsou bezbariérové skutečně, nebo jen naoko.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.