Přibývá mladých lidí, kteří jsou kvůli psychickým problémům v invalidním důchodu  

ilustrační foto: Flickr.com

NOVA – Televizní noviny

V Česku přibývá mladých lidí, kteří jsou kvůli psychickým problémům v invalidním důchodu, zatímco před 10 lety ho kvůli duševní nemoci pobíralo 1081 lidí mladších 19 let, loni jich bylo už téměř 1600.

Hlavním důvodem nárůstu je podle odborníků nedostupná psychologická a psychiatrická péče pro děti i dospělé. Odborníků je nedostatek a pacient tak musí mnohdy na vyšetření čekat i několik měsíců, mezitím se ale jeho stav natolik zhorší, že už se invalidnímu důchodu nevyhne. Nejvíce se nárůst psychických problémů u mladých lidí projevil v období covidu a po něm. U dětí a mladistvých také ve velkém narůstají poruchy autistického spektra, pozornosti nebo ADHD, ty se pak v dospělosti mohou proměnit v závažnější onemocnění, například v bipolární poruchu nebo deprese.

Duševní onemocnění nebo porucha chování jsou celkově druhé nejčastější důvody pobírání invalidního důchodu hned po onemocněních svalové a kosterní soustavy. Ministerstvo zdravotnictví plánuje v rámci reformy psychiatrické péče vybudovat nová specializovaná centra duševního zdraví.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.