Domov pro seniory Hvězda ve Zlíně může dál fungovat  

Dům seniorů Hvězda Zlín

ČT 1 


Domov pro seniory Hvězda ve Zlíně může dál fungovat. Ministerstvo práce a sociálních věcí stejně jako Zlínský kraj mu registraci odebrali protizákonně. Takový verdikt dnes vynesl Krajský soud v Brně, proti němu je možná už jen kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Úřady vloni zrušily Hvězdě registraci kvůli dluhům, podle soudu ale na to neměly právo.

moderátor
——————–
Hvězda versus stát a kraj. Spor, uprostřed kterého stáli klienti domova, dnes dospěl až k soudu. Úřady Hvězdě vloni zrušily registraci pro poskytování sociálních služeb. Důvodem byl její dluh na sociálním pojištění. Podle dnešního rozhodnutí soudu ale úřady právě tady chybovaly.

Jan Jirásek, soudce, Krajský soud Brno
——————–
Zákon o sociálních službách neobsahuje jako registrační podmínku bezdlužnost, a proto pro neplnění této podmínky nelze ani registraci žalobci odebrat.

Marie Kalivodová, ředitelka, Hvězda z.ú.
——————–
Nejvíc bude spokojených našich 41 klientů, potažmo pacientů, kteří u nás mohou zůstat.

Markéta Prokešová Stratilová, právní zástupkyně, MPSV
——————–
Vyjádříme se asi pravděpodobně až na základě písemného, písemného vyhotovení rozsudku, pak zvážíme další postup ve věci.

moderátor
——————–
32 lidí v době, kdy nebylo jasné, jestli Hvězda bude dál fungovat, z domova odešlo, zůstalo 41 lidí. Třeba i 95 letá Květoslava Nováková.

Květoslava Nováková, klientka, Hvězda z.ú.
——————–
My jsme prošli všecko kolem Zlína. To není nikde, co je tady.

moderátor
——————–
Po odebrání registrace přišla Hvězda taky o finanční dotace od Zlínského kraje. Jen za loňský rok to bylo 18 milionů Kč. Tyto peníze teď Hvězdě chybějí. Od 1. ledna tak provoz hradí klienti podle uzavřených smluv, zbytek pak Hvězda doplácí z finančních rezerv.

Marie Kalivodová, ředitelka, Hvězda z.ú.
——————–
Měsíčně nás to stojí 4 miliony Kč.

moderátor
——————–
Jestli a hlavně, kdy hejtmanství vrátí Hvězdu do sítě sociálních služeb i s nárokem na dotaci, to dnes komentovat nechtělo.

Hana ANČINCOVÁ, statutární náměstkyně hejtmana Zlínského kraje /Piráti/
——————–
My momentálně nemáme bohužel na základě čeho rozhodovat, protože nemáme samotné rozhodnutí Krajského soudu z Brna.

moderátor
——————–
Soud naopak vůbec neřešil nezákonné sponzorské příspěvky od klientů, které měla Hvězda jako podmínku pro přijetí. Za to ji potrestalo jen Ministerstvo práce pokutou 50 tisíc Kč.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.