Deficit důchodového účtu a jednání o reformě  

ilustrační foto: Flickr.com

ČT 24 


Koalice považuje důchodový systém za neudržitelný. Na konci března chce kabinet schválit největší změny za poslední roky. Další zvyšování věku odchodu do důchodu i po roce 2030 nebo jiný výpočet penzí pro budoucí důchodce. Opozice je proti. Prezident Petr Pavel chce na přelomu února a března o chystané reformě jednat se zástupci vlády i opozice.

muž
——————–
Budeme spolu trávit pravděpodobně následujících šest pátků.

redaktor ČT
——————–
Marie Menclíková se nedávno v Hradci Králové přihlásila do kurzu, jak psát na wikipedii.
I v důchodu chce žít aktivně, její penze je mírně nad víc než 20 tisícovým průměrem, utrácí hlavně za jídlo a za položky související s bydlením.

Marie MENCLÍKOVÁ, účastnice kurzu
——————–
Dost nás stojí teďka ty energie, to se hodně zvedlo, proto jsme si nechali udělat panely teda jako fotovoltaiku.

redaktor ČT
——————–
Od ledna jí stát podobně jako ostatním penzistům přidal k měsíční penzi 360 Kč.

Marie MENCLÍKOVÁ, účastnice kurzu
——————–
Nemám drahý kabelky, nemám drahý boty a nějak se snažíme ještě žít kulturně, takže každý rok jako chodíme na koncerty.

redaktor ČT
——————–
I kvůli letošnímu růstu průměrného důchodu na víc než 20 600 je důchodový systém už teď znovu v minusu, podobně jako loni si stát během prvního měsíce musel na penze půjčit přes osm miliard, díky odvodům na důchodové pojištění vybral v lednu přes 53 miliard. Na výplatu penzí a jejich správu pak poslal víc než 61 miliard.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Rostou nám mzdy a stále ještě nešly ty nejsilnější populační ročníky do důchodů, přesto ten systém už je v takovýchto deficitech.

redaktor ČT
——————–
ČT podle dat ministerstva financí spočítala, že za celý rok má být důchodový účet ve ztrátě 50 miliard, systém už bude v minusu pátý rok za sebou. A právě to je klíčový důvod, proč s kabinet začíná spěchat s prosazením reformy.

Zbyněk Stanjura, ministr financí /ODS/
——————–
Výsledek ukazuje, že bez těch změn by ten systém byl neufinancovatelný a že by hrozilo, že budoucí generace by měly mimořádně nízké penze.

Vít RAKUŠAN, 1. vicepremiér, ministr vnitra /STAN/
——————–
Samozřejmě důležitější je ta dlouhodobá perspektiva, aby generace Husákových dětí a ještě mladších prostě ty důchody vůbec v nějaké výši v České republice dostávala.

redaktor ČT
——————–
Koalice plánuje například další růst věku odchodu do penze i po roce 2030 nebo méně výhodný výpočet nových důchodů, a to se nelíbí opozici.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru /SPD/
——————–
U důchodové reformy je potřeba na maximum podpořit, pro rodinnou politiku je potřeba řešit zaměstnávání lidí, kteří jsou v exekucích.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Ten recept je jednoduchý, podpora ekonomiky, růst nominálních mezd, které téměř nerostou, tím vám samozřejmě poroste i sociální pojištění.

redaktor ČT
——————–
Premiér Petr Fiala ve středu řekl, že se chce vláda na důchodové reformě dohodnout se sněmovní opozicí. Pokud ale ke shodě nedojde, hodlá vláda prosadit reformu díky hlasům koaličních poslanců, kteří mají ve sněmovně jasnou většinu.

Petr Fiala, premiér, předseda strany /ODS/
——————–
Nikdo se nemůže postavit před dnešní mladé lidi, před generace, kterým je třeba méně než 40 a říct jim, vy budete mít slušné penze. Nebudou, pokud neuděláme důchodovou reformu.

redaktor ČT
——————–
Mluvit s vládou a opozicí chce i prezident Petr Pavel. Jednání s vicepremiérem Marianem Jurečkou proběhne už ve středu.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.