Přibývá responderů – pomocníků záchranářů

Český rozhlas

Když se někomu náhle zastaví srdce, jde o minuty. Než na místo dorazí zdravotnická záchranná služba, mohou pomoct takzvaní first respondeři. Jde o vyškolené lidi, kteří se nacházejí poblíž a jsou ochotni přijet. Význam to má třeba v odlehlých oblastech. Podle asociace zdravotnických záchranných služeb České republiky v naší zemi funguje několik 1000 responderů, hlavně z řad integrovaného záchranného systému a jejich počet roste. Plzeňský kraj jako jeden z mála zapojuje mezi First respondery i veřejnost.

mluvčí 8,
——————–
Základním vybavením jsou rukavice kvůli bezpečnost, potom nějaký označení, protože teda jsme First respondeři.Nějaké úvazový materiál, lepení a teďko jsem si do toho koupil ještě automaticky externí defibrilátor.

mluvčí 9,
——————–
Ukazuje mi First responder Jakub Volf, který zasahuje v rámci Plzeňského kraje, který teď otevírá jeden ze dvou batůžků.

mluvčí 8,
——————–
Jeden je pořád v autě a druhý se snažím mít tak nějak vždycky po ruce u sebe.

Co je vaše povolání?

mluvčí 8,
——————–
Jsem elektrikář.

mluvčí 9,
——————–
Jak dlouho děláte First respondera?

mluvčí 8,
——————–
Teď čtvrtý rok mám aktivní účet v aplikaci, která mě informuje v případě, že je v okruhu 15 km od mojí pozice nějaká událost.

mluvčí 9,
——————–
No a jak často? Třeba se vám tam ozve nějaké hlášení?

mluvčí 8,
——————–
Je to nahodilé, takže se může stát, že dva měsíce nepřijde žádná výzva a může se stát, že přijdou čtyři denně, takže o víkendu uteču od oběda, od večeře, v noci uteču z domu a prostě běžím někam pracovat takhle.

mluvčí 9,
——————–
V Plzeňském kraji se od roku 2019 podařilo jako First respondery vyškolit 920 členů integrovaného záchranného systému a 238 dobrovolníků.

mluvčí 10,
——————–
Jsou to Lidi, který dělají v IT. Truhláři, nebo to můžou být i lidi v domácnosti. V podstatě na ty základní profesi vůbec nezáleží. Doplňuje tisková mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Mária Svobodová.

mluvčí 10,
——————–
Roku 2023 zasahovali u 135 událostí, v 51 případech byly na místě úplně první a v 15 případech se povedlo obnovit životní funkce postiženého.

mluvčí 9,
——————–
Roste zájem o to, stát se First responderem. Chtěli jsme hlavně pokrýt místa, kde je menší osídlení, a nám se povedlo právě z těchto lokalit oslovit lidi a přijmout je do kurzu.

mluvčí 9,
——————–
Jak dodává prezident asociace zdravotnických záchranných služeb České republiky Marek Slabý, v Česku jsou mezi First respondery hlavně členové integrovaného záchranného systému.

mluvčí 12,
——————–
V České republice zatím nepracujeme příliš s First respondery, kteří jsou běžnými občany a není u nich jistota, že je budeme umět oslovit, vyzvat a vyslat na nějaké místo. Největší zkušenost s těmito občany má Královéhradecký kraj, ale postupně ho zvažují i ostatní kraje.

mluvčí 9,
——————–
Podle Marie Svobodové přitom pomoc vyškoleného člověka může zvýšit šanci na život.
Zvýšit efekt pomoci lidem, který ztratí náhle vědomí, zastaví se jim srdce z jakýchkoliv příčin a ta rychlá masáž, rychlá pomoc může přinést takový profit, že se do života vrátí úplně bez jakéhokoliv neurologického deficitu. Myslím si, že za to stojí. Proto jim velké dík.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.