Navalného odkaz pro budoucnost  

ČRo Plus – Názory a argumenty

Uvězněný ruský opoziční politik Alexej Navalnyj zemřel v pátek ve věku 47 let v trestanecké ruské kolonii. Patrně na embolii. A o jeho odkazu pro budoucnost hovoří Libor Dvořák.

Když jsem skoro přesně před třemi lety viděl Alexeje Navalného na televizních záběrech vystupovat z letadla, které přiletělo do Moskvy z Berlína, kde byl tento nejvýznamnější ruský opozičník na léčení po úkladném travičském útoku, bohužel se mě okamžitě zmocnily obavy, že tohle vše musí skončit právě Alexejovou smrtí.

Jsem si skoro jist, že Alexej sám to cítil stejně, ale rozhodl se pro nevyhnutelný mučednický úděl. Ten začal ihned po jeho zadržení na moskevském letišti a skončil tedy tuto středu v gulagovském táboře za polární kruhem.

Ostatně Navalnyj sám svůj osud a očekávaný závěr života loni označil jako pomalou popravu a ta byla uprostřed tohoto týdne dokonána zrovna poté, kdy byl Alexej, aby to měl ještě těžší, po sedmadvacáté umístěn do tzv. korekce, tedy takového kriminálu v kriminále, inu, hnusný režim se v žádném případě neštítí hnusných metod.

Je otázka, proč měl režim, a jmenovitě Vladimir Putin z Navalného takovou hrůzu?

Režim současného prezidenta objektivně přímo neohrožoval, protože Navalnyj často budil i negativní reakce publika, viz jeho nacionalistické hrátky, které by podle mého soudu v případě jakéhokoli odchodu Vladimira Putina z ruské politické scény zabránily tomu, aby se právě on stal novým politickým vůdcem ruského národa.

je opravdu málo pravděpodobné, že by se Alexej Navalnyj v podobné situaci stal ruským Václavem Havlem?

Hlavní Navalného vinou bylo to, že se politického skřeta a krutovládce Putina nebál, a to se mezi fýrery neodpouští.

Navalného zatím pořádně nevysvětlená smrt přichází Putinovi opravdu nevhod. Je těsně před prezidentskými volbami a řada světových politiků ruského prezidenta označila pokolikáté už za politického zločince. Ten však reaguje a nadále bude reagovat stereotypně. Bude mu to jedno, a to