Dětské skupiny v nemocnicích se rozšiřují  

CNN Prima News

Ministerstvo zdravotnictví chce rozšířit dětské skupiny v nemocnicích, zatím jich funguje 17 v celém Česku. Podle průzkumu je to benefit, který by uvítalo 60 % zdravotníků.

Jsem naprosto nadšená a bylo to pro mě rozhodující při změně zaměstnání, říká paní Veronika, která pracuje v nemocnici i díky školce, která je v areálu.

——————–
Nemocnice, jsem se mohla vrátit, už když dceři bylo 2,5 roku, takže pro mě to byla opravdu úžasná úleva, protože největší benefity, že školka funguje i o prázdninách.

redaktorka
——————–
Kapacita této školky je 24 dětí, ale podle paní ředitelky by bylo potřeba místo mnohem více, protože poptávka dlouhodobě převyšuje možnosti školky.

mluvčí 3,
——————–
Přijímáme děti do stavu a déle let dopředu, hlásí se i rodiče dětí, které se ještě nenarodily, nemají rodné číslo, možná ani ještě neví.

redaktorka
——————–
Jméno. Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí chce podporovat vznik dalších dětských skupin penězi z národního plánu obnovy.

Josef Pavlovic, náměstek ministra zdravotnictví /Piráti/
——————–
Nikdy. Během března by právě management nemocnic měl dostat od nás takový manuál, jakým způsobem se do čerpání těchto peněz, pokud možno zapojit.

redaktorka
——————–
Pomoc od státu. Nemocnice i Asociace provozovatelů dětských skupin vítá, zároveň poukazuje na některá omezení.

mluvčí 4,
——————–
Připravujeme zakázku na projektovou dokumentaci ke stavbě budovy, v plánu je otevřít dvě třídy s celkovou kapacitou 4- 8 dětí. Ta dotace jako taková počítá s určitými energetickými úsporami těch budov, ve kterých ty dětské skupiny vzniknout, proto už jako tuto základní podmínku nemohou naplnit, protože by musely pak rekonstruovat celou tu budovu té nemocnice.

Určitě o tom povedeme debatu, jestli to zůstane ty parametry tak, jak jsou, nebo je případně nějakým způsobem budeme chtít rozvolnit.

redaktorka
——————–
Z národního plánu obnovy mohou finanční prostředky čerpat nejen nemocnice, ale i města a obce. Celkový objem peněz, který stát vyhradil na zřízení skupin, je osm miliard korun a vyčerpány by měly být do poloviny roku 2026.

CNN Prima News.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.