Rok od rekordních obstrukcí  

ilustrační foto: Paul Moore / Photoxpress

ČT 24 

Vláda by mohla reformu penzí projednávat za 4–5 týdnů, říká ministr Jurečka, který kvůli tomu byl na Hradě. Jenže se sociálními partnery už shodu nenachází.

Jan Rafaj, prezident, Svaz průmyslu a dopravy ČR
——————–
Oceňujeme za zaměstnavatele, to tam zaznívalo, odvahu této vlády podívat se pravdě do učí. Prostě tento systém je neufinancovatelný.

Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů
——————–
Ano, souhlasíme s tím, aby čtvrté kategorie rizika mohly jít do důchodu dříve, aby se to otevřelo s tím ale, že rozhodně nemáme shodu v oblasti kategorií tři.

moderátorka ČT
——————–
ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka už je tady, dobrý večer.
A s ním Lucie Šafránková z SPD, dobrý večer i vám.

moderátorka ČT
——————–
Pane ministře, jestlipak si vzpomenete, co jste přesně dělal před rokem?

Marian JUREČKA,
——————–
Tak to jste mě překvapila, to si fakt přesně nevzpomenu.

moderátorka ČT
——————–
Tak já vám to připomenu. Začaly totiž přesně 28. února 2023 jedny z nejrozsáhlejších obstrukcí v historii. A nevzpomenete si, čeho se týkaly aspoň?

Marian JUREČKA,
——————–
Tak v tom případě, když si to takto připomínáte, tak předpokládám, těch prvních, vlastně té první části, když to řekněme, těch změn v oblasti důchodů, tak to byla otázka úpravy valorizace a opravy té červnové valorizace.

moderátorka ČT
——————–
Je to tak. Já jsem se ptala schválně, vůbec jsem vás nezkoušela. Zajímá mě totiž, jestli v případě důchodové reformy to třeba bude stejně?

Marian JUREČKA,
——————–
Tak, já si myslím, že ten verdikt Ústavního soudu a ten nález v celém tom rozsahu, včetně té části, která se týká právě projednávání ve sněmovně a těch obstrukcí, tak si myslím, že v tomhle ohledu by nám to mohlo tu debatu a to projednávání kultivovat. Se ukázalo, že to vlastně moc nedává smysl, navíc když část opozice opravdu velmi jasně dopředu říká velmi explicitně, že udělá obstrukční peklo, že vlastně dopředu říká, že to bude vyloženě obstrukční způsob jednání, a to si myslím, že prostě do té debaty nepatří. Samozřejmě opozice má právo se vyjadřovat, má právo mluvit dlouho, ale prostě nemá to být destrukce parlamentního demokratického procesu.

moderátorka ČT
——————–
Dobře, ale vy jste dnes řekl, že vláda by to mohla projednávat za nějakých 4–5 týdnů. To znamená, že Poslanecká sněmovna do prázdnin?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já bych byl rád, aby jednak to začala podávat Poslanecká sněmovna rozhodně do prázdnin a byl bych rád, aby se podařilo to zvládnout ve scénáři, kdybychom do konce července tento návrh sněmovnou projednali a postoupili ho do senátu.

moderátorka ČT
——————–
Paní poslankyně, bude obstrukční peklo? Jaké máte představy vy o projednávání ve sněmovně?

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
Tak my určitě budeme používat veškeré argumenty, aby jsme vládní pětikoalici přesvědčili o tom, že důchodová reforma musí být udělaná zeširoka. Musí obsahovat prorodinná opatření, musí se tam zahrnout i reforma exekucí, musí se pracovat s lidmi, které jsou dneska na šedém trhu práce, protože i podle agentury Manpower Group, tak je na šedém trhu práce ročně až 300 miliard korun, takže to jsou věci takové, které by naopak měly posílit příjem do tzv. v uvozovkách důchodového účtu, na které bychom se v rámci celé důchodové reformy měli zaměřit. Důchodová reforma jako taková by měla mít určitě podporu celého politického spektra tak, aby byla platná i v budoucnu, aby byla jistota i občanů, že ty změny, které se přijmou, tak budou platit a příští vláda budoucí ty změny zase nezruší a neudělá jinak.

moderátorka ČT
——————–
Ale najít takovou shodu bude velice složité, víte to z jiných témat, ale asi se shodnete v tom, že změna nejenže je potřeba, ale že je potřeba teď hned, protože už možná teď je pozdě. V tom se shodnete tady s panem ministrem?

