Veřejně prospěšných organizací je přes 120 tisíc, říká Šedivý  

ilustrační foto: Ian Britton / freefoto.com

ČRo Dvojka


Zbigniew Czendlik a jeho host, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací pan Ing. Marek Šedivý.
——
Zeptal bych se hned v úvodu, jaká jsou kritéria, aby se organizace mohla řádit mezi veřejně prospěšná?

Ing. Marek Šedivý,
——————–
No, vy hned ze začátku mi dáváte docela dost těžké otázky. A vy to sám tušíte, že to nebude jednoduché a bohužel ono to jednoduché není, protože v zákoně nám vlastně chybí definice veřejně prospěšnosti. A to je trochu problém, protože jak nemáte u nás v České republice něco definováno v zákoně, tak to není úplně ta nejlepší verze. Takže my máme určitá svá kritéria. Je tam určitě hodně důležitá transparentnost a tak dál. Ale přitom, když třeba já teď už budu mluvit o té organizaci, kde pracuju, což je Asociace veřejně prospěšných organizací, jak jste říkal, tak tam se vlastně posuzuje správní rada a máme nějaká kritéria pro veřejnou prospěšnost, ale v zásadě každá instituce si tu veřejnou prospěšnost může tak trochu definovat jako sama, ona je definice v zákoně, v občanském zákoníku, je tam jeden paragraf. Já jsem zapomněl to číslo. Takže teď vám ho neřeknu, ale je tam jenom stručná definice a je to prakticky o tom, že by měly přispívat organizace k nějakému veřejnému blahu. A teďko je ta otázka, co všecko do toho patří.

Zbigniew Czendlik, moderátor
——————–
A já jako kněz Zbigniew Czendlik jsem veřejně prospěšný.

Ing. Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací
——————–
Určitě, a tak u vás zrovna církve každá nebo ne každá, ale mnoho těch církví má svoje, řekněme, servisní organizace. Tak určitě jako charita, Česká republika pod lidskou církví, Diakonie má vlastně svoji organizaci. Takže je to takhle určitě. Já mám, ještě řeknu, proč jsme vlastně zvolili tenhle ten komplikovanější název.
My normálně používáme neziskové organizaci. Ale neziskové organizace, nám se tam nelíbí ten zápor v tom slovu a ta negativita, která v zásadě nějak v tom názvu už je. A druhá věc je, když se řekne neziskovka, tak ta veřejnost na to nikdy nereaguje nejlépe. A proto my jsme zvolili ten název veřejně prospěšná, protože to říká to, co to vlastně skutečně dělá ta organizace. A není to o tom, jestli ten zisk tam je, nebo není. Ten název popisuje to, že ta neziskovka, když si vydělá nějaké peníze. To znamená, že ona jim může vydělat. Tak ale ten zisk, pokud tam nějaký zůstane, tak se vrací do činnosti té organizace a nerozděluje se někam dál mezi vlastníky a tak dál, protože neziskovka vlastníky nemá, má své zakladatele. A ty zakladatelé nedostávají ten zisk. Ten zisk jde zpátky do té neziskovky. Tak proto je to jako v češtině nezisková, jenže v češtině prostě máme tady ta slova, která něco jako popisují, ale ve finále tu konotaci můžou nést jinou. Takže i z tohohle pohledu církve také jako vydělají peníze, ale pak v tom účetnictví ty peníze se nerozdělují, ten zisk se nerozděluje dál, ale zůstává v organizaci.

Zbigniew Czendlik, moderátor
——————–
Můžu říct, že pod vás spadají, anebo pod ten pojem veřejně prospěšné spadají všechny spolky, nadace, občanské iniciativy, sdružení, nadační fondy, nebo co bych tam ještě mohl vyjmenovat?

Ing. Marek Šedivý,
——————–
Vy jste se připravoval. Já mám radost, protože to ani studenti často neví tento výčet a vy umíte. Tak to je skvělá zpráva, tak ano.

