Jurečka a Juchelka o uprchlících z Ukrajiny

Aleš Juchelka

Prima TV Partie


——————–
Pánové, pojďme otevřít ještě jedno téma. Dva roky trvá ruská válka proti Ukrajině. Od začátku té agrese našlo v Česku dočasný nebo možná už trvalý domov na 600 000 uprchlíků z Ukrajiny, dnes jich tady podle těch posledních údajů, pane ministře, žije 380 000. Pan Vít Rakušan řekl, že už brzy převýší to, co oni odvádějí do systému, to, co stát vyplácí na sociálních dávkách. Bude to tak?

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Jednak chci říct na úvod, když to vlastně den po tom smutném výročí, že to, co Česká republika a česká společnost všichni za ty dva roky jsme odvedli, je především motivováno pomocí někomu, kdo opravdu tu pomoc potřebuje. My jsme v zemi, která to zažila historicky několikrát, když lidé odcházeli a utíkali před nacistickou totalitou, komunistickou, tak prostě dokázat někomu poskytnout přístřeší, pomoci mu, ještě když ta země je ohrožena opravdu bezprostředně válkou nebo ta válka už probíhá, tak je podle mě jako za prvé klíčové z hlediska vůbec jako nějakého přístupu k lidským, životním, humanistickým hodnotám. Pokud se podíváme na ta čísla, tak ta čísla jsou opravdu v tomhle ohledu naprosto zřejmá, protože v tom prvním a druhém roce opravdu ta pomoc, kterou jsme poskytovali především, hlavně v rámci humanitární dávky, tak převyšovala to, co ukrajinští uprchlíci s dočasnou ochranou vraceli. Z hlediska trhu práce. Ale když se podíváme už na druhé pololetí roku 2023 a podíváme se i na ten vývoj teď pro rok 2024, tak jednoznačně ta výše odvodů sociálních, zdravotních a daní bude výrazně vyšší než to, co dneska ještě v rámci humanitární dávky vyplácíme proto, protože ten počet příjemců s humanitární dávkou výrazně klesl v čase, ale opravdu výrazně. Dneska jsme někde kolem 90 000 lidí, což jsou především ty zranitelné skupiny osob, jako jsou, mámy pečující o malé děti, ty děti samotné, případně senioři či osoby se zdravotním postižením. To znamená, dneska je Česká republika nejlepší zemí v unii v tom, že zhruba až k 70 procentům uprchlíků z Ukrajiny u nás už pracuje, když se podíváme do Německa, tam je to zhruba 20 %. Takže v tomhle ohledu, když bych to bral čistě makroekonomicky nebo ekonomicky, tak už za druhé pololetí roku 2023 jednoznačně ty odvody převyšují to, co vyplácíme z hlediska podpory těm lidem a musíme si uvědomit, že to vyplácíme především těm, kteří opravdu reálně pracovat nemohou. Což jsou ty děti.

moderátorka
——————–
Děkuju, pane poslanče. Čísla jsou jasná. Většina Ukrajinců, Ukrajinek, kteří mohou pracovat, tak pracují, odvádějí, odvádějí daně, odvádějí pojištění, přesto v části společnosti stále přetrvává ten narativ, vláda pomáhá Ukrajincům, nám ne, máme se špatně, je to potencováno i tou sociální situací nebo ekonomickou krizí, ale i výroky politiků, jak ty lidi přesvědčit, že to tak vlastně není?