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
Ano, důchodová reforma jako taková je potřeba, na tom se určitě shodneme. Pro nás jsou nepřípustné dvě věci, které vlastně v rámci důchodové reformy nebo těch parametrických úprav pan ministr chce navrhovat, a to je zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let a zpomalování nově přiznaných důchodů od roku 2026. To jsou pro nás, to je pro nás červená linie, přes kterou nikdy nechceme jít.

moderátorka ČT
——————–
Určitě to všechno probereme postupně. Pane ministře, pojďme tedy věcně. Tak jak to máte naplánováno, jestli vám to vychází matematicky tváří v tvář těm číslům o rostoucím dluhu důchodového účtu. Vloni to bylo rekordních 70 miliard, letos si budete muset půjčit taky nemalou částku 50 miliard.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Tak to, co vlastně říkáte, tak je vlastně krásná ilustrace toho, že opravdu důchodovou reformu potřebujeme. Vezměme si ten loňský rok, bylo to zhruba 73 miliard korun deficitu, za 30 let ten celý systém má deficit skoro půl bilionu korun a vlastně ten loňský rok je ukázkou toho, že stále jsme měli a máme nejpočetnější populační ročníky na trhu práce. To jsou Husákovy děti. Máme situaci nejnižší nezaměstnanosti, máme situaci, kdy stále vlastně nám nezačaly tak naplno se projevovat ty prodlužující se doby dožití a nástupy silných generací do důchodů a naopak to, že nám ubude výrazně ten počet pracujících lidí, když přijdou ty slabší ročníky, a přesto v té optimální variantě loňského roku, která je opravdu jako velmi dobrá z hlediska těch výchozích předpokladů, jsme -72,8 miliardy korun, a to je vlastně ukázka toho, že opravdu musíme tu důchodovou reformu udělat, pokud chceme, aby tady byly dostatečné, férové důstojné důchody nejenom pro současné starobní důchodce, ale i pro jejich děti a vnoučata.

moderátorka ČT
——————–
No a k té mé otázce, jestli to teda vychází matematicky. Vychází tak, jak to máte naplánováno?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Je to z mého pohledu maximum možného, co lze v tento okamžik udělat z hlediska těch ekonomických opatření, ale zároveň to, co je únosné společensky a zároveň především také i potom politicky a politicky prosaditelné. Přesto vidíme, že ta shoda se vůbec nenalézá lehce. Já musím ocenit, že tady třeba kolegyně a SPD tu diskuzi jako se opravdu snaží vést věcně, k tomu návrhu poslali i připomínky, shodujeme se v tom návrhu, který jsme my předložili, a to jsou ta silná prorodinná demografická opatření, já vlastně předkládám vzápětí na to i tu revizi dávkového systému, která zase v zásadě bude podporovat ještě větší šanci ty lidi vrátit na ten běžný trh práce, vytáhnout je z té šedé zóny. Takže děláme ty kroky opravdu v nějakém konceptu, aby jsme opravdu, ty lidi se snažíme maximálně aktivizovat na ten pracovní trh, přesto víme, že to nebude stačit, pokud neuděláme ještě i ta další opatření.

moderátorka ČT
——————–
Na druhou stranu, paní poslankyně tady mluvila o červené čáře nebo červené linii, pokud jde o téma odchodu do důchodu a v tomto případě narážíte i u odborů, takže kam ustoupíte za vládu?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Je potřeba si uvědomit, že ano. Objektivně je tady prostě to, že se budeme nebo dožíváme a budeme se dožívat vyššího věku, máme tady zhruba o 900 000 dětí méně za posledních 30 let, které se nenarodily a už se ani nenarodí. To znamená, to je samozřejmě další druhý velký problém v tom systému. A ta třetí důležitá věc je to, že stále později přichází mladí lidé na trh práce. Oproti našim rodičům nebo prarodičům prostě studujeme déle, ale zároveň si musíme uvědomit, že v té důchodové reformě jsou také důležitá opatření, která reflektují to, že ti lidé nevydrží pracovat ani do 66, ani do 65, ani do 64 let, a proto já tam zavádím ten nástroj těch náročných profesí, kdy v kombinaci, kdyby ti lidé to využili naplno, to znamená až o pět let dříve, plus ještě případně možnost to zkombinovat s tím předčasným důchodem, tak opravdu tady pamatujeme na to, aby ti lidé prostě mohli odejít do důchodu dříve, protože prostě už na to objektivně, fyzicky na tu práci nebudou mít. Takže je to nějaká kombinace vyvažování parametrů, který nastavuje nějakým způsobem to posunutí té hranice odchodu do důchodu, ale velmi obezřetně s tím, aby jsme pamatovali na ty lidi, kteří opravdu už nebudou mít ty síly, nebudou fyzicky zdraví, aby mohli pracovat.

moderátorka ČT
——————–
Paní Šafránková, když vy jste naťukla tu kritiku a mluvila jste o té červené linii, tak jste myslela co?