Ing. Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací
——————–
To, co jste vyjmenoval, tam v zásadě patří. U těch iniciativ, my tam řadíme ty, které jsou někde registrovány jako oficiálně. To znamená, jsou zapsány v rejstříku, což iniciativy být nemusí, ale řadí se určitě do občanské společnosti. Takže by se tam daly zařadit. V některých zemích do této skupiny patří třeba i vysoké školy nebo univerzity, protože to jsou taky vlastně neziskovky, které u nás hodně jako podporuje stát, jako i některé neziskové organizace. Takže ta skupina pro každou instituci může ten výklad být jiný. Co všecko pod tady tu skupinu organizací zařazuje. Ale máte pravdu, nezapomeňme na sport, ten je hodně častej a všecky takový ty tělovýchovný jednoty. To jsou v zásadě spolky, sportovní spolky, takže všecko tohle to tam patří, veškeré asociace. Tento týden jsme zažili stávky v Praze. A i to jsou vlastně organizace, které to organizují, tak to jsou v zásadě taky neziskové organizace. Protože jsou to asociace, které většinou sdružují jako zase další organizace a je to spolek, takže ten výklad může být opravdu jako různorodý.

Zbigniew Czendlik, moderátor
——————–
Pane Marku, můžeme říct, že tyto veřejně prospěšné organizace jsou v občanské společnosti nezastupitelné, že jsou jakoby takovém pevným bodem každé Občanské demokratické společnosti.

Ing. Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací
——————–
To si myslím, že je bez diskuze, ano. Jako jsou součástí, protože ta společnost už bez nich si nedovede vůbec představit, jak pořád říkáme, že žijeme v blahobytu, tak součástí toho blahobytu je, že máme i veřejně prospěšné nebo neziskové organizace, které často poskytují i jako služby občanům, bez kterých si nedovedou představit, jako ta životní úroveň by šla určitě velmi dolů.

Zbigniew Czendlik, moderátor
——————–
To znamená, je to něco, co charakterizuje demokratickou společnost, tudíž v nedemokratických společnostech bychom se asi s takovým tím vějířem nebo spektrem občanských nebo veřejně prospěšných společností asi nepotkali?

Ing. Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací
——————–
Nepotkali, i když za komunistického režimu jsme takové organizace měli. Já nevím, jestli si pamatujete, jmenovalo se to Národní fronta. Myslím, že se tomu tak říkalo, a to byly takový, třeba, byl tam Spolek žen nebo tam byli Brontosauři ještě v té době. Takže jako i ten režim si držel vlastně spíš asi pro té volnočasové aktivity určité organizace, ale bylo jich teda velmi málo a měly tu činnost velmi omezenou.

Zbigniew Czendlik, moderátor
——————–
Pane Marku, vy jste už to nastínil trošku v úvodu. Ale jak myslíte, odkud se bere taková ta nedůvěra společnosti vůči neziskovým organizacím? Je to jen o té transparentnosti těch organizací, nebo je to o něčem jiném?

Ing. Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací
——————–
Já myslím, že ta transparentnost v tomhle tom případě myslím, že u dárcovství hraje velkou roli. Ale co se týká jako prestiže, tak tam si myslím, že ta transparentnost tady nemá takový vliv na to, jak lidi posuzujou, jestli ta neziskovka je pro ně jako ok, nebo není. Myslím si, že to je o té šíři, že vlastně v tom pytli neziskových organizací je kdeco a často ty organizace, jak jste říkal, jsou součástí demokratické společnosti. Takže oni se vyjadřují k nějakým společenským problémům, problémům místním a tak dál a můžou být prostě trnem v oku někomu, komu se jejich názor nelíbí. A to si pak myslím, že může způsobovat a způsobuje, ne, já si to nemyslím, já si myslím, že to vím, že to způsobuje právě tady ty nepříznivé hodnocení, protože když se budem bavit o organizacích, které se starají o postižené děti, postižené, dospělé, mentálně postižené a tak dál, tak tam asi nebude mít nikdo problém s tím, že takovéhle organizace existují. A jsou to vlastně taky neziskovky nebo jsou to neziskovky, ale jsou pak tam ekologické organizace, které už někde blokují výstavbu a tak dál, takže tam už si myslím, že tam už to vnímání bude jako různé u společnosti, jsou tam organizace, které bojují za lidská práva. A všichni víme, že ty lidská práva jsou v téhle době to, co tu společnost zásadně názor na to, jak by to mělo být, tu společnost rozděluje. Takže to jsou věci, které si myslím, že tam mají vliv právě na tu jako důvěryhodnost neziskových organizací. A když řeknete neziskovka, tak každýmu vyskočí právě něco jiného, někomu, že má dobrou zkušenost a napadne ho první třeba charita. Jenže někoho může napadnout jako první nějaká organizace, která prostě v té chvíli pro něj není jako.

