Jak se rodiče mají připravit na hospitalizaci svých dětí  

ilustrační foto: stock.xchng

ČT 1 

Dítě v nemocnici, to je naše celotýdenní téma, teď se zaměříme na rady, jak připravit samotného dětského pacienta i rodiče právě na takovou stresovou událost. Je tady s námi Agnes Bučínská, také Petra Sovová a teď nově také Wiki Němečková. Pojďme si říct, jaké je zapojení wiki do celé kampaně, o které si dnes povídáme, do kampaně být spolu je normální.

Slíbili jsme divákům, že dáme nějaké rady, jak se samotní rodiče mají připravit na hospitalizaci svých dětí a případně jak připravit malé pacienty na to, že budou hospitalizovaní. Samozřejmě mluvíme o situaci, kdy ta hospitalizace není náhlá, kdy je plánovaná.

mluvčí 3,
——————–
Nemusí jít jenom o hospitalizace, opravdu může jít klidně o preventivní prohlídku nebo nějaké očkování nebo nějaké jednoduché vyšetření, ale vždycky je dobré to dítě připravit. Já jsem ráda, že jste na prvním místě uvedla rodiče, protože i ti rodiče by se měli nějakým způsobem připravit a já moc doporučuju právě to, aby rodiče znali práva těch svých dětí a aby věděli, že s nimi můžou být všude, že to těm dětem pomáhá atd. to je jedna věc a druhá, to znamená, aby znali v kostce legislativu, která se toho týká, kterou najdou třeba právě na našem webu, a moc doporučuju i, aby se třeba trošku proškolili v pozitivní komunikaci, protože ne vždycky jsou situace jednoduché a ve vyhrocených situacích někdy reagujeme možná zbytečně, vyhroceně taky, a přitom se na mnoha věcech stačí domluvit. Jak připravit malé dítě je samozřejmě úplně zásadní, ať už je jakkoliv staré, i roční dítě. Můžeme nějakou formou hry a povídáním, jednoduchou formou připravit na to, co ho čeká. Že jdeme k paní doktorce. Můžeme si číst knihy, můžeme si hrát s hračkami, může nám dítě nosit medvídky a my mu na medvídkách můžeme ukazovat, co ho čeká. Každému dítěti si myslím, že můžeme tohle to udělat na míru, protože my ho nejlíp známe, tak můžeme si s ním popovídat o tom, měli bychom ho nechat, ideální je, když se o tom budeme povídat v delším čase, pokud máme na to prostor, ale i kdyby to bylo tak, že jedeme do nemocnice náhle a máme ještě aspoň tu cestu, tak klidně aspoň tu cestu můžeme strávit tím, že si v klidu popovídáme, co teď bude, jak to bude probíhat. Můžeš se na cokoliv zeptat, já s tebou vždycky budu, kdykoliv budeš potřebovat. To můžeme říct klidně i starším dětem, ale u těch malých si myslím, že bychom to měli klidně brát jako naprostou samozřejmost, takže ujistit to dítě, že s ním budeme, že se na nás může kdykoliv obrátit, že nám může kdykoliv cokoliv říct, určitě bychom dětem neměli nikdy lhát, že to nebude bolet.
Že to nebude bolet, když víme, že ho třeba čeká nějaká složitější věc, která vyžaduje minimálně tři dny hospitalizace, tak mu nemůžeme říkat, že za chviličku půjdeme spolu domů atd. tomu asi všichni rozumíme. Někdy pomůže, když jsem povídala o těch medvídcích, když si nějakou takovou hračku dítě vezme s sebou a někdy se podaří zapojit třeba i toho zdravotníka. A on sám vyšetří napřed medvídka a potom dítě, a když je prostor, tak to tomu dítěti taky takhle usnadní.

mluvčí 2,
——————–
A být spolu normální. Kampaň, o které mluvíme, můžeme nějak ji podpořit, jakým způsobem.

mluvčí 4,
——————–
Tak kampaň lze podpořit na portálu z nesnáze 21, kde máme spuštěnou sbírku a díky tomu, že se nám daří sbírat peníze od drobných dárců, tak jsme mohli například připravit plnou moc, kterou jsme zveřejnili na webu zdarma ke stažení na webu Býtspolujenormální.cz a ta plná moc slouží k tomu, že si rodiče mohou tenhle dokument podepsat s někým, komu věří, kdo je pro to dítě blízký a v případě, že by s ním nemohli být v nemocnici oni. Třeba z důvodu nečekané autonehody, kdy už pak prostě nejsou ve stavu podepsat nějaký dokument, tak ten člověk za tím dítětem přijde a stává se zákonným zástupcem a nelze ho vlastně od toho dítěte vyhodit. Platí pro něj stejná pravidla a nebo například potom z té sbírky nějakým způsobem financujeme právě práci s těmi nemocnicemi, kdy jim pomáháme měnit ty vnitřní pravidla toho provozu a řešit s nimi ty situace, což bychom bez téhle sbírky dělat nemohli.

