Jednání o důchodové reformě  

Petr Pavel

ČT 1

Prezident Petr Pavel chystá na přelom února a března jednání o důchodové reformě s vládou i opozicí, zjistila Česká televize. Hlava státu chce, aby důležitý zákon, který má ovlivnit podobu penzijního systému na dlouhá léta dopředu, získal v Parlamentu širší podporu. S opozicí chtějí o důchodové reformě znovu mluvit i zástupci koalice.

Vít Kolář, ředitel odboru komunikace Kanceláře prezidenta republiky
——————–
Prezident dojednává schůzku, na kterou chce pozvat vicepremiéra Mariana Jurečku, a následně zorganizuje schůzku se zástupci opozice. Pokud ani tato jednání nepovedou k cíli, je připraven zorganizovat další schůzku a tentokrát už společnou.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Mám informaci o tom, že i pan prezident se chce zapojit do těchto jednání, chce sezvat ke společnému jednání právě nás i se zástupci opozice, za což já určitě děkuju.

Barbora Kroužková, moderátorka
——————–
Hnutí ANO a SPD avizují, že jednat s vládou budou. Klíčové body reformy, jako další postupný růst věku odchodu do důchodu i po roce 2030 nebo méně výhodný výpočet nových penzí ale zatím odmítají. Požadují třeba, aby lidé z náročných profesí mohli chodit do důchodu dřív bez krácení penze. O tom teď diskutuje ale i koalice.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Tak teď nevím, jak o mně doma mluvíte.

redaktor
——————–
Loňský březen. Poslední společné jednání vládních a opozičních lídrů o změnách v důchodovém systému. Ministr Marian Jurečka teď chce začít s opozičními stranami jednat znovu.

Marian Jurečka, vicepremiér, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Budu otevřen jakýmkoliv konkrétním návrhům na to, jak ten důchodový systém upravit tak, aby byl i dlouhodobě udržitelný, pokud s ním přijde opozice, ať už ANO nebo SPD, tak velmi rádi tyto konkrétní podněty budeme zakomponovávat.

redaktor
——————–
Zároveň ale ministr říká, že opozice během posledního roku s žádnými návrhy na změny v důchodovém systému nepřišla. Opozice zase tvrdí, že od vlády nedostala požadované podklady.

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
——————–
Chtěli jsme k tomu výpočty, podklady. Za panem ministrem je tisícihlavé ministerstvo, nikdy jsme se ničeho nedobrali, takže já si myslím, že v této fázi je to poměrně zase jakýsi diktát ze strany pětikoalice.

redaktor
——————–
Kabinet třeba navrhuje postupné prodlužování věku odchodu do důchodu i po roce 2030. Například dnešní čtyřiapadesátníci mají jít do penze v 65 letech a sedmi měsících. Dnes pro ně platí hranice 65 let.

Lucie Šafránková, místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku /SPD/
——————–
V žádném případě zvyšování věku odchodu do důchodu SPD nikdy nepodpoří.

redaktor
——————–
Zamrznuté jednání mezi vládou a opozicí by teď rád odblokoval prezident. Později, než původně chtěl.

Petr Pavel, prezident ČR
——————–
Jak jsem řekl i v tom plánu na prvních 100 dní, já bych chtěl zorganizovat nějaký kulatý stůl k tomu.

redaktor
——————–
Na příští týden si Petr Pavel pozval Marian Jurečku. Další týden by chtěl mluvit i s opozicí. Pokud nenajde shodu, plánuje společné jednání.

Vít Kolář, ředitel odboru komunikace Kanceláře prezidenta republiky
——————–
Prezident už několikrát vyjádřil názor, že takto důležitý zákon by měl mít širší podporu ve Sněmovně tak, aby překračoval horizonty voleb. Je to zákon, který je důležitý pro každého občana.

Ivan Bartoš, vicepremiér, ministr pro místní rozvoj, předseda strany /Piráti/
——————–
Samozřejmě je potřeba opozici s tím seznámit, popřípadě reflektovat i nějaké závěry, které dávají smysl.

Vít Rakušan, 1. vicepremiér, ministr vnitra, předseda hnutí /STAN/
——————–
Dlouhodobost důchodové reformy je důležitá. Je to udržení systému a je v našem zájmu, aby nepřišla jakákoliv další vláda a ty parametry nezměnila zcela.

redaktor
——————–
Vláda by měla podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky schválit důchodovou reformu do konce března. Poslanci by ji měli začít projednávat v dubnu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.