Zbigniew Czendlik, moderátor
——————–
Asi to, v čem má zkušenost, poslední jeho zkušenost.

Ing. Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací
——————–
Nebo zkušenost známých a tady právě je velký vliv toho, jak o neziskových veřejně prospěšných organizací mluví vláda, nebo jak se o nich vyjadřují politici, protože to si myslím, že pak když ti lidé slyší i jako v médiích, tak to prostě nese určitou, jako můžou se odvolávat i na ty média. A tam si myslím, že ta zodpovědnost těch politiků je právě to, že, a rozumím to, že to mají těžké, protože i my to máme těžké to vysvětlit, co tam všecko patří. Ale u těch politiků, když si vezmete, že s těma neziskovkama jsou v kontaktu vlastně každý den a většinou s těma, kteří na ní tlačí, protože něco chtějí změnit, něco chtějí zlepšit nebo udělat jinak. Tak právě u těch politiků ty neziskovky podle mě musí vyvolávat okamžitě tu negativní, protože mají vztah v mailech, ty dotazy a často nepříjemný dotazy. Takže to má jako vlastně logiku, no.

Zbigniew Czendlik, moderátor
——————–
Hovořím s panem Markem Šedivým, prezidentem Asociace veřejně prospěšných organizací. Pane Marku, máte přehled, kolik takových veřejně prospěšných organizací existuje v České republice? A ví to ministerstvo vnitra, protože ono by to mělo vědět.

Ing. Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací
——————–
No, ministerstvo vnitra už, vy jste se opravdu připravoval. Ministerstvo vnitra to mělo na starost spolky. Ale nevím teď, v kterém roce, ale už je to pár let a tu agendu předalo na soudy, takže neziskové organizace se teď registrují v rejstříku, normálním obchodním rejstříku.

Zbigniew Czendlik, moderátor
——————–
Ano, když dostanu nějakou smlouvu, ano, je to zapsané v rejstříku u soudu a tak dále.

Ing. Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací
——————–
A já se přiznám, já jsem ten počet přestal sledovat, protože já vám vysvětlím proč. Těch organizací je určitě přes 120 tisíc. Nevím teď kolik, jestli tam je 130-140, ale už je to takovéhle číslo. Je třeba vnímat to, že těch spolků je hodně. Spolky mají ještě často pobočné spolky, které se do tohohle čísla počítají. Takže třeba, když jste zmínil Sokola, tak Sokol má vlastně mnoho stovek, možná tisíc organizací, které jako fungují vlastně i na malých městech, na vesnicích a tak dál. A ty se všecky do toho počítají. Takže to číslo jako strašně roste. Druhá věc je, že podařilo se v České republice prosadit a my jsme taky jako proto byli jako asociace, že pokud spolek neudělá nějakou dobu nějakou změnu na rejstříku, kde vlastně ty povinné změny jsou. Tak je možné se tam podívat a on dostane jako příznak jako neaktivní spolek. Myslím, že se to jmenuje Neaktivní spolek. Takže lidi se v tom rejstříku, vlastně, tam se dá jako vyznat, ale rejstřík vám nevyjede, ten počet, jako to nejde udělat, ale i opravdu takhle vysoký.