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
Myslela jsem zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let, a to zpomalování důchodu, penzí od roku 2026. Já bych tady ráda podotkla, že zvyšování věku odchodu do důchodu tak, jak tady vláda, potažmo pan ministr navrhuje, tak to povede k tomu, že lidé budou více chodit do předčasných důchodů, budou na krátkodobých pracovních neschopností, takže to ten stát může ve finále stát ještě více peněz. My se tady musíme bavit také o délce dožití ve zdraví, která je u nás v obou případech jak u mužů, tak u žen pod tou hranicí 65 let oproti třeba jiným zemím, protože vím, co tady pan ministr bude chtít jistě nabídnout, že se to týká tady ta délka dožití ve zdraví pouze dotazníkového šetření, ale v jiných zemích, ať je to Itálie, Švédsko, tak délka dožití ve zdraví je daleko dál, než je u nás.

Jana Peroutková, moderátorka ČT
——————–
A když padne řeč na téma dřívějšího odchodu do penze u lidí z těžkých oborů, mimochodem odbory kritizují to, že to přišlo na pořad dne až pozdě, jako poslední věc. Tak neměli by jste být svižnější?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Tak 30 let to nikdo svižněji neudělal, já jsem na těch profesích pracoval, pracoval společně i s odbory i se zaměstnavateli posledního skoro tři čtvrtě roku se to chystalo ten návrh, já ho zítra v detailu představím a určitá část odborů ten návrh vlastně kvituju jako ten první krok po tak dlouhé době, že alespoň máme dneska nástroj, který to bude řešit a bude mít možnost do budoucna reagovat, pokud se zjistí, že jsou ještě nějaká jiná rizika, která vyhodnotíme, která tam doplníme, tak to budeme moci udělat. Takže je to prostě ten první nutný krok, který se dlouho odkládal, je tady, bude součástí důchodové reformy. Já jsem férově taky dopředu říkal, že toto doplníme až v tom průběhu, že bychom to celé o půl roku zpozdili.

moderátorka ČT
——————–
Dobře, a zítra to představíte?

Marian JUREČKA,
——————–
Ano.

moderátorka ČT
——————–
A něco prozradíte?

Marian JUREČKA,
——————–
Ne.

moderátorka ČT
——————–
Určitě? Paní poslankyně.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
Já bych, já bych ráda doplnila, že vlastně náročné profese už tady měly být vydefinované opravdu dávno, protože pokud si vzpomeneme na podzim loňského roku, kdy se právě probírala čtyřnásobná penalizace za odchod do předčasného důchodu, tak zde už v tuto dobu ještě předtím, než se ty předčasné důchody začaly řešit, tak ty náročné profese už dávno měly být vydefinované. Já navíc si myslím, že co se týká náročných profesí, tak tady je potřeba, aby opravdu to vyhodnotili odborníci na pracovní lékařství a také pracovníci hygieny.

moderátorka ČT
——————–
No a jak podle vás férově určit, která profese je náročná?

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
Je potřeba, je tam 13 rizikových faktorů a jak jsem říkala, nemělo by to být předmětem politiků, politických debat, ale měli by opravdu toto jasně vydefinovat odborníci na pracovní lékařství, kteří se tím dlouhodobě zabývají, a kteří vyhodnotí jasně ty rizika a podle toho by tam jednotlivé profese měly být zařazeny. My se tady shodneme určitě, že by tam měla jednoznačně spadat kategorie čtyři a já se kloním i k tomu, aby tam spadala kategorie tři.

moderátorka ČT
——————–
Ale tam je skoro půl milionu lidí?

