Nižší odvody pro pracující seniory  

ilustrační foto: Geert MorgueFile

ČT 1

Změny pro pracující důchodce. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce pro ně v návrhu chystané reformy snížit sociální odvody a tím zvýšit motivaci těch seniorů, kteří chtějí a mohou i v důchodovém věku dál pracovat.

Naopak podle zástupců části opozice by se mělo jít cestou výraznějšího trvalého zvyšování penze za výdělečnou činnost, to je model, který se využívá nyní, podle ministerstva je ale méně výhodný a složitější.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
To zvýšení té průměrné penze je dneska zhruba 80 Kč měsíčního zvýšení, ten člověk si o to musí sám aktivně požádat, dostane to přepočteno vždycky až rok zpětně a to řešení, které jsem zvolil, limit a sleva na pojistném, je řešení, které ten benefit dává těm lidem opravdu v tom reálném čase.

moderátorka ČT
——————–
Podle odhadu resortu by byl roční výpadek příjmů z pojistného kolem čtyř miliard. Kompenzovat to mají další opatření chystané reformy. V Česku si přivydělává zhruba půl milionu seniorů. Plánované změny by se podle ministerstva dotkly víc než poloviny z nich.

redaktorka ČT
——————–
Jiří Baroch je lékař s šedesátiletou praxí, do této ordinace teď dochází jednou týdně. Měnit na tom nic neplánuje, pracovat chce, dokud to půjde.

Jiří Baroch, praktický lékař, Praha 6
——————–
Když někdo přijde ve třetí generaci za mnou, že, tak to člověka tady tak hezky hřeje, dá se říct, a ono to má taky velkou výhodu, protože člověk si pamatuje tu rodinnou, anamnézu.

Kateřina Samková, redaktorka ČT
——————–
Práci vnímá i jako příjemný přivýdělek. Finanční motivace pro něj ale není na prvním místě. Stejně to má i Jiří Čingl.
Na jedné ze základních škol pomáhá s výdejem jídla, teď v omezených podmínkách, bez jídelny a kuchyně. Nastoupil před šesti lety na výpomoc.

Jiří Čingl, kuchař, ZŠ Pod Žvahovem
——————–
Ta pomoc se tak protáhla, protože nejsou prostě lidi, nejsou náhrady žádný, takže jsem tady zůstal do těch 72 let.

redaktorka ČT
——————–
Od příštího roku chce ministerstvo práce podmínky pro pracující seniory upravit, změny se mají týkat jak zaměstnanců, tak živnostníků, nově by se jim měly snížit sazby pojistného o 6,5 % namísto trvalého zvyšování důchodů. Například ti, kteří si vydělají 20 000 hrubého, by měsíčně získali navíc 1300.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Ten benefit máme okamžitě k dispozici, takže proto nám to řešení přijde, řekněme, atraktivnější.

Viktor Vojtko, místopředseda poslaneckého klubu /STAN/
——————–
Je lepší podpořit a motivovat ty seniory, kteří mohou pracovat a chtějí pracovat k tomu, aby to mohli udělat a byli v tomto směru zvýhodněni vlastně okamžitě.

Olga Richterová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny /Piráti/
——————–
Aby věděli, že díky tomu, že pracují, i když už jsou v důchodovém věku, tak se jim opravdu to vyplatí a zůstane jim víc.

redaktorka ČT
——————–
Sněmovní opozice se v této otázce neshodne, zatímco SPD se změnou v principu souhlasí, hnutí ANO se obává, že trh na situaci rychle zareaguje a výdělky seniorů se kvůli tomu sníží.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Naopak motivační je zvýšit tu částku, která navyšuje důchod, protože vlastně někdy, až skončí a nebude moci pracovat, tak bude mít vyšší důchod.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního důchodu /SPD/
——————–
Pro ně bude i finančně motivační oproti současnému systému, kdy to zvýhodnění je pouze v pár desítkách korun.

redaktorka ČT
——————–
Mezi vládou a opozicí by mělo být v krátké době svolané jednání k návrhu reformy penzí. Po setkání se zástupci obou stran to řekl prezident Petr Pavel.
Podle údajů Českého statistického úřadu ke konci loňského třetího čtvrtletí pracovalo přes půl milionu lidí starších 60 let, těch, kterých by se měly dotknout zmiňované změny a kteří odvádí pojistné, je podle ministerstva kolem 270 000. Častěji si k penzi přivydělávají muži, těch bylo ve sledovaném období přes 280 000, žen pak necelých čtvrt milionu.

Největší zastoupení mají senioři v profesích specialistů a řídicích pracovníků, právě vysoce vzdělaní a kvalifikovaní zaměstnanci si nejčastěji prodlužují kariéru do vysokého věku, často pracují i ve službách a prodeji.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.