Zbigniew Czendlik, moderátor
——————–
Pane Marku, vy jste prezidentem Asociace. To znamená, že sdružujete pod sebou tyhle ty veřejně prospěšné organizace. Ale já jsem se dočetl, že v současné době sdružujete jich víc než 100.

Ing. Marek Šedivý,
——————–
No.

Zbigniew Czendlik, moderátor
——————–
A zmínil jste číslo 120 tisíc různých organizací. To je velmi zanedbatelné. Proč těch, já nevím, 100 tisíc dalších není pod vámi, nejsou?

Ing. Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací
——————–
Tak my nemáme povinné členství. Vždycky ta asociace musí pro ty neziskovky být v něčem jako důležitá, zajímavá. Takže my sdružujeme organizace, které jsou jako hodně aktivní. Chtějí se rozvíjet, něco po té asociaci vlastně chtějí a my to máme ještě tak, že pro nás je hodně důležitá transparentnost. Takže sdružujeme organizace, které třeba jako vydávají výroční zprávu, konzultují s námi tady ty věci. A jsme taková jako pomocná ruka právě proto, aby se jim jako dobře dařilo a dále se rozvíjely. A jsou to často organizace, které jako působí na nejenom lokálně, úplně jako v jednom místě, ale třeba v rámci kraje nebo ve více krajích, některé jsou celostátní a tak dál. Takže to jsou především jako naši, v uvozovkách, klienti, členové, které máme, většinou u nás se nesdružují sportovní organizace, protože ty mají vlastně svoje sítě.

Zbigniew Czendlik, moderátor
——————–
Ano, nadřízenou organizaci.

Ing. Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací
——————–
Takže my většinou sdružujeme ty, které nejsou v rámci nějakých sítí jiných, ale chtějí být aktivní. Zajímá je jejich vlastní rozvoj. Zajímá je, co se děje v rámci neziskového sektoru, co se děje třeba v legislativě a tak dál. Takže tohle je funkce asociace, kterou máme.

Zbigniew Czendlik, moderátor
——————–
Co si můžu představit pod tím hájením a prosazováním zájmu těch organizaci?

Ing. Marek Šedivý,
——————–
Možná to řeknu na příkladě.

Zbigniew Czendlik, moderátor
——————–
No, nejlépe. Pamatujeme si všichni covid. A v covidu se nám ozvala jedna organizace, která říkala nám začínají, nám hrozí to, že spadlo všecken byznys a tak. Takže vlastně se omezí příjmy od soukromých dárců. A my máme lidi, který říkali, že kdyby vlastně stát udělal nějaký jako bonus aspoň na jeden, na dva roky, že by zvýšil možnost snížit si daňový základ, což soukromý dárci můžou, tak by nám to pomohlo. Do dvou organizací jsme pak ve finále měli tuhle poptávku. Začali jsme se tomu věnovat. A během tenkrát to šlo rychle, protože ta doba byla taková, jaká byla, ale podařilo se zvýšit to procento možnýho snížení až na 30 %, které platilo až do minulého roku, protože pak byla, pak byla válka na Ukrajině a tak dál, a tak dál. Takže teď ta výjimka platila, teď skončila a teď řešíme to, jestli nám to bude pokračovat dál. Jestli vláda by ten benefit už nenechala natrvalo, protože pomohlo to udržet počet dárců a i nějakou hladinu toho množství těch peněz, které od daňových poplatníků přišly. Takže jenom pro příklad, abych to upřesnil, doposud bylo 10 % ta hranice možnosti až do výše 10 % u firem. 15 % u soukromých dárců a teď to bylo na 30 jak u firem, tak u individuálních dárců.

Zbigniew Czendlik, moderátor
——————–
Děláte to, čemu se říká PR pro tyhle ty neziskovky nebo učíte je to komunikovat s veřejnosti, shánět prostředky.

Ing. Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací
——————–
Tomu se říká fundraising.