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
Je tam 450 000 lidí, to máte pravdu, ale když se podíváme na ta rizika, která ty jednotlivá profese obsahují, podíváme se třeba na zdravotní sestřičky, které mají jak fyzickou zátěž, tak například pracují v onkologickém centru, tak je tam na ně i nějaká biologická zátěž, pracují s biologickým materiálem, nějakými chemickými látkami. Takže těch rizik je tam opravdu nespočet v těchto profesích a je potřeba opravdu se na to zaměřit, jak která profese tyto rizika obsahuje a podle toho to vyhodnotit na základě jednotlivých analýz.

Jana Peroutková, moderátorka ČT
——————–
Typuju správně, pane ministře, že všech 450 000 lidí tam nebude, že se jich to nebude týkat?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
V tom návrhu, který budu zítra představovat, to tam nebude těch 450 000 lidí, protože opravdu musíme odlišit to, kdy do tohoto systému toho dřívějšího odchodu pro tu náročnou profesi vlastně dáváme lidi, u kterých opravdu je jednoznačné to, že když oni pracují na té dané konkrétní pozici, tak ta rizika jim negativně ovlivňují lidské zdraví. A teď, prosím, zaměřme pozornost na to, co teď řeknu. A neumíme toho člověka před těmi riziky jinak ochránit. To znamená, máme dneska i v té třetí kategorii rizika, kdy umíme toho člověka chránit, máme ochranné pomůcky, které můžeme využít na tom pracovišti nebo technologicky to pracoviště, třeba když se dneska podíváme na oblast třeba lakýrnictví, tak se to výrazně posunulo za 30 let do jiné podoby, kde opravdu toho člověka umíme lépe chránit, ale máme zdravotní rizika, jako je třeba fyzická zátěž, práce ve vysokých teplotách nebo za nízkých teplot, kde to neumíme adekvátně vyřešit tu ochranu. A tam jednoznačně říkám, pak ten instrument té náročné profese má fungovat proto, protože ten člověk prostě je opotřebován, je to negativní dopad na lidské zdraví. A já potom potřebuju umožnit, aby do toho důchodu mohl odejít dříve. Takže opravdu tady my postupujeme velmi odborně, je to vlastně, tato část té důchodové reformy je subdodávka ministerstva zdravotnictví a hygienické služby a takto jsme k tomu přistoupili. To opravdu není a nemá být politické rozhodnutí.

Jana Peroutková, moderátorka ČT
——————–
A ty, co nedokážete teda nějak ochránit, tak jsou to spíš desítky tisíc lidí nebo stovky tisíc lidí?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já to řeknu úplně přesně, zítra jsou to desítky tisíc lidí a tam je opravdu jednoznačné, že ten dopad na to lidské zdraví je negativní. A nemám ochrannou pomůcku, jak bych toho člověka dokázal ochránit před tím negativním vlivem.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
Tak jak už jsem říkala, měli bychom se opravdu zaměřit na to, co řeknou odborníci na pracovní lékařství a podle toho to vyhodnotit a také jsem zvědavá, jaká bude analýza a co vlastně dostaneme k tomu za podklady, protože ty jsme doposud neviděli a víme, že tam mají spadat lidé, kteří spadají do pěti rizikových kategorií. Takže uvidíme, co tam přesně bude, co to bude obsahovat. V tuto chvíli je to předčasné.

