Jeskyně na Špičáku je přístupná i pro vozíčkáře  

ČRo

Další zajímavý tip. Jesenicko. To nabízí nejen hory, ale třeba také výlety do podzemí, jeskyně na Špičáku najdeme na sever od Jeseníku a jsou pozoruhodné z mnoha hledisek, například patří mezi nejdéle známé jeskynní systémy ve střední Evropě. Pro podrobnosti se Miroslav Kobza do tajemných chodeb vypravil společně s vedoucí tamní správy s Andreou Švubovou.
Jeskyně na Špičáku je jedinečná z několika hledisek, celá jeskyně je mramorová.

A co je na ní unikátního?

Tvar chodeb. Připomínají totiž srdce, ty tady vymodeloval ledovec. A když jsem říkala, že jedinečná Třeba i z jiného hlediska, tak zmíním zejména to historické, protože na stěnách máme asi 4000 historických nápisů.

mluvčí 9,
——————–
O této jeskyni se ví poměrně dlouho, tuším, že první zmínky jsou v patnáctém století, je to tak.

mluvčí 8,
——————–
Ty písemné jsou skutečně zhruba z poloviny patnáctého století. Možná se o ní ví už z dřívější doby. Tato část jeskyně se jmenuje kostnice kvůli nálezům kostí pravěkých zvířat, zejména hlodavců, které tu zoologové kdysi našli. My je tu ale nemáme, ty skončily paleontologické muzeu, takže tu lidem ukazujeme alespoň ty kosti, které patřily medvědům.

mluvčí 9,
——————–
Když se podíváme na ty srdčité profily těch chodeb, ono je to dáno tím, že vlastně, jak se rozpouštěl ledovec, tak postupně rozpouštěl ten vápenec. My se nacházíme v takové čočce, možná, kdybychom se prokopali tady kousek dál, tak už myslím, že narazíme na žulu. A stejně tak na druhé straně mimochodem, toto jsou taky ale jedny z mála jeskyní, které jsou bezbariér, částečně.

mluvčí 8,
——————–
Jeskyně je přístupná pro vozíčkáře už, tuším, 20 let, dokonce jsme loňském roce dostali od Olomouckého kraje ocenění za nejlepší místo bezbariér v rámci soutěže v cestovním ruchu, je pravda ale, že těch vozíčkářů tady podle mého příliš mnoho nejezdí. Byla bych moc ráda, kdyby se třeba touto formou o této možnosti dozvěděli, protože opravdu těch příležitostí, kdy si může člověk připoutaný invalidnímu vozíčku prohlédnout ten podzemní Labyrint, je v Česku velmi málo.

mluvčí 9,
——————–
Navíc my se můžeme tady setkat a teď jsme se tady zrovna setkali, protože vlastně tady zimu je spousta netopýrů, vrápenců, tak vy jste měli nedávno počítání, tak kolik jich tu žije?

mluvčí 8,
——————–
Ano? Zoologové tady vlastně byli na konci ledna, tak jako každý rok udělají monitoring. Musím ale říct, že letos ten počet byl poměrně nízký, alespoň ve srovnání s tím předchozím 125 jedinců. V drtivé většině tady zimuje vrápenec malý, možná právě toho jsme teď zahlédli a těch tady bylo zhruba 100. Tady vidím, zrovna máme nad sebou ty krásné nápisy.

mluvčí 8,
——————–
My jsme teďka došli do kalvárie, je to takové nejzáhadnější místo naší jeskyně a právě tady máme ty nejstarší malby z poloviny patnáctého století, alespoň podle archeologů jsou to značky prospektorů, tedy hledačů kovů, drahých kamenů, slunce symbolizuje zlato a půl měsíc Stříbro. Název tohoto místa je spojen s touto stropní renesanční malbou uctívání neboli adorace kříže, toto je prostor, který údajně kdysi dávno sloužil jako primitivní modlitebna. Hlavní sezóna začíná standardně 1. dubna. A trvá do konce října. Denně kromě pondělků přes zimu skutečně nabízíme prohlídky, zejména po dohodě, ale máme zavedené garantované časy prohlídek každý čtvrtek v, ve 10, ve 12 a ve 14 hodin.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.