Zbigniew Czendlik, moderátor
——————–
No, ano.

Ing. Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací
——————–
Tak fundraising, to shánění těch peněz, i toto, samozřejmě i to podporujeme. My jsme dřív měli jako hodně na to školení, ale teď to vzdělávání se taky už mění, protože to spousta organizací umí a už nejsou začátečníci. Takže ale jako i to je ta podpora, že jak jste říkal, jak se prezentovat, co jsou novinky, protože všecko se vyvíjí, jak zapojit sociální sítě. Teď už pomalu řešíme, jak do fandrising zapojit umělou inteligenci. A tohle všechno jsou témata, který jako přicházejí do neziskovýho sektoru. Američani jsou už 10 let před námi, co se týká tohohle, takže tohle všechno tam do toho patří.

moderátor
——————–
Pane Marku, vaše asociace je známá také tím, že předáváte značku spolehlivosti.

Ing. Marek Šedivý,
——————–
Je to o tom, že my vlastně máme takové hodnocení spolehlivosti pro neziskové organizace a je to vlastně pro soukromé dárce, protože.

, moderátor
——————–
Pardon, to je něco, tak jak značka kvality na potravinách.

Ing. Marek Šedivý,
——————–
Tak něco takového.

, moderátor
——————–
Něco takového.

Ing. Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací
——————–
Ta kvalita spočívá v tom, že my opravdu protestujeme. Ta organizace si o to musí říct dobrovolně, to není tak, že my bysme říkali kdo, ale ta neziskovka si musí říct dobrovolně, že do toho chce proto vám řeknu počet, a vy mně budete říkat, že jich je takhle málo, ale ano. Je jich takhle málo. V této chvíli jich máme 42, protože už na začátku roku prošli další. A my tu znatačku nepředáváme, my jí jako spravujeme, to je asi to slovo, které tam patří. A ta značka není nic jednoduchého jako získat. To se jako nedá koupit. Oni za to ty neziskovky, oni si hradí to hodnocení, ale nekupují si značku. Tu značku oni obdrží od odborný rady, která je nezávislá, kterou my sice koordinujeme, ale jsou v ní nezávislí odborníci. A to rozhodnutí má rada, jestli se ta značka udělí, nebo ne. A ta neziskovka musí projít hodnocením.

, moderátor
——————–
Hodnocením, já se zeptám ještě ta rada, jak vzniká ta rada. A ty lidi do té rady, z jakýho prostředí se kvalifikují?

Ing. Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací
——————–
Z různých. My to máme namixováno, že jsou tam lidi, který jako všichni by měli rozumět neziskovému, potažmo veřejně prospěšnému sektoru. A jsou tam lidi jak z oblasti financí, pak tam máme lidi z akademické sféry. Jsou tam lidi, kteří jsou třeba ve firmách a mají na starost společenskou odpovědnost a jsou tam i zástupci jako z médií, takže máme tam i tu mediální část, nějaké novináře. Je to něco kolem 10–11 lidí, všecky tyhle ty oblasti jsou tam zastoupeny.

, moderátor
——————–
Jak dlouho trvá takový, já bych použil slovo audit, nebo taková kontrola ty organizace, než ziská tu značku spolehlivosti?

Ing. Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací
——————–
Jak u koho. Protože nejdřív dodáváte, nejdřív procházíte nějakým sítem, jestli se vůbec hodíte a jestli splňujete kritéria proto, abyste tu značku mohli získat. Protože hlavní kritérium je, že tam musí být nějaké peníze od soukromých dárců, protože když by to byly jenom peníze z dotací, tak nemá pro nás smysl tam něco hodnotit. A druhá věc je, je to tak jako myslím, že nejrychlejší proces umíme tak za 3–4 měsíce. A ten nejdelší může trvat třeba tři čtvrtě roku. Podle toho, jak moc ta organizace je připravená na to s námi spolupracovat, protože těch podkladů. My máme vlastně i člověka, který hodnotitel odjíždí do té organizace a tráví tam jeden den. Takže opravdu to hodnocení je jako docela podrobné.

