Napětí kvůli důchodové reformě  

ilustrační foto: Reggie Bibbs / Flickr.com

Prima – Hlavní zprávy

Napětí mezi vládou a nejsilnějším opozičním hnutím kvůli důchodové reformě roste

Poté, co si zástupci opozice stěžovali, že s nimi kabinet změny nekonzultuje, a vyhrožovali revizí všech zákonů, pokud se dostanou do vlády, vložil se do věci prezident Petr Pavel.

Už včera jednal kvůli důchodům právě se zástupci hnutí ANO a dnes prohlásil, že věří v dosažení kompromisu. No a pokud si načtete QR kód z reportáže, zjistíte, jak vládní reformu penzí hodnotí exprezident Václav Klaus.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Zatím se s námi hrála pouze falešná hra.

redaktorka
——————–
Opozice si stěžuje, že s nimi vláda nejedná o důchodové reformě. A vyhrožuje, že až bude u vlády, zruší, co Fialova koalice stihne schválit. Největší neshody mezi vládou a hnutím ANO panují okolo zvyšování věku odchodu do důchodu a definice náročných profesí. Zástupci vlády odráží útok.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Já jsem připraven nejenom jednat, ale i do té důchodové reformy dát návrhy ze strany opozice, ale musí už konečně nějaké přijít. Kdy přijdou ty návrhy?

Aleš Juchelka, místopředseda poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Ty návrhy samozřejmě přicházejí. My jsme udělali několik pozměňovacích návrhů u druhé vlny, například, když se sešněrovávaly předčasné důchody.

, redaktorka
——————–
Vláda tvrdí, že bez změn v důchodovém systému nebude na penze dost peněz. Do vyjednávání se vložil prezident a varoval, aby se u tak důležité a dlouhodobé věci, jako jsou důchody, neschvalovalo něco, co příští vláda zruší.

Petr Pavel, prezident republiky
——————–
Já jsem měl včera z toho jednání se zástupci hnutí ANO pocit, že prostor pro debatu tady ještě je, krátce před tím jsem jednal s ministrem Jurečkou.

, redaktorka
——————–
Schůzka mezi zástupci vlády a opozice by podle prezidenta měla být svolána v nejbližších dnech.

Miroslav Singer (hlavní ekonom společnosti Generali CEE Holding, bývalý guvernér ČNB) ,
——————–
Ta reforma se prostě připravuje strašně pozdě. My jsme v zásadě v posledním roce a něco existence této vlády a ona najednou jako má důchodovou reformu. Mně to připadne trošku neuvěřitelný.

, redaktorka
——————–
Podle někdejšího guvernéra centrální banky to znamená, že vláda chce reformu důchodů mít jako jedno z hlavních témat příštích parlamentních voleb.

CNN Prima News.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.