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu, stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
No, my celou dobu stojíme na straně Ukrajiny, vždycky jsme podporovali, ať už vojenskou nebo humanitární pomoc, byli jsme také samozřejmě na výboru pro sociální politiku součástí těch debat ohledně humanitární dávky i solidárního příspěvku na ubytování. Dokonce jako hnutí ANO jsme se snažili motivovat společnost v tom, aby tak jak pomáhala například finančně, protože jako jediná parlamentní strana jsme dali opravdu finance ze svého na pomoc Ukrajině. Dokonce expremiér Babiš zaplatil ze svého několik autobusů, aby uprchlíci mohli přijet k nám právě z Ukrajiny do České republiky. Některé systémy byly nastaveny opravdu jakoby dobře, některé byly nastaveny špatně jako solidární příspěvek na ubytování, respektive tam nebyla dobrá kontrola, ta zpětná, takže tam docházelo k některým únikům, což v tuto chvíli samozřejmě řeší policie, ale ta atmosféra je z toho důvodu, že my částečně na sociálních sítích, částečně v médiích neustále skloňujeme válku na Ukrajině. Jenom, když já jsem si teďko přečetl nějaké titulky, tak Petr Pavel dělá vlastně jako iniciativu sbírku na munici po celém světě na Ukrajinu.

moderátorka
——————–
Teď jsou symbolické dva roky, dva roky ruské války, proto tomu tématu věnujeme média.

Aleš JUCHELKA,
——————–
Pan ministr zahraničí je v Indii, kde opět mluví o ukrajinském konfliktu, kromě samozřejmě Česko indických vztahů. Premiér odjel do Francie, kde taktéž neustále hovoří, samozřejmě bude hovořit o Ukrajině, takže pořád, když čteme tady tyto, tyto titulky, tak já mám pocit, že ten občan potom má ten pocit, že tato vláda prostě má Ukrajinu jako totální prioritu a opravdu upozaďuje ty problémy, které v České republice máme. Říkám, že ten pocit takový to může být, protože já všude na všech různých platformách, jo, pan ministr Rakušan se setkává při debatách s Ukrajinci. Já proti tomu nic nemám, jenom říkám, že tady tento, že tady tento pocit se může stoprocentně i díky tomu, co se děje na sociálních sítích a v médiích u českého občana, vyvolat.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pane ministře, pojďte na to reagovat, když se podíváme podle toho posledního průzkumu agentury STEM. Češi stále podporují pomoc uprchlíkům z Ukrajiny, ale když se jedná o přístup k ruské válce na Ukrajině, tak 2/3 Čechů by si přáli, aby se válka rychle ukončila. I za cenu územních ztrát Ukrajiny, jak udržet tu podporu? Jak by vláda měla komunikovat tak, aby lidé neměli pocit, že vláda řeší pouze Ukrajinu a zapomíná na domácí problémy?

