Česku přibývá dětí v ústavní péči  

ilustrační foto: C\'est moi! Flickr

NOVA – Televizní noviny

V Česku přibývá dětí v ústavní péči. Jenže míst a personálu není dostatek, nejvíc chybí pobytová zařízení pro děti, které mají psychické problémy, a také dětští psychologové a psychiatři. Ukazuje to výzkum nadace Sirius, která se snaží zlepšovat kvalitu života dětí. Podle ombudsmana může dokonce nastat kolaps dětské ústavní péče.

O celkem 66 dětí se stará výchovný ústav a dětský domov se školou v Moravském Krumlově, který vede Jan Košíček. I v tomto zařízení chybí vychovatelé hlavně v rodinných skupinách.

Jan KOŠÍČEK, ředitel Výchovného ústavu a Dětského domova se školou Moravský Krumlov
——————–
Ten stav ideální by měl být asi tak, že na tu skupinu podle mého názoru by bylo ideální, aby byli tři lidé vždycky na tu výchovnou skupinu. Teď jsou tam momentálně dva.

redaktorka
——————–
Problémů kolem dětské ústavní péče je ale víc, potvrzuje to i výzkum nadace Sirius.

Jan KOŠÍČEK, ředitel Výchovného ústavu a Dětského domova se školou Moravský Krumlov
——————–
Na jedné straně se velmi daří propagovat pěstounskou péči, na druhé straně velmi stigmatizujeme ústavní výchovu. Ta ústavní výchova neodchytává děti někde na ulicích, ba naopak začíná pracovat v okamžiku, kdy všechny ty primární prevence, všichni ti odborníci zklamali.

Daniel TOPINKA, ředitel společnosti SocioFaktor
——————–
Ta zařízení by se měla specializovat, to znamená neposkytovat tu péči univerzálně pro všechny typy dětí, protože jsme v situaci, kdy v zařízeních se ocitají děti, které mají velmi odlišné potřeby.

redaktorka
——————–
Se změnami, které by měly pomoci zlepšit kvalitu života dětí, už domovy začaly.

Jan MAREŠ, vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže MŠMT ČR
——————–
Vize Ministerstva školství kráčí k tomu, aby se v dětských domovech ta transformace směřovala k tomu rodinnému typu, to znamená vytváření menších rodinných skupin tak, aby ty děti měly tu podobu toho rodinného života.

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
O mnohem komplikovanější bude transformace například u těch dětí, které procházejí buď adiktologickými problémy, etopedickými problémy, tam se musíme skutečně bavit hlavně na té odborné úrovni.

redaktorka
——————–
Problémy ústavní péče se zabývá i kancelář ombudsmana. Podle jejich zástupců už bliká pomyslná červená kontrolka.

Štěpán JÍLKA, právník, Kancelář veřejného ochránce práv
——————–
Musí být pro nás hodně varující situace, která je třeba v dětské psychiatrii, kdy vlastně ten systém taky kolabuje, má to obrovské dopady na duševní zdraví dětí. Já si myslím, že pokud se neudělají nějaké změny teď, bude se znovu debatovat 10, 20 let o tom, kam a jak bychom se mohli posunout, tak už bude pozdě.

redaktorka
——————–
Ministerstvo práce a sociálních věcí se chce také zaměřit na to, aby se předcházelo odebírání dětí z problémových rodin. Právě odebraných dětí totiž přibývá.

Zdislava ODSTRČILOVÁ, ředitelka Sekce rodinné politiky a sociálních služeb MPSV ČR
——————–
Pro nás je to určitě posílení kapacit terénních ambulantních sociálních služeb tak, aby vlastně, pokud se objeví rodina, která potřebuje pomoc, tak aby ta pomoc vlastně k nim doputovala téměř bezprostředně. Mnoho sociálních pracovníků má také různé psychosociální výcviky, které jsou právě tomuto nápomocny.

redaktorka
——————–
Podle výzkumu je také důležité zaměřit se na tzv. mladé dospělé a třeba rozvoj startovacího bydlení.

televize Nova.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.