Kontaktní místa pro bydlení zařídí sociální byt


Jak zohledňují bytovou nouzi další města? Téma pro Martina Šimáčka, ředitele Agentury pro sociální začleňování.

moderátorka
——————–
Kolik dalších měst v Česku má kontaktní místo, které se problému sociálního bydlení věnuje?

Martin ŠIMÁČEK, ředitel, Agentura pro sociální začleňování
——————–
Je jich stále více, nemůžeme říci, že to je zatím běžné, bohužel, ale obcí nebo měst, které mají zřízeno kontaktní místo pro bydlení, jsou skutečně nízké desítky, mezi všemi musím jmenovat kromě Ostravy také například Prahu, anebo také Liberec. Myslím si, že liberecké kontaktní místo pro bydlení patří mezi ty nejefektivnější.

moderátorka
——————–
Právě se na to chci zeptat, s jakými výsledky ona kontaktní centra pracují, nakolik opravdu pomáhají zlepšovat situaci, když, jak jsme slyšeli, tak například v Ostravě na 3 000 domácností připadá jen něco přes osm desítek těch, kterým město opravdu s bydlením fyzicky pomůže.

Martin ŠIMÁČEK, ředitel, Agentura pro sociální začleňování
——————–
To, o čem povídá vaše reportáž, to znamená skutečně o sociálních bytech, sociální bydlení, je jeden z nástrojů, které můžou kontaktní místa pro bydlení používat, ale je skutečně až, řekl bych, jeden z těch posledních, který se využívá v situaci, kdy není možnost pomoci žadateli o podporu nějakým jiným způsobem. Kontaktní místa nejprve pomáhají lidem, řekněme, se zpracováním běžných žádostí do standardního bydlení, pomáhají jim vyřešit případná rizika ztráty bydlení nebo i právní poradenství, jedna z forem pomoci v kontaktním místě pro bydlení, poskytnout sociální byt je až jedno z těch posledních opatření pro ty, kteří skutečně na tom trhu s bydlením neuspívají. Takže ano, potřebujeme také ještě více sociálních bytů jako takových, ale kontaktní místa pro bydlení budou využívat také jiné formy pomoci a budou spolupracovat také s běžnými majiteli bytů na trhu a s nimi mohou spolupracovat i v rámci tzv. garantovaného bydlení, to znamená pomáhat jim vlastně zapojovat jejich byty do nějakých dostupných forem bydlení i pro potřebné osoby.

moderátorka
——————–
Podle ministerstva by podobná centra měla být už příští rok ve všech městech s rozšířenou působností napříč Českem. Budou opravdu a jaký efekt to přinese?

Martin ŠIMÁČEK, ředitel, Agentura pro sociální začleňování
——————–
Tak mluvíme o tom, že už v tuto chvíli jich několik funguje a fungují vlastně bez toho, že by měly zákonnou oporu. Na druhou stranu se chystá ve spolupráci ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva práce zákon o podpoře v bydlení a jeho pevnou součástí jsou právě kontaktní místa pro bydlení. A vy zmiňujete, že by se měla stát povinnou součástí všech obcí s rozšířenou působností, což je vlastně 205 obcí na území celé České republiky, to znamená, nejméně 205 těchto center by fungovalo napříč celou republikou a byly by vlastně k dispozici všem, kteří potřebují třeba i jenom radu a pomoc právě v tom území. Takže pokud zákon projde jednak jednáním vlády a potom samozřejmě parlamentem, tak kontaktní místa se stanou součástí systémové podpory České republiky v oblasti bydlení a budou také systematicky financována. To by bylo mimořádně užitečné.

moderátorka
——————–
Prosím ještě stručně jednu věc, mají lidé v bytové nouzi dost informací, umí si říct o pomoc a taky vědí kde si o ní říct?

Martin ŠIMÁČEK, ředitel, Agentura pro sociální začleňování
——————–
Tak to je právě to, s čím by kontaktní místa mohla velmi pomoci, protože nám praxe ukazuje, že mnoho lidí se dostane do bytové nouze právě proto, že jim chybí informace, nevědí, na koho se obrátit, anebo nedostanou dobrou informaci, a to přesto, že v terénu pomáhají sociální pracovníci, tak kontaktní místa by v tomto byla specializovanější a měla by k dispozici i ty přímé nástroje pomoci, rychlé pomoci a podpory, která je poměrně specializovaná, takže v tomto ohledu by to jistě velmi pomohlo.

Jana FABIANOVÁ, moderátorka
——————–
Velmi děkuju za doplnění informací pro Události v regionech. Hezký večer.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.