Barbora Černošková, moderátorka
——————–
No, ale teď už se budeme věnovat tomu hlavnímu tématu, které dnes máme, a sice problematika situace, kdy je dítě hospitalizované v nemocnici. A vidím, že naši diváci hodně psali, hodně je to téma zajímalo, jedna divačka se vás ptá, pokud by měla nemocnice přístup, že setrvávání rodiče s dítětem nepřipadá v úvahu a odmítala se na to téma bavit, kam nebo na koho se nejlépe mám obrátit.

mluvčí 4,
——————–
Tak tohle je právě situace, kdy se opravdu vyplatí už předem ty právo toho dítěte znát Vědět, kde jsou ty limity, například pročíst předem metodické doporučení ministerstva zdravotnictví, které máme vyvěšeno na webu. Býtspolujenormální.cz a jinak se samozřejmě můžou rodiče v takové situaci obrátit na nás, kontakty najdou právě na tom webu a můžou to využít už právě i při přípravě na tu hospitalizaci, protože některé nemocnice jsou bohužel známé tím, že prostě ty práva systémově porušují a nechtějí dodržovat, takže je dobré mít o tom trošku přehled a pokud už dojde opravdu na tu krizovou situaci, tak určitě je dobré vždycky zůstat v klidu, nenechat se vyprovokovat k nějakému křiku a hádkám a pokud to nezvládají rodiče vyřešit vlastními silami, tak můžou kouknout na ten náš web, kde je na nás s kolegyní telefon a můžou se nám ozvat a my se jim pokusíme pomoct.

mluvčí 2,
——————–
Jedna nemocnice dokonce i chtěla poplatky za pobyt rodičů.

mluvčí 4,
——————–
Přesně tak. V listopadu loňského roku vyvěsila Fakultní Thomayerova nemocnice v Krči nový ceník, ve kterém uváděli, že vybírají poplatek celkem 550 Kč, za sezení na židli. U postava dítěte. My jsme nemocnici i skrze spolupracující advokáty, ministerstvo zdravotnictví a další, jak tady vyzvali, aby tento ceník stáhli a tu situaci nějakým způsobem řešili a musím říct, že se to nakonec povedlo. Teď máme informaci, že nemocnice ceník po Novém roce změnila a v tuto chvíli dokonce přistoupila k tomu, že se rodičům omluvila a ten poplatek jim vrací, což je určitě skvělé. My za to moc děkujeme, za tu vstřícnou komunikaci, řešení té situace.

Barbora Černošková, moderátorka
——————–
Úžasná zpráva. Naše další divačka se ptá, proč dítě před operací odeberou mámě dřív, než mu dají narkózu. Udělali to s mým vnoučkem. Ten tak plakal, že měl na líčkách popraskané cévky. Myslím, že to bylo velmi necitlivé. Jsou na to nějaká pravidla.

mluvčí 3,
——————–
Tak my jsme tady vlastně ta pravidla se snažili představit, můžeme je znovu shrnout, samozřejmě rodiče nebo děti mají právo na nepřetržitou přítomnost svých rodičů, takže samozřejmě možná není potřeba, aby ten rodič byl přítomen i u té operace, ale určitě bude velmi užitečné, když bude přítomen jak u uspávání, tak potom později u probouzení a je potřeba dopředu se snažit to vykomunikovat s nemocnicí, případně se obrátit třeba na nás nebo i poradit se třeba s právníkem, právničkou, popovídat si s nemocnicí o tom, co je pro ně překážkou toho, aby to zvládli takhle udělat.

mluvčí 2,
——————–
Divačka Hanka. Děkuji za vaši smysluplnou činnost. Zajímalo by jí, zda v případě hospitalizace nezletilého dítěte na infekčním oddělení na tuto situaci myslí právní úprava, nebo zda bývají podmínky pro pobyt doprovázejícího dospělého zakotveny ve vnitřním předpise příslušné nemocnice.

mluvčí 4,
——————–
Zákon říká, že dítě má právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce, jak už říkala kolegyně, je asi otázka, jestli je to nutné v případě, kdy je třeba dítě v umělém spánku nebo v narkóze při operaci, ale pokud je při vědomí, tak naprosto bez diskuze. Tam ten rodič, pokud neporušuje nějaká běžná pravidla slušného chování, má právo být u toho dítěte a specifikace v zákoně pro ARO, JIP nebo infekční oddělení a další specifická místa není, tam právě opravdu nastupuje ten vnitřní řád nemocnice, který jasně říká, ano, tady můžete za těchto podmínek například průchod filtrem dezinfekčním nebo třeba omezení pohybu. Samozřejmě na infekčním oddělením nebudou moci rodiče pobíhat z jednoho pokoje na druhý, navštěvovat se, chodit do dětské herny a podobně, tam opravdu musí být v nějakém specifickém režimu, ale zakázat jejich přítomnost na infekčním oddělení z důvodu právě třeba nějaké nákazy rozhodně nelze.

Barbora Černošková, moderátorka
——————–
Opakování je matka moudrosti, takže se naše další divačka ptá, pokud je dítě starší šesti let, jestli má nárok na návštěvu rodiče i ve večerních hodinách? Vy jste to krásně řekla, rodič není návštěva.

mluvčí 4,
——————–
Přesně tak, my jsme ten dotaz vybrali, protože se velmi často opakoval a chtěli jsme ho i přidat právě znovu, protože rodič není návštěva. Pokud si tohle zapamatujeme, tak jsme napůl vyhráli, a pokud to budeme všichni respektovat, tak jsme vyhráli úplně.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.