Hnutí ANO proti snížení státní podpory stavebního spoření  

ČT 1

Hnutí ANO u Ústavního soudu nakonec nenavrhne zrušení celého vládního úsporného balíčku. Navzdory zkrácení sněmovní diskuse, které opozice ostře kritizovala. České televizi to řekla šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Jediným bodem z balíčku, který bude chtít největší opoziční strana u Ústavního soudu zrušit, je letošní snížení státní podpory stavebního spoření o polovinu.

Josef BAXA, předseda Ústavního soudu
——————–
Návrh se zamítá.

redaktor ČT
——————–
Rozhodnutí Ústavního soudu o platnosti zpomalení růstu důchodů, ve kterém soudci zároveň kritizovali i dlouhé sněmovní obstrukce, má konkrétní dopad také na původně ohlášenou snahu opozice zrušit celý vládní úsporný balíček. Opoziční hnutí ANO chtělo původně u Ústavního soudu napadnout i předčasné ukončení sněmovní debaty. Krátce před schválení balíčku se do debaty hlásilo ještě 70 opozičních poslanců, ANO ale nakonec způsob schválení zákona nenapadne.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Pokud Ústavní soud vyložil takovým způsobem, jak vyložil zkrácení debaty, využití stavu legislativní nouze. Byla by to zbytečná aktivita, která by určitě nevedla k úspěchu. Považujeme to za zbytečné.

redaktor ČT
——————–
Josef Baxa připouští, že soud bude ve svých názorech na proceduru schvalování zákonů konzistentní.

Josef BAXA, předseda Ústavního soudu
——————–
Pokud se z našich nálezů se někdo poučit, to vítáme, to je vlastně ideál a sen každého soudce, aby lidé četli ta rozhodnutí, aby se jimi řídili, pokud jsou tam nějaká pravidla chování naznačena.

redaktor ČT
——————–
Poslanci hnutí ANO se naopak pokusí zvrátit snížení státní podpory stavebního spoření z 2000 na tisícovku ročně. Nelíbí se jim hlavně fakt, že se týká i starších smluv.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
My se domníváme, že stát prostě vrchnostensky zasahuje do jakéhosi vztahu se soukromými subjekty.

Marek Benda, předseda poslaneckého klubu /ODS/
——————–
Myslím, že tam je poměrně jasno v tom, že můžeme do budoucna omezit podpory stavebního spoření, ale je to na rozhodnutí Ústavního soudu.

redaktor ČT
——————–
ANO nakonec oproti původnímu záměru nenavrhne u Ústavního soudu ani zrušení lednového růstu rodičovského příspěvku o 50 000. Nelíbilo se mu sice, že zvýšení je jen pro nově narozené děti, nakonec ale pro návrh samo hlasovalo.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Jsem rád za nějaký racionální krok nepřetěžovat zbytečně Ústavní soud, takže já to kvituji jako nějaké jako racionální vyhodnocení opozice na tu šanci na ten úspěch.

redaktor ČT
——————–
Ústavnímu soudu plánuje. ANO návrh na zrušení poklesu podpory stavebního spoření doručit během dubna.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.