Mám nárok na invalidní důchod?

ilustrační foto: Ian Britton / FreeFoto

Dotaz:

Chtěl bych se zeptat, jestli moje diagnozy splňují nárok na invalidní důchod. Mám cukrovku II. stupně a alkoholickou cirhózu jater. Mám špatnou srážlivost krve, kvůli které mě zatím nemůžou operovat na kýlu. Navic ještě mám chronickou laryngitidu. Mám problém so zaměstnáním, poněvadž pro práce, které zvládnu vykonávat, jako např. vrátný, preferují zaměstnavatelé osoby s invalidním důchodem, plným anebo částečným. Předchozí zaměstnání, řidič VZV vykonávat nemůžu. Bylo mi 61let.

Odpověď:
Zda pojištěnec má či nemá nárok na invalidní důchod, záleží na posouzení zdravotního stavu pojištěnce posudkovým lékařem. Při rozhodování o invaliditě a stanovení případného stupně invalidity záleží na rozsahu zdravotních omezení, která mají dopad na pracovní schopnost pojištěnce. Posudkový lékař stanoví jedno zdravotní omezení, které je příčinou dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu a k ostatním zdravotním omezení se přihlíží tak, že může být navýšena horní hranice procentní míry ztráty pracovní schopnosti.

Protože nejsem posudkový lékař, nemohu Vám v obecné rovině sdělit, zda máte či nemáte nárok na invalidní důchod, popřípadě, o jaký stupeň invalidity se jedná.

Je však nutné, aby Váš praktický lékař měl k dispozici lékařské nálezy od odborných lékařů, aby mohl posudkové službě doložit aktuální a důležité informace o Vašem zdravotním stavu. Tyto lékařské zprávy pak budou součástí vaší žádosti o posouzení zdravotního stavu a přiznání invalidity podané posudkové službě.

Bc. Václav Smíšek
redakce invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.