Jednání o důchodové reformě na Hradě  

Petr Pavel

ČT 1 – Události

Prezident Petr Pavel bude o důchodové reformě jednat se zástupci vlády a opozice ve čtvrtek 28. března. Zjistila to Česká televize. Vládní koalici bude na schůzce zastupovat ministr práce Marian Jurečka. Chce přesvědčit hnutí ANO, aby souhlasilo s klíčovými body reformy, s postupným zvyšováním věku odchodu do důchodu i po roce 2030 nebo s nižším výpočtem penzí pro nové důchodce. Ten koalice plánuje od roku 2026.

Na konci února si prezident pozval ministra práce Mariana Jurečku. O necelý týden později pak zástupce hnutí ANO. Teď chce, aby si obě strany sedly za společný jednací stůl, tentokrát už za přítomnosti prezidenta.

Petr Pavel, prezident ČR
——————–
Já jsem měl několik jednání s ministrem Jurečkou, ve kterém jsme identifikovali i možný prostor pro kompromis. Totéž jsem udělal se zástupci hnutí ANO a já tam ten prostor pro kompromis vidím.

redaktor ČT
——————–
Naposledy ministr Jurečka jednal se zástupci hnutí ANO o důchodech před rokem, od té doby se ale představy vlády a opozice o reformě penzí nesblížily.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já jsem připraven tam jít za vládu, diskutovat o jednak našem návrhu a samozřejmě naslouchat tomu, co případně navrhuje opozice, pokud to bude něco konkrétního, konstruktivního.

redaktor ČT
——————–
Vláda například navrhuje postupné prodlužování věku odchodu do penze i po roce 2030. Třeba právě proti tomu má hnutí ANO výhrady.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Zejména budeme chtít vidět podklady, které vedly k tomu, že se rozhodlo navrhnout prodloužení odchodu věku do důchodu. To znamená, z čeho vycházeli?

redaktor ČT
——————–
Jednání o důchodové reformě na Pražském hradě se za sněmovní opozici zúčastní hnutí ANO, naopak hnutí SPD pozvánku nedostalo. Šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala dnes kvůli tomu prezidenta kritizoval.

Radim Fiala, předseda poslaneckého klubu, místopředseda hnutí /SPD/
——————–
Pan prezident říkal při inauguraci, že chce být prezidentem všech občanů a tady evidentně minimálně půl milionu voličů hnutí SPD dává bokem.

redaktor ČT
——————–
Prezident ale připouští, že by mohl v případě nenalezení kompromisu na některé z dalších jednání pozvat i SPD.

Vít Kolář, ředitel odboru komunikace Kanceláře prezidenta republiky
——————–
„Pan prezident nevylučuje jednání s žádnou z parlamentních stran. Může se stát, že na některém z jednání budou zástupci všech parlamentních stran.“

redaktor ČT
——————–
Premiér Fiala už řekl, že v případě neshody s hnutím ANO je koalice připravená prosadit ve sněmovně reformu díky vládní většině.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.