Zbigniew Czendlik, moderátor
——————–
Myslíte, že už jsou například firmy, které se rozhodují pomáhat těmto veřejně prospěšném organizacím na základě této známky, nebo té značky spolehlivosti?

Ing. Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací
——————–
Máme jako firmy, který tohle využívají při hodnocení, nebo když spolupracují. Já říkám značka spolehlivosti, ale celé se to správně jmenuje Prověřená, veřejně prospěšná organizace, to je název té značky.

Zbigniew Czendlik, moderátor
——————–
Prověřená.

Ing. Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací
——————–
Prověřená. Takže my vlastně prověřujeme. Nejvíc nás zajímá, jak tam tečou finance, jak ta organizace pracuje se zaměstnanci, jak a tak dál s klienty. Ale je tam důležité to, že pokud ta neziskovka má tuhle značku, tak si ten člověk může být jistý, že adekvátně využívá peněz na svůj provoz. To znamená, že většina těch peněz víc než 3/4 jde na poslání, protože ta čtvrtina se počítá, že může ta neziskovka jakoby spotřebovat pro sebe, protože bez toho spotřebování vlastně nejde, aby žádná organizace fungovala. Takže vždycky tam najdete náklady, nějaké věci na správu a tak dál, komunikujete, stojí poplatky, soudy a tak dál. Poplatky, které ta organizace musí hradit. Fund raser se nepočítá do poslání. Takže máte zase lidi, které třeba hradíte za to, že vám pomáhají shánět peníze. Tak tohle vždycky by mělo být do té čtvrtiny. A to průměrně třeba u těch našich organizací je kolem těch 24 %. Takže to je takový údaj, který často lidi zajímá.

, moderátor
——————–
A nějaká z poslední doby, co jste prověřovali?

Ing. Marek Šedivý,
——————–
No, můžu jí říct, ale i mně je to líto, že řeknu jenom to jednu z těch 42, ale jako.

, moderátor
——————–
Ale je možné si to prověřit někde na nějakých stránkách.

Ing. Marek Šedivý,
——————–
O tam jde, protože máme stránky značka spolehlivosti.cz. A tam je celý seznam, proto to děláme, protože.

, moderátor
——————–
Ano.

Ing. Marek Šedivý,
——————–
Ta vlastně, ta značka je především pro veřejnost. Ta značka a ono by to tak mělo být, je až takovým tím jazýčkem na vahách, když třeba přemýšlíte, koho podpořit a máte třeba 2-3 neziskovky a jedna z nich tu značku má. Tak máme zkušenost, že pak ty dárci se přikloní v tom posledním rozhodování právě k tý, která je držitelem tý značky. Tu máme i zpětnou vazbu od organizací, že to takhle jako funguje. A zase máme jako zpětnou vazbu, že ta značka pro některé dárce důležitá je. Ale ono to není jenom o té důležitosti tý značky pro dárce. My vlastně tý neziskovce dáváme zrcadlo. A některé držitelé značky spolehlivosti máme, že tam nejdou kvůli tomu, že to chtějí používat na dárce. Ale, že chtějí mít každej rok, protože to se děje každý rok to hodnocení, po čtyřech letech je jako hloubkový. Takže jednou za čtyři roky oni dostanou podrobnou zprávu, na čem by mohli zapracovat a co by mohli zlepšit. Co v té organizaci, jako je na zlepšení. A to je často to, co vlastně drží ty držitele, že v tomhle zůstávají a tu značku mají, protože mají zpětnou vazbu a mají vlastně ten audit a návod, jak fungovat dál.

, moderátor
——————–
Stane se, že nějaká společnost neprojde tím prověřením a nedostane tu značku?

Ing. Marek Šedivý,
——————–
Teď se nám to stalo. Ty vstupní kritéria jsou natolik jako už sofistikovaný, že většinou se to proseje už na začátku. Ale stane se i když, a dokonce jsme odjímali. My můžeme i odejmout značku spolehlivosti, když ta organizace udělá něco, co je proti pravidlům značky spolehlivosti. A to už se nám také stalo, že odejmutou značku spolehlivosti máme. Takže děje se to.