Marian JUREČKA, /KDU-ČSL/
——————–
Tak myslím si, že v tom úvodě tohoto tématu jsem to i já se snažil takto zarámovat, abychom si byli vědomi toho, že dneska už tady není ta pomoc, která by byla krytá jen z peněz českého daňového poplatníka. Dneska na tu pomoc výrazně ti pracující ukrajinští uprchlíci vydělávají, převýšila, převýšili ty jejich odvody, to, co vyplácíme ze státního rozpočtu a navíc jsou tady ty další pozitivní benefity. Mimochodem těch lidí pracuje dneska kolem 120 000 lidí na českém pracovním trhu a je to třeba klíčové pro některé konkrétní obory. My dneska víme, že prostě máme obrovský problém ve zdravotnictví, v sociálních službách, takže ve službách obecně tito lidé obecně jsou důležití, protože třeba nám pomáhají starat se o nás samotné nebo o naše děti nebo o naše prarodiče, když někde takovou službu potřebují. Ale zároveň samozřejmě ano, možná je to i díky tomu, že ta média třeba koncentrují pozornost víc na některé věci než na některé jiné, které se stejně dělají. Ta pomoc v pohledu třeba právě i pomoci v rámci sociálního systému České republiky za poslední dva roky pro české občany výrazně, ale výrazně narostla, narostla nad inflaci. Ale co je potřeba ještě říct k tomu ukončení, já bych si přál, aby ta válka skončila ze dne na den, aby Putin prostě řekl, odcházím z Ukrajiny, respektuji územní celistvost, doplatím škody, které jsem způsobil a samozřejmě nevyrovná nikdy ty ztráty na těch desetitisících obětí, nevinných lidí. Ale problém je v tom, že udělat to za cenu toho, že se přenechá to území, které dnes je okupováno ukrajinskými vojáky, je velký problém. Protože i čeští občané v anketě, která běžela tento týden, jsem jasně tam četl, když se ptali, přistoupili byste na podmínky míru v případě České republiky za cenu toho, že byste obětovali část území České republiky? No, tam se ti občané vyjádří naprosto jednoznačně, přes 80 % z nich, že by na takovéto podmínky nepřistoupili. Vezměte si, co jsme si prožili minulé století. Takže ano, na jedné straně ta emoce, ta pozitivní chci, ať ta válka skončí, ta válka je nesmyslná, to, co rozpoutalo Rusko, fakt nedává žádnou logiku, ale prostě já i chápu tu zemi jako takovou, byly jí dány nějaké záruky, byla tady nějaká deklarace mezinárodní, která uznávala celistvost Ukrajiny, hranice, ta Ukrajina se vzdala svého jaderného arzenálu.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu, stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Ještě řeknu jednu věc, protože vlastně jakoby tato vláda pořád tu ukrajinskou kartu používá právě jakoby i uvnitř prostě té české politiky, protože vidíme, že každý, kdo nesouhlasí s touto vládou, tak je okamžitě onálepkován jako ruský troll a dezolát. A tady jsme to zažili během těch zemědělských stávek, demonstrací několikrát z úst právě vládních představitelů. A opravdu já bych chtěl apelovat na vládu, aby už jakoby neřešila právě tu ukrajinskou kartou, jakoukoliv vnitřní politiku, protože ten svár, tu nenávist, to rozdělení do společnosti tady přinášíte vy. Když zemědělci stávkují, tak okamžitě jsou dezoláti. Ještě pan Křeček tady říkal, Marek Výborný, Petr Fiala, slyšel jsem to z úst několika vládních představitelů. Takže tu atmosféru ve společnosti vytváří právě tu protiukrajinskou tato vláda.

moderátorka
——————–
Rozumím. Pane ministře, tento týden byly dvě ty zemědělské demonstrace a pořadatelé té pondělní opravdu byli označováni panem premiérem, že jsou to podporovatelé Ruska. Není to opravdu nebezpečné protestující lidi jakkoliv takto nálepkovat, označovat je za podporovatele Kremlu. Pátou kolonu, protože pro některé lidi tam opravdu demonstrovali zemědělci, to může být jenom ideologie bez racionálních argumentů.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Ale já myslím, že je důležité i v takovéto složité situaci pořád odlišovat, kdo na té demonstraci kdy je, kdo ji organizuje, kdo ji svolává a kdo tam potom mluví. I ti samotní pondělní zemědělci se v polovině toho pondělka, významná část z nich zvedla a z Prahy odjela a řekla s těmito lidmi a s tímto způsobem protestů, který se odehrál na Malostranském náměstí, nechceme my nic mít společného. Mimochodem, mimochodem, to jsem zaregistroval od některých politiků ANO, že tohle reflektovali, co se stalo. Rozumím. Já si myslím, že jako v okamžiku, kdy vidíme, co se dělo ve čtvrtek, tak já tady jednoznačně jako bývalý ministr zemědělství říkám tomu, co říkají zemědělci a jaké mají výhrady vůči společné zemědělské politice a tomu nárůstu byrokracie, administrativy za ten poslední rok té nové společné zemědělské politiky, tak tomu jednoznačně rozumím. A jasně také říkám a říká to náš ministr zemědělství Marek Výborný, premiér se zemědělci potkal s ministrem zemědělství minulý týden, bude teď v pondělí jednání rady ministrů zemědělství v Bruselu. A rozhodně děláme všechno pro to, aby se tahle nesmyslná byrokracie podařilo ji výrazně snížit, odbourávat ji a zjednodušovat ten systém, protože zemědělec samozřejmě není normální člověk, který dělá na poli, ve stáji, odvede tam 12,16 hodin práce, má ještě potom dělat den, hodinu nebo dvě administrativu.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu, stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
Přesně tak. A teď tento člověk přijede v pondělí na demonstraci, vy ho onálepkujete a ten samý člověk, můj kamarád přijel ve čtvrtek, /nesrozumitelné/ už nepřijel na traktoru, ale přišel na tom demokratickém traktoru.