Jana Peroutková, moderátorka ČT
——————–
Já vám, pane ministře, přečtu, co napsal pan Kalousek na sociální síti X. Je to trošku další, tak vydržte. Ministerstva práce a zdravotnictví dávají dohromady seznam profesí, které budou moci odejít do důchodu dřív bez penalizace. Firmy za ně proto budou odvádět na sociální pojištění o 5 % víc. Komentováno je to tak, že se to firmám prodraží. Jistě, ale v důsledku si to stejně zaplatí ti lidé sami. Pokud za ně firma bude odvádět o 5 % víc, přizpůsobí tomu platový nárůst. Mzdové prostředky nejsou nafukovací a trh má svoje pravidla. Kladu si otázku, zda si to příslušní zaměstnanci jasně uvědomují a zda jim to také někdo férově vysvětlil. Já na jejich místě bych o to nestál, raději bych chtěl nižší odvody z ceny své práce s tím, že o to vyšší budu mít výplatu a zajistím se na svůj předčasný důchod sám. Tohle jde proti směru logiky. Máme druhé nejvyšší odvody sociálního pojištění v EU, což prodražuje cenu práce. V příslušných profesích jsme však připraveni zvyšovat je ještě víc. Je to proti směru logiky?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já tady s Miroslavem Kalouskem nesouhlasím, protože ta úvaha, aby tito lidé díky třeba vyšší čisté mzdě se zabezpečila na ten důchod, by zdaleka nefungoval u všech těchto lidí a pak by ta část lidí opravdu byla situace, kdy už by nebyla schopna před tou standardní věkovou hranicí pracovat, asi by často končila třeba i na podpoře sociálního systému, ale mně přijde prostě férově a ostatně tak v mnoha vyspělých západních zemí, včetně našich sousedů, kdy takovýto systém je nastaven a je včleněn do průběžného pilíře. Někdy, uznávám, je součástí privátního třetího pilíře a v tento okamžik my k tomu přistupujeme velmi obezřetně, neděláme tady to, že bychom tady pustili opravdu statisíce a velké objemy lidí, protože to samozřejmě už by mohlo být potom komplikací pro ty firmy, kde by případně takovýto podíl byl třeba 50, 60, 70 % zaměstnanců, tak už by mohl být problém z hlediska nárůstu těch nákladů a zároveň komplikace pro ty lidi na trhu práce. Ale tady se snažím opravdu velmi konkrétně na odborných datech říci, které skupiny lidí to jsou a vytvořit jim prostor pro to, aby oni byli chráněni, a aby mohli potom také jednou vlastně na základě opravdu těch objektivních podmínek a těch dopadů na lidské zdraví prostě do toho důchodu jít dříve, protože oni se velmi často statisticky potom také dožívají nižšího věku.

moderátorka ČT
——————–
Ještě chci probrat pracující důchodce, protože vy jste je předloni chtěl podpořit osvobozením od sociálních odvodů, tehdy to neprošlo, teď říkáte, že je shoda. Co to bude znamenat, jaké dopady to bude mít na rozpočet?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Z toho dlouhodobého pohledu to vlastně bude opatření, které bude mít vyrovnané dopady s ohledem na ty současné náklady, protože dnes, když ten pracující důchodce pracuje, tak vlastně jednou za rok mu jako Česká správa sociálního zabezpečení přepočítáme ten důchod, stanovíme mu novou výměru, která v průměru znamená zvýšení toho měsíčního důchodu o 75 Kč. Ta motivace není příliš velká pro ty starobní důchodce, zůstává na tom trhu práce aktivní, a proto jsme přistoupili k tomu, že jim odpustíme těch 6,5 % toho jejich odvodu pojistného jako zaměstnanců, je to částka, která v průměru při průměrném výdělku těch důchodců bude někde mezi 1500 až 2000 Kč měsíčně, která jim zůstane jako okamžitý benefit, se kterým oni budou moci okamžitě nakládat. A když jsme se na toto téma i ptali seniorů, organizací, které zastupují, tak jednoznačně oni tuto motivaci vnímají jako daleko smysluplnější, efektivnější a tento krok vítají. Já jsem rád, že po více jak roce debat na koaliční úrovni se nám podařilo toto dohodnout a vnímám to jako velkou podporu pro to, jak třeba i podpořit, aby nám lidé neodcházeli z pracovního trhu, že jeden den jsou aktivní ze sta procent, druhý nezískají starobní důchod a pak už nám z toho trhu pracovně vypadají úplně, včetně třeba i nějaké určité úrovně třeba společenského života v nějaké komunitě. Takže aby mohli podle svých sil, schopností třeba i na zkrácené úvazky postupně ještě nějaký čas pracovat a třeba z té pracovní zátěže postupně slevovat, až potom budou užívat plně starobního důchodu.

Jana Peroutková, moderátorka ČT
——————–
Vítá tohle i SPD?

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
Tak my jako SPD o tom mluvíme opravdu dlouho. Pan ministr jistě potvrdí, že to byla jedna z věcí, které jsme probírali na našich schůzkách, které my dlouhodobě prosazujeme, aby byl zavedený takzvaně, my tomu říkáme postgraduální bonus pro dobrovolně pracující důchodce nebo respektive i pro důchodce, kteří si zařídí odklad svého důchodu a budou chtít zůstat dál na trhu práce déle. Tak, aby to pro ně bylo opravdu motivační a výhodné. Takže ano, tento návrh my podporujeme, ostatně, jak jsem říkala, je to jeden z našich návrhů, které už jsme tady s panem ministrem na našich společných schůzkách konstruktivně probírali.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.