, moderátor
——————–
Vy jste člen prezidia Unie zaměstnavatelských svazů. Člen výboru pro legislativu a financování rady vlády pro nestátní neziskové organizace. Vy máte velmi silné lobby za sebou.

Ing. Marek Šedivý,
——————–
No, my máme, že lobbing není jako ošklivý slovo.

, moderátor
——————–
Já si nemyslím teď jako lobbování, ale prostě podporu máte velmi silnou, jestli se to promítá i do podpory toho neziskového sektoru.

Ing. Marek Šedivý, prezident Asociace veřejně prospěšných organizací
——————–
Já doufám a věřím, že ano. My vždycky přemýšlíme, aby to mělo smysl pro naše členy. To je ta logika té asociace vlastně a děláte to vlastně pro členy té asociace. Potažmo pro mnoho dalších organizací, protože většinou my se zabýváme jako střešními tématy. Takovými těmi, co se týká vlastně všech organizací bez ohledu na to, co dělají, jak zaměřený jsou. Takže určitě to má přesah i navenek, ale pro nás je klíčový, co vlastně potřebují naši členové. A to většinou jako řešíme. A to, co jste vyjmenoval, tak jsou organizace, který zase přes Unii zaměstnavatelských svazů, musím říct, že má svojí sekci, kterou vedeme jako neziskových organizací. A tam je to, nebo nestátních neziskových organizací. A tam je to jako úžasný v tom, že zas máme místo, kde se dá jako připomínkovat, protože my sami připomínkovým místem nejsme. Takže jedna z věcí, který asociace dělá, je připomínkování zákonů. Takže, když naši členové mají nějaký názor na nějakou novou normu, tak ho můžou vyjádřit. A my přes Unii zaměstnavatelských svazů jsme pak schopný to dopravit až k tomu danýmu ministerstvu, který to připravuje.

, moderátor
——————–
Pane Marku, kam byste rád směřoval další vývoj asociace?

Ing. Marek Šedivý,
——————–
Jde nám o to, aby lidi co nejvíc věřili neziskovkám. To si myslím, že to je to, co chceme, aby lidi důvěřovali a nebáli se podpořit neziskovky, protože z toho, co jsem zažil, tak opravdu z 95 % nemusí mít jako obavu. A pokud ta neziskovka nějakým způsobem na webu vidí, že je aktivní, že tam ty informace má čerstvý. Je součástí nějakých sítí, má nějaký ocenění a tak dál, že je prostě aktivní, tak nemusí mít strach. Pokud chtějí, tak se můžou podívat a právě ta značka spolehlivosti jim v tomhle může pomoct. Takže nám jde o to, aby neziskovky získávaly stále jako větší důvěru a prestiž. To je jako naše cesta určitě, a co je pro nás důležitý, jsou soukromí dárci. Máme moc rádi, když ty neziskovky nejsou závislé na státních penězích, nejsou závislé na rozpočtech, na dotacích, což v sociálních službách teď nejde udělat. Tam je to velmi náročný. Ale třeba mají nějakou část, třeba čtvrtinu peněz, který jdou soukromých dárců, protože ty peníze od soukromých dárců umožňujou další rozvoj tý organizaci, protože nikde jinde na ně nevezme. Takže my se snažíme opravdu podpořit to, aby i třeba stát motivoval soukromý dárce k tomu, aby podporovaly neziskovky.

Zbigniew Czendlik, moderátor
——————–
Pane Marku, já vám děkuji, že jste přijal pozvání do nedělního Jak to vidí. Vám milí posluchači, děkuji, že posloucháte Dvojku. Krásnou neděli vám přeje pan Marek Šedivý. Prezident Asociace veřejně prospěšných organizaci a já Zbigniew Czendlik, na shledanou.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.