Stáří na vlastní kůži, v Kyjově bylo možné si vyzkoušet tělo důchodce

foto: MorgueFile

Okamžitě zestárnout o desítky let nebo se dostat do těla člověka, kterému choroba výrazně omezila pohyb. Nejen to umožnil ve středu v Kyjově simulátor stáří.

Vyzkoušela si jej například Klára Moravcová, a to také pro cestu po schodech tamního kulturního domu.

„Člověk se skoro nemůže hýbat. Do schodů se jde strašně blbě a ze schodů je to ještě horší. Vůbec jsem neviděla do prostoru, jen trošku před sebe. Navíc byla cítit bolest zad,“ vyprávěla studentka.

Ta pro simulaci dostala závaží na kotníky i záda, ortézy na končetiny a také brýle, kvůli kterým se člověku zcela vytratí periferní vidění.

Právě Klvaňovo gymnázium a střední zdravotnická škola Kyjov představovalo simulátor stárnutí při středeční konferenci Den Florence Nightingale s tématem křehký pacient – křehký zdravotník. A s tím souvisela také ukázka simulátoru stáří.

„Nejde ani tolik o věk, ale spíše o postižení. Do této pozice se může dostat jak starší člověk, tak relativně mladý. Lidé, kteří jsou stále plní síly a nejsou křehcí, si tady mohou zkusit, jaké je to být opravdu člověkem, který má porušenou hybnost, kognitivní funkce nebo je po cévní mozkové příhodě či po autonehodě,“ vysvětlila Iveta Gongalová z anesteziologicko-resuscitační oddělení kyjovské nemocnice.

Petr Turek

Hodonínský deník

https://hodoninsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.