Jak dlouho trvá, než se chování kastrovaného psa změní?

Rowdy

Jak dlouho trvá, než se chování kastrovaného psa změní? Dva dny. Mému psovi dva dny, než se po kastraci úplně změnil. Kdysi dávno jsme s manželem adoptovali nového, ale staršího rotvajlera. Přišli k nám dva v pěti a osmi letech. Oba samci. Starší z nich, Rowdy, nebyl vykastrován a byl do značné míry alfa. Jediné, co musel dělat, bylo zřejmě stát a vypadat sebevědomě. Okamžitě si vynucoval respekt a odstup.

Asi po třech nebo čtyřech letech se u psa objevil problém s prostatou. Vytékala z něj příšerná zelená tekutina a byl neuvěřitelně nepříjemný. Veterinář doporučil nechat ho vykastrovat, aby dal močení více prostoru. (Tomu jsem fandila, protože jsem ho chtěla nechat vykastrovat už dlouho.)

Rowdy přistoupil k operaci, při které byla odstraněna prostata, a vše očividně šlo dobře. Můj manžel ho vyzvedl na cestě domů z práce. Byl to bezproblémový převoz. Když se vrátili domů, starší pes šel trochu opatrně a váhavě. Když se poprvé posadil, věděl, že jsou věci „špatně“, ale nebyl si zcela jistý proč.

Během dvou dnů se z mého velmi sebevědomého psa stal maminčin kluk a gaučový povaleč. Dříve psi nebyli moc uvnitř ani nesměli na nábytek, gauče, křesla. Můj ubohý malý pes (přes 140 liber) ztratil svůj machismus a chuť bránit dům.

Pokud jste dost staří, abyste si pamatovali Married with Children z 90. let, můj pes se proměnil v Peg Bundy. Když ležel na pohovce, chtěl vychlazený drink. Během roku přibral asi 12 kilo a nemohl se nabažit toho, že ho lidi škrábou a zbožňují. Mladší ze psů byl v mládí vykastrován a čekal, až na něj přijde řada a stane se alfou. Ve svém „městečk“ jsme nyní měli nového šerifa. Oba psi si vyměnili pozice v pořadí, vyměnili si role. Myslím, že Rowdymu se vlastně ulevilo, že už nemusí pořád bránit své lidi a trávník.

Lisa Dooley Fisk

Desert Southwest

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.