Marian JUREČKA,
——————–
/nesrozumitelné/ Nebyla tam paušalizace, nebyla tam paušalizace, jasně se tam odlišovalo to i vyjádření premiéra i Marka Výborného jako ministra zemědělství v tom, kdo, kde, v jakým moment za tím protestem pondělním stál a kdo tam mluvil? Protože když se podívám na ty transparenty, které byly v pondělí na Malostranské náměstí, tak ty byly za hranou, jestliže tam někdo křičí na někoho jiného, že má jít do plynu, to mě fakt nepřijde v pořádku, a to bylo za hranou. A část zemědělců to v pondělí pochopila a z Prahy se zvedla a od Těšnova od ministerstva zemědělství odjela a řekla my už na tom Malostranském náměstí s těma lidma, kteří oni sami zemědělci použili pojem, ukradli nám ten protest, ukradli nám ten protest, takže to je potřeba odlišovat.

Aleš JUCHELKA,
/nesrozumitelné/ Ale já tady mluvím o té atmosféře, kdy vy tady neustále někoho nálepkujete /nesrozumitelné/.

Marian JUREČKA, /KDU-ČSL/
——————–
Já mluvím o atmosféře, /nesrozumitelné/ Kdy přijdou demonstrující na Malostranské náměstí.

Aleš JUCHELKA, /ANO/
——————–
/nesrozumitelné/ Lidí okamžitě, vnitřní protest a demonstraci okamžitě označíte za tu prokremelskou, tu protiukrajinskou.

Marian JUREČKA, /KDU-ČSL/
——————–pane kolego. Křičí na jiné nesouhlasné názory, že mají jít do plynu, s tím vy souhlasíte?

Aleš JUCHELKA, ANO/
——————–
Nechte toho.

Aleš JUCHELKA, místopředseda poslaneckého klubu, stínový ministr práce a sociálních věcí /ANO/
——————–
My neříkáme, že tady já mám toho jednoho zemědělce na paměti, vždycky toho svého kamaráda, který tady přijel jak v pondělí, tak ve čtvrtek, přijel, odevzdal se nějaký manifest panu ministrovi Výbornému. Ten, když jsem četl, tak nic proruského nebo proti nebo prokremelského, tam není. To jenom politici, jako jste vy a ostatní ve vládě vždycky dokážou někoho takhle onálepkovat, včetně pana ministra Vondry, který na vašem místě tady dal nějaký pamflet a /nesrozumitelné/ Tady.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pan europoslanec, ten dopis, ten dopis dal tady s tím, že neví… /nesrozumitelné/.

Aleš JUCHELKA, /ANO/
——————–
A je to hrozné, co se děje.

Marian JUREČKA, /KDU-ČSL/
——————–
Já jsem nikdy nikoho nenálepkoval. Jasně jsem tady řekl, že těm věcným výhradám rozumím. /nesrozumitelné/

Aleš JUCHELKA,
——————–
/nesrozumitelné/ Ve vládě, ať to nedělají, protože potom ti lidé.

Marian JUREČKA, /
——————–
Nasloucháme a ty věci řešíme. Nemohu mlčet k tomu, když někdo jiný tam brutálním způsobem mluví o jiných lidech s nesouhlasným názorem takovým způsobem, že by je poslal do plynu, to je za hranou.

Aleš JUCHELKA, /ANO/
——————–
To je za hranou, s tím já souhlasím.

Terezie Tománková, moderátorka
——————–
Pánové, mnohokrát vám děkuji za zajímavou, ke konci emotivní diskuzi, pan Marian Jurečka, pan Aleš Juchelka byli mými hosty, na shledanou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.