Na Macochu s kočárkem? Spodní stanice lanovky bude nově bezbariérová

Bezmála třicet let. Tak dlouho vozí turisty v Moravském krasu na Blanensku lanová dráha Macocha. Aktuálně dělníci pracují na očekávané stavební úpravě.

Od Punkevních jeskyní ke světoznámé propasti Macocha se lanovkou svezlo už několik milionů turistů. Spodní nástupní stanice se však až nyní dočká bezbariérové úpravy. Deník o plánu psal už TADY: https://blanensky.denik.cz/zpravy_region/schody-uz-nebudou-prblem-spodni-stanice-lanovky-na-macochu-bude-bezbarierova-202.html

Pro pohodlný vstup je tam navržená nová konstrukce betonové rampy. Na ni navazuje svislá zdvihací plošina.

„Máme mírný skluz. Původně jsme si mysleli, že vše bude hotovo letos v dubnu. Ve skutečnosti se vše stihne až o měsíc později. Založení nových patek v terénu totiž zkomplikoval telefonní kabel. Projekt jsme kvůli tomu museli mírně upravit. Zmíněná rampa se už vyrábí, hotová by měla být zhruba za dva týdny,“ popsal v úterý aktuální stav prací šéf lanové dráhy Macocha Radek Hejč.

V provozu je od roku 1995. Na délku má 250 metrů a překonává převýšení 131metrů. Pravidelně na ni jednou za rok cvičí hasiči záchranu osob z kabinky zaseknuté vysoko nad zemí v nepřístupném terénu. Ostrý zásah tam zatím neměli.

Jan Charvát

Blanenský deník

https://blanensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.