Česko má zrychlit řešení diskriminace romských dětí   

ilustrační foto: Flickr.com

Radiožurnál 


Česko má zrychlit řešení diskriminace romských dětí ve vzdělávání. Ve Štrasburku o tom jednaly státy Rady Evropy. V Česku je pořád 130 škol, kam chodí víc než třetina žáků romského původu. Podle českých zástupců státy na jednání podpořily plán ministerstva školství, jak situaci zlepšit.

Zároveň ale upozornily na to, že rozsudek Evropského soudu pro lidská práva, který Česku diskriminaci vytkl, je starý už víc než 16 let. Přiznává náměstek ministra školství Jiří Nantl z ODS.

Jiří NANTL, náměstek ministra školství /ODS/
——————–
Téměř jedné generace a existuje očekávání v Evropě, aby ten pokrok byl významnější.

Jana Karasová, redaktorka
——————–
Do dvou let by tak Česko mělo přijmout podstatnou část změn, které si naplánovalo, popisuje vládní zmocněnec Petr Konůpka.

Petr Konůpka, zmocněnec vlády pro zastupování ČR před Evropským soudem pro lidská práva
——————–
Je to ta desegregace, což je vlastně taková poměrně jako nová věc, podpora škol, vlastně změna v tom poradenském systému.

Jana Karasová, redaktorka
——————–
Tento systém totiž dává diagnózu lehkého mentálního postižení romským dětem častěji než jiným a ty pak kvůli tomu často chodí do speciálních škol.

 Rezort teď plánuje jednat se zřizovateli škol, jak situaci řešit, třeba podle zástupkyně ředitelky základní školy náměstí 28. října. V Brně chybí v Česku systémové řešení problému. „Tak obecně tahle situace není dobrá pro nikoho, že jo, takže měly by ty školy všechny být namíchány tak, aby to odpovídalo vlastně rozložení populace, ať už to jsou RO Romové, přistěhovalci, uprchlíci, tělesně postižení, mentálně postižení atd.,“ říká.

Jana Gulda, moderátorka
——————–
Česko za segregaci romských dětí dlouhodobě kritizuje Rada Evropy. 



Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.