Bydleli v plesnivém bytě. Dostali nový

NOVA

Reklamaci neuznali a televize se vrátila ještě v horším stavu. Jak správně reklamovat rozbité zboží a jaká máte práva. 150 poškozených, škoda přes 140 000 000 Kč. Policie vyšetřuje velký podvod. Jak takovým praktikám nenaletět?

——————-
Invalidní důchodci žili léta v městském plesnivém bytě v Pečkách u Prahy. Savo ani škrábání omítky nepomáhalo a jejich zdravotní stav se zhoršoval. Radnice se k nápravě neměla. K příběhu, se kterým jsme vás seznámili na začátku února, se teď vrátíme s překvapivým koncem.

mluvčí 19,
——————–
Úředníci zprvu opakovali, že manželé si za to mohou sami, že nevětrají a netopí. Chtěli jim ukončit nájemní smlouvu, aniž je zajímalo, kde budou žít. Během natáčení ale starosta Peček slíbil, že město přijme opatření, aby byt plísní zbavilo.

mluvčí 20,
——————–
Plánoval malování.

mluvčí 19,
——————–
Je toto velký den, po naší reportáži se daly věci do pohybu a oni se konečně stěhují do nového čistého bydlení. Soused z firmy odvedle, jim po zhlédnutí reportáže věnoval 40 000 Kč na kauci požadovanou pronajímatelem jiného bytu. Umožnil tak manželům přestěhovat se do nájmu v přízemí rodinného domku 7 km od Peček, když stěhováci odnesli nábytek z původního bytu. Hrůza se ukázala naplno.

mluvčí 21,
——————–
Plesnivý, hrozně plesnivý.

mluvčí 19,
——————–
Takže všechno se stěhuje, něco jde na vyhození.

mluvčí 21,
——————–
Asi pět kousků jde na vyhození.

mluvčí 22,
——————–
Po kolika, po 11, po 11 letech? Po kolika letech?

mluvčí 23,
——————–
Po devíti hurá do nového.

mluvčí 19,
——————–
Bývalá zdravotní sestra paní Dana a její manžel Mirek se už radnice doprošovat nemusí. Hlavně pryč odsud.Dorazili jsme do obce nedaleko Peček, do nového domova.

mluvčí 24,
——————–
Jsme tady v novém, hezkém slunném, ale hlavně suchem.

mluvčí 22,
——————–
Takže žádné plísně.

mluvčí 24,
——————–
Žádné písně.

mluvčí 19,
——————–
Hlavní překážka byla kauce, jak jste ji nakonec překonali?

mluvčí 24,
——————–
Objevil se anděl, který viděl příběh náš v televizi, díky vám.

mluvčí 25,
——————–
Majitel sousední firmy a jednou koukáme na televizi a ťukání na okno. Viděl jsem reportáž a já vám dám na to kauci. A ještě navíc je to sparťan a my sparťani si musíme pomáhat s lixou.

mluvčí 19,
——————–
Nutno dodat, že bydlení zde není laciné, v plesnivém bytě města Pečky manželé platili se vším všudy 9 000 Kč měsíčně a tady to bude 16 000 Kč.

mluvčí 24,
——————–
Na to padne celej důchod.

mluvčí 24,
——————–
A snad nám tady bude dobře. Chtěli bysme poděkovat vám. Televize N0VA tomu pořadu.

mluvčí 19,
——————–
I další nájemníky stejného domu trápily plísně. Tak jsme se zeptali pana starosty, co s tím město Pečky bude dělat.

mluvčí 26,
——————–
Tenhleten byt budeme sanovat nějakým speciální malbou a nátěrem a bude následovat nějaký zateplení těch bytů, ale to bude chvilku trvat, protože nemáme na to v tuhletu chvíli utvořenou projektovou dokumentaci, určitě se budeme snažit požádat o nějakou dotaci. Je to vázaný rozpočtový věci na rozhodnutí zastupitelstva, v příštím roce by se na tom zateplení už dalo pracovat.

Jan Zálužský, redaktor
——————–
Případ z Peček potvrdil, že člověk nemá rezignovat, i když už nezbývá tolik sil. Zároveň ale poukázal i na další velký problém. Vysoké kauce požadované vlastníky bytů nebránili přestěhování jen manželům z Peček. Zejména mladí lidé často nemají peníze na tak vysokou platbu předem a musejí žít v nevyhovujících podmínkách. Až čtvrtina domácností v České republice nemá úspory na více než jeden měsíc..

mluvčí 27,
——————–
Výše Kaucí je nesmysl? proč myslíte?

Většina lidí na to nemá.

mluvčí 28,
——————–
Je to víceméně fér, protože nájemník občas něco zničí a pak už mě nic nedostanete. Problém to ze začátku je, ale celkově člověk, když jde do svého, tak holt bohužel je to tak, že musí mít nějaký peníze.

mluvčí 29,
——————–
Mnoho nájemců je na tom úřadě finančně, a tak si můžou požádat o tzv. mimořádnou okamžitou pomoc prostřednictvím buď hotového portálu ministerstva práce a sociálních věcí, nebo přímo na úřadě práce. Úřady může poskytnout dávku na kauci. Může pomoct stát.

mluvčí 19,
——————–
O mimořádnou pomoc na zaplacení kauce v nájemním bytě se žádá na Úřadu práce v místě bydliště. Nájemce.

mluvčí 29,
——————–
Bývávalo možné chtít až šestinásobek nájemného, ale to se svém občanském zákoníkem změnilo, občanský zákoník říká, že pronajímatel může požadovat až trojnásobek nájemného, ale v praxi musím říct, že pronajímatelé chtějí spíše menší částky ve výši jednoho nebo dvojnásobku nájemného.

mluvčí 30,
——————–
tou hlavní překážkou často nebývá výše toho samotného nájmu, ale kauce, kterými se majitel jistí proti nájemníkovi, který by mu tam třeba mohla páchat nějakou škodu nebo neplatit nájem, když to vezmeme třeba 10, 15 let zpátky, bavili jsme se klidně o výši jednoho nájmu, dneska se bavíme o dvou až o třech, což potom v přepočtu může znamenat klidně to, že jedno stěhování vás stojí 50, 60, 70 až u větších bytů třeba 100 tisíc

mluvčí 19,
——————–
Co má zájemce o nájemní byt udělat proto, aby si získal důvěru vlastníka bytu a ten byl tak ochoten kauci snížit?

mluvčí 30,
——————–
Je potřeba si uvědomit, že ten důvod, proč ten pronajímatel vlastně požaduje kauci, to je, že se chrání, chrání vlastně svoje práva. Pokud se s ním dokážeme domluvit, že doložíme svoji bezdlužnost, nebo že mu dodáme referenci od předchozího majitele bytu, který řekne, že jsme byli bezproblémový nájemník, je docela dobře možné, že nám tu kauci bude ochoten snížit, anebo je logické, i ten pronajímatel si uvědomuje, že to je prostě jednorázová velká platba, že nám ji rozloží třeba do několika měsíců. Už je standardem třeba to, že se zaručí zaměstnavatel.

mluvčí 19,
——————–
Že nemáte exekuce, můžete doložit i výpisem z oficiální databáze centrální evidence exekucí. Stojí 60 Kč. Majitel nemovitosti si také na stránkách justice cz může v insolvenčním rejstříku ověřit, že nežádáte soud o ochranu před věřiteli. Využít můžete rovněž zpoplatněné registry dlužníků provozované na internetu soukromými subjekty.

mluvčí 29,
——————–
My určitě pronajímatelům doporučujeme, aby tu kauci vybírali zejména v případě, kdy tam byty je vybaven.

mluvčí 30,
——————–
Když se stěhujete, udělat kompletní dokumentaci, nacvakejte si to fotoalbum, kde prostě se budete koupit, kde jsou odřený rohy, kde jsou přesně ty škrábance. Ohledně toho běžného opotřebení panují potom největší neshody.

mluvčí 19,
——————–
Vlastníci bytů vyžadují kauce také proto, že v exekučním řízení s neplatiči se nedomohou dlužného nájmu, i přes rok trvající řízení v praxi často končí odložením exekuce nebo soudní ochranou dlužníka před věřiteli.

mluvčí 30,
——————–
Pochopitelně to, že dnes je vlastně ten legislativní systém nastaven na poměrně velkou ochranu toho nájemníka, tak to zase vede na druhé straně k tomu, že majitelé skutečně potřebují hledat cesty, jak ochránit sami sebe.

mluvčí 19,
——————–
Na to, co někteří nájemníci dokáží udělat s byty, se podíváme v některé z našich dalších reportáží.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.