Interview ČT24 – Marian Jurečka  

Marian Jurečka

ČT 24 

Sledujeme průběh dnešní mimořádné schůze Poslanecké sněmovny…. na čem se dokáže vláda s opozicí domluvit ohledně důchodové reformy? A domluví se také s protestujícími farmáři? Ve studiu vítám místopředsedu vlády, ministra práce a sociálních věcí a předsedu KDU-ČSL, pana Mariana Jurečku, hezký večer.

moderátor
——————–
No, s hnutím ANO budete zjevně mluvit i o důchodové reformě na jednání, které inicioval prezident Petr Pavel a chce ho uskutečnit do konce března. Pardon, říkám to správně, tím iniciátorem je hlava státu?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Tím iniciátorem v tento okamžik je pan prezident. On to avizoval, on to dokonce vlastně avizoval ještě v době, kdy vrcholící prezidentské kampani, že u tohoto tématu bude rád tím, který bude případně na tom spolupracovat a participovat. Já jenom připomenu, já jsem s opozicí za loňský rok měl zhruba 10 jednání nad tématem důchodové reformy, čtyři z nich byly s hnutím ANO a na podzim dva termíny hnutí ANO, pardon, tam odmítlo přijít.

Martin Jonáš, moderátor
——————–
A z druhé strany přicházejí výtky, když to budu nikoliv citovat, ale parafrázovat. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO, Alena Schillerová, tvrdí, že jste tam přinesl několik A4 s nějakými obecnými vizemi a nikoliv tvrdá data. Já se nechci zaobírat tím, jak to přesně bylo a co na těch papírech bylo.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já tuto lež velmi rád vyvrátím, protože já se na začátku prosince poslal stejně jako SPD, tak i hnutí ANO celý návrh důchodové reformy, který čítá zhruba 600 stran, a požádal jsem opoziční strany, aby se k tomu návrhu vyjádřily a uplatnily své návrhy, své návrhy úprav, parametrů, čehokoliv. Musím říci, že hnutí SPD odpovědělo, poslali nějaké své připomínky a hnutí ANO neposlalo ani čárku. Dostali komplexní materiál, měli na to, už dneska je to tři měsíce, vyjádřit se a dodat svůj návrh, připomínám, za dva roky hnutí ANO nedalo žádný relevantní návrh či oponentní návrh, jak by si představovali udržitelnou férovou důchodovou reformu.

Martin Jonáš, moderátor
——————–
Každopádně teď bude prostor pro faktickou debatu v tom jednání, o kterém jsem mluvil, jehož moderátorem je prezident republiky, z vašeho hlediska půjdete na to jednání rád, nebo to bude jenom určitá zdvořilost? Vy ho v podstatě nepotřebujete, vy máte dostatečnou sílu ve sněmovně na to, aby důchodová novela prošla.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Za mě platí, a to myslím opravdu smrtelně vážně.U tak důležitou tématu, jako je důchodová reforma, abychom dokázali nalézt shodu s opozicí nebo alespoň zčásti opozice, neříkám, že musíme tu shodu nalézt na úplně všech parametrech té reformy, samozřejmě kdyby se to podařilo, bylo by to skvělé, ale na těch klíčových podstatných principech bych fakt byl rád, aby se ta shoda podařilo najít. Ale také znamená to to, že i ta opozice musí mít nějakou míru zodpovědnosti i za věci, které třeba nejsou úplně jednoduché, nejsou úplně třeba vždycky populární, jinak se to nepodaří udělat. A já zatím na rovinu říkám ze strany současné opozice, tu schopnost nést i tu spoluzodpovědnost úplně nevidím, ale fakt říkám, do poslední chvíle, do jednání ve druhém čtení budu vždycky otevřen tomu, abysme tu dohodu byli schopni najít.

Martin Jonáš, moderátor
——————–
Zdá se, že prezident republiky je o něco optimističtější, ten mluví, má o konkrétních bodech, kde vidí nějakou možnost kompromisu. Vy víte, jaké body má na mysli hlava státu?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já jsem o některých věcech s panem prezidentem na tom jednání asi před třemi nebo čtyřmi týdny hovořil, já jsem v principu řekl úplně to stejné, co teď jsem řekl tady, jo, že z mé strany, já myslím, že ze strany vládní koalice je opravdu otevřenost a vůle najít tu shodu. Já tady nechci vytahovat a vypichovat ty konkrétní možné změny, které, které by se daly realizovat.

Martin Jonáš, moderátor
——————–
K tomu jsem právě směřoval. Nedá se to, nedá se to říct, řekněme, v těch kategoriích té důchodové novely, tak, jak Vy ji připravujete, tj. věk odchodu do důchodu, předčasné důchody pro náročné profese, budoucí výměry důchodů? Řeknete mi k těmto bodům, kde by vláda, respektive, Vy, coby předkladatel důchodové novely, kde byste uvažoval o nějakém ústupku opozice?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já na rovinu řeknu, já jsem připraven prakticky u každého toho návrhu, který jsme předložili my, vést tu debatu, jestli ten návrh lze parametricky, třeba nějak drobně upravit. Co ale podstatné říct, že vlastně opozice dneska, ať už přímo či do určité míry nepřímo souhlasí vlastně se všemi návrhy, které jsou třeba, řekněme, pro rodinné, podporující rodiče, pečující, podporující rozšíření těch důchodů třeba v oblasti vdov a vdovců, ale popravdě si řekněme, to jsou vlastně všechno návrhy, které znamenají určité, byť drobné, ale výdaje z toho systému, tam v zásadě všude ta opozice souhlasí, ale v okamžiku, kdy jdeme do těch opatření, které vlastně jsou do určité míry bolavá, ale klíčová pro to, abysme zajistili ten systém udržitelný právě i pro děti i vnoučata, současně starobních důchodců, tak tam opozice od všeho dává vlastně ruky pryč.

Martin Jonáš, moderátor
——————–
No a já si říkám, kde je pro opozici ta hranice?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já říkám, kam jsem ochoten se posunout a udělat nějaký kompromisy, ale nesmí to znamenat, že to vlastně vykucháme, že pak už to nebude důchodová reforma, pak to bude už jenom nějaké upravení optických opravdu jako posunů a bude to znamenat, že prostě za 10, 15, 20 let budeme v obrovském deficitu toho důchodového systému a bude to znamenat buďto, že se budou snižovat v budoucnu důchody, což nikdo nechceme, nebo že stát bude muset dramaticky zvýšit buďto daně, anebo omezit výdaje v jiných rozpočtových kapitolách.

Martin Jonáš, moderátor
——————–
Jestli tomu dobře rozumím, Vy zatím nevíte, jestli hnutí ANO chce jít tak daleko, aby ta novela byla, jak Vy říkáte, vykuchána?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Popravdě, já dva roky, a myslím si, že kdo sleduje tohle téma i v tom mediálním prostoru ze strany veřejnosti, já opravdu dva roky trpělivě apeluji na hnutí ANO, ať předloží nějaké návrhy, v zásadě jako jakékoliv. Já se nechci vracet k tomu, že jejich předseda říkal před osmi lety, že má důchodovou reformu v tašce a že ji za čtvrt roku představí. Dobře, to pomineme, ale co ještě podstatné říct, když se vlastně podíváme třeba na výroky Aleny Schillerové, když byla ministryně financí, tak když ona mluvila o důchodové reformě, tak mluvila i o věci, jako je odchod věku do důchodu a podobně. A my vlastně jako… Ty změny máme do určité míry postavené na tom, co Alena Schillerová říkala ještě v době, když měla vládní zodpovědnost a byla ministryně financí. Dneska jakoby zapomenuto to, co zaznělo před třema, čtyřma rokama, už se vlastně nehodí do krámu, takže já se to nechci dlouho okecávat, já se vracím k tomu, pokud hnutí ANO přijde a řekne: hele, myslíme to vážně, víme, že se to musí udělat některá nepopulární opatření, ale parametricky bychom je rádi upravili tak a tak, velmi rád se budu bavit o tom, abychom ten kompromis dokázali najít.

Martin Jonáš, moderátor
——————–
Další téma, nikoliv na linii vláda, opozice, ale uvnitř vládní koalice. Windfall tax, daň z mimořádných zisků. Ministr financí Zbyněk Stanjura navrhuje, aby byla ukončena už v letošním roce, aby neplatila pro rok 2025. Vy jste proti. Proč?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já se přiznám, za mě ta debata není tak jednoduše postavená, protože když se podíváte do toho veřejného prostoru, tak když jsme řešili Windfall, tak já jsem tenkrát také podporoval to, aby tam byl zahrnut ještě rok 2022 z pohledu právě bank, už tehdy jsme upozorňovali na to, že pokud to zavedeme až s tím dalším rokem, dáváme obrovský prostor pro banky k jejich optimalizaci, což se stalo a já prostě tu debatu chci opravdu vést potom velmi podrobně, bavit se o tom, jakým způsobem k těm bankám přistoupíme, protože ten stav prostě v České republice dává prostor k tomu, abychom tady vedli nějakou debatu, buďto se vrátili k tomu, že tady byl nějaký závazek, že bude tady Národní rozvojová banka s fondem, do kterého banky budou vkládat finanční prostředky, to už bylo nastaveno za vlády Andreje Babiše, de facto se ten systém nikdy nerozběhl, nefungoval a nefunguje, takže buďto řekneme, ano, ty banky z těch svých velkých zisků ty peníze budou vracet do ekonomiky, buďto přes tento fond, anebo se pojďme bavit o nějakém jiném daňovém nástroji, včetně třeba i sektorové daně, jakým způsobem ty zisky, které tady byly opravdu neočekávané, neočekávatelné za ty roky 2022, 2023, jakým způsobem ten bankovní sektor se bude podílet na tom, že část těchto zisků…

Martin Jonáš, moderátor
——————–
Pardon, jinými slovy, chcete tu situaci zpětně zachránit? Zpětně dodanit banky za to, co si ve vašich očích nadmíru vydělaly?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já se nebavím, zpětně, to jsem realista, mám uzavřené, v okamžiku, kdy uzavřeme daňové období, tak se nemůžeme vracet zpětně, ale chci se podívat na to, jakým způsobem se vyvíjejí dlouhodobě zisky bank v české, na rovinu si řekněme, ty stále významně rostou, odtékají do zahraničí. U Windfallu jsme měli nějakou představu, že by část toho Windfallu výrazněji zasáhla bankovní sektor a byl by to významnější přímo státní rozpočet, než se ve finále stalo. To je opravdu za očekáváním, a proto se chci k té debatě vrátit opravdu nějak podrobněji. Za mě to není jenom o tom zrušit Windfall třeba dříve, za mě je to opravdu vyloženě o bankovním sektoru se chci velmi podrobně bavit.

Martin Jonáš, moderátor
——————–
Zítra budou opět demonstrovat čeští a nejen čeští zemědělci. Vy jste, pane předsedo, když jste nebyl v politických funkcích, byl svou profesí zemědělec, kdybyste nebyl v politických funkcích, demonstroval byste zítra s nimi?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Nedemonstroval.

Martin Jonáš, moderátor
——————–
Nemáte pochopení pro to, co se mi nelíbí, anebo se vám nelíbí ta forma protestu?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já řeknu na rovinu, když se podívám na situaci v tom zemědělství, tak bych to velmi jasně rozdělil. Pokud se podívám na optiku malých zemědělců, malých rodinných farem, tak ty se změnou společné zemědělské politiky dostaly do situace, kdy mají příjmy ze strany společné zemědělské politiky, tedy státu EU, takové, jako nikdy tyto rodinné farmy neměly, to znamená, ty rodinné farmy do té velikosti 200, 250 ha nemají dneska zásadní důvod, aby chodili tito lidé protestovat. Druhá situace, jiná, je u těch středních farem, které se pohybují někde do 2000 ha a mají, řekněme, živočišnou výrobu, ty tzv. citlivé komodity, tam ta situace je složitá, pro co mám pochopení, a to není důvod jezdit a vysypávat hnůj na tramvajové pásy. Tak je výrazně zvýšit tlak na snížení byrokracie, což se děje. Já jsem o tom mluvil i před 14 dny osobně s evropskou předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen. Komise na tom pracuje, už dnes se dělají kroky k tomu, i ministr Výborný udělal kroky ke snížení byrokracie, takže to je věc, která se mění. A poslední věc, která je předmětem kritiky a je to poměrně důležitá věc a taky se už na to reaguje. Evropský parlament na to reagoval minulý týden a čeká se na reakci Komise během příštích dvou týdnů. A to jsou dovozy obilí především a olejnin z Ukrajiny, případně Běloruska a Ruska. Tam je to otázka říct, že na nějaké množství se zavedou kvóty…

Martin Jonáš, moderátor
——————–
Tomu se rozumím. Já se omlouvám, pane předsedo, i proto, že nám odtikává čas, tak bych se chtěl zeptat na to, proč tedy, jestli je ta situace taková, jak jí popisujete, proč vláda v některých ohledech zemědělcům ustupuje? Proč se budou zvyšovat dotace na podmínky hospodářských zvířat na 1,5 miliardy korun?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Protože opravdu chápeme, že ta situace právě v tom sektoru těch středních zemědělců vlastně mají nejvíc těch hospodářských zvířat a dělají nejvíce a nejčastěji tu výrobu těch citlivých komodit, ať už rostlé nebo v živočišné výrobě, tak tam ta situace opravdu dneska není vůbec jednoduchá, takže tam se snažíme cíleně adresně tady těmto zemědělcům pomoci.

Martin Jonáš, moderátor
——————–
Jak to bude se zdaněním dotací? Ministr Marek Výborný si dovede představit zrušení jejich zdanění. Ministr, pardon, ministr zemědělství a ministr financí Zbyněk Stanjura naopak říká: těm podnikům, těm zemědělským podnikům, které jsou v plusu, rozhodně nebudeme rušit zdanění dotací. Tak, jak to bude ve výsledku?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Upřímně, toto jsme si vydiskutovali na úrovni vládní koalice, tudy ta cesta nevede. Byla by to cesta, která by v zásadě jako nejefektivněji a nejvíc podpořila ty největší zemědělské podniky, ale nebyla by to cílená pomoc opravdu pro ty střední farmy.

Martin Jonáš, moderátor
——————–
Pardon, omlouvám se v těch posledních vteřinách, jak to tedy nakonec bude? Ten, ten krok prostě spadnul ze stolu?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Tudy cesta nevede. Ukázalo se, že to je nerealizovatelné opatření, které by navíc nemířilo tou podporu na opravdu ten segment těch středních zemědělců, kteří dělají citlivé komodity.

Martin Jonáš, moderátor
——————–
Místopředseda vlády Marian Jurečka byl naším hostem v Interview ČT24. Děkujeme.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.