Jak poznat, že vám špatně funguje štítná žláza: Některé příznaky jsou nenápadné

foto: Flickr.com

O štítné žláze většina lidí slyšela, ale mnozí nevědí, jaké úkoly v lidském těle plní. Dokud tento orgán funguje, vůbec jej nevnímáme. Když se však funkce štítné žlázy naruší, přináší to řadu zdravotních problémů. Jaké příznaky má nemocná štítná žláza?

Štítná žláza je žláza ve tvaru motýla umístěná v přední části krku pod ohryzkem. Produkuje hormony, které hrají klíčovou roli při regulaci krevního tlaku, tělesné teploty, srdeční frekvence, metabolismu a při reakcích těla na další hormony.

„Hormon štítné žlázy ovlivňuje prakticky každý orgánový systém v těle, včetně srdce a autonomního nervového systému,“ uvádí Muhammad A. Shahid, spoluator studie o štítné žláze.

„Poruchy štítné žlázy mohou ovlivnit srdeční frekvenci, náladu, hladinu energie, metabolismus, zdraví kostí, těhotenství a mnoho dalších funkcí,“ vysvětluje zdravotnický web John Hoskins Medicine.

Potíže se štítnou žlázou se často projeví v dospívání, těhotenství nebo s nástupem menopauzy. Všimnout si, že vám štítná žláza nefunguje správně, však můžete i sami. Sice nebolí, ale její zvýšená či naopak snížená funkce nezůstávají bez projevů.

Onemocnění štítné žlázy postihne během života až desetinu populace, pouze každý druhý pacient si však je svého onemocnění vědom. Ženy jsou k těmto onemocněním náchylnější třikrát až pětkrát častěji než muži. Podle statistik onemocněním štítné žlázy trpí v České republice asi 620 tisíc lidí.

Když je nemoc odhalena včas, většinou je dobře léčitelná, v rozvinutém stadiu však závažně zasahuje do života, který může i ohrozit.

„Pacientů s onemocněním štítné žlázy přibývá velmi rychle. Je to dáno jednak samotným zvýšením výskytu autoimunitních onemocnění v populaci, tak i zlepšením a dostupností diagnostiky,“ uvedla endokrinoložka Olga Magnová pro web Fakultní nemocnice Brno.

Když štítná žláza pracuje málo

Podle Olgy Magnové se onemocnění štítné žlázy může projevovat jak poruchou její funkce, tak změnou její velikosti nebo struktury.

„Co se týče poruchy funkce, nejčastější poruchou je snížená funkce štítné žlázy – hypotyreosa,“ upozornila lékařka.

K tomuto stavu dochází, když žláza přestane produkovat dostatek hormonu. Příčinou často bývá tvorba protilátek, které napadají štítnou žlázu. Jde o autoimunitní poruchu s názvem Hashimotova  tyreoiditida, která nakonec způsobí, že žláza přestane fungovat.

Hormony štítné žlázy jsou nezbytné k udržení základních metabolických procesů v organismu, takže když je její funkce snížena, může se to projevit různými způsoby.

V raných stádiích však nemusí hypotyreóza způsobovat znatelné příznaky. Nástup poruchy je pomalý, plíživý a nenápadný. Často trvá  i několik let, než je stanovena správná diagnóza.

„Potíže jsou zcela nespecifické. Patří mezi ně únava, ospalost, zimomřivost, suchá kůže a vlasy, snížená fyzická a psychická výkonnost, přibývání na hmotnosti, poruchy reprodukčních a sexuálních funkcí, snížený krevní tlak, zpomalené srdeční akce,“ uvedla Olga Magnová. U dětí se přidává ještě zpomalení růstu a poruchy průběhu puberty.

V minulosti bývala snížená funkce štítné žlázy poměrně častá kvůli nedostatku jódu. V dnešní  době celoplošné jodizace soli je však tato příčina ojedinělá.

Příliš aktivní štítná žláza

Některé poruchy štítné žlázy způsobují, že je nadměrně aktivní a tvoří příliš mnoho hormonů. Tento stav je známý jako hypertyreóza.

Hypertyreóza je obvykle způsobena autoimunitním onemocněním nazývaným Gravesova choroba.

„Gravesova choroba může vést k Gravesově oftalmopatii nebo onemocnění štítné žlázy, které může způsobit poruchu zraku, bolest očí nebo nápadně vypoulené oči,“ informuje zdravotnický portál Mayo Clinic.

Gravesova nemoc může být léčena léky, terapií radioaktivním jódem nebo chirurgickým zákrokem.

Zatímco nástup příznaků snížené funkce štítné žlázy je velmi pomalý, u zvýšené činnosti štítné žlázy trvá pouze v řádu týdnů, než pacienta přivede toto onemocnění k lékaři. „Nelze jej totiž dlouho přehlížet,“ upozorňuje lékařka Olga Magnová.

Nejčastějšími potížemi jsou neklid, nervozita, nespavost, pocení, vysoký krevní tlak, bušení srdce, snížená fyzická výkonnost a úbytek na váze i navzdory velké chuti k jídlu. Někdy bývá porucha spojena i s očním postižením.

Tak jako lidé se sníženou funkcí štítné žlázy mohou být velmi zimomřiví, lidé se zvýšenou funkcí mohou naopak trpět špatnou snášenlivostí horka. Jejich kůže je jemná a na dotek teplá. Typické jsou i jemné, řídnoucí vlasy. Příliš jemné a řídnoucí vlasy však mohou být také signálem snížené funkce štítné žlázy.

Zvětšená štítná žláza

V důsledku poruchy své funkce se může štítná žláza nadměrně zvětšit, takže na krku vytvoří takzvanou strumu nebo také lidově „vole“. V minulosti byl hlavním faktorem vedoucím ke vzniku strumy nedostatek jódu, proto bylo toto onemocnění výrazně častější ve vnitrozemí, kde lidé neměli možnost jíst mořské ryby.

Nadměrně zvětšená štítná žláza může vést k polykacím a dechovým potížím, protože její velká masa utlačuje orgány na krku. Pro postiženého člověka navíc představuje i nepříjemný estetický defekt.

Příznaky hypotyreózy:

Únava, ospalost

Zimomřivost

Přibývání na váze

Zácpa

Suchá kůže a vlasy

Svalová slabost

Zpomalený tep

Hrubší hlas

Příznaky hypertyreózy:

Nespavost

Hubnutí bez snahy

Rychlý srdeční tep

Vysoký krevní tlak

Pocení

Průjem

Nervozita

Svalová slabost

Řídnoucí a lámavé vlasy

Zvažte návštěvu svého lékaře, pokud máte známky a příznaky hypotyreózy či hypertyreózy, nebo pokud cítíte uzlík v dolní přední části krku.

Ivana Vitovská

Pražský deník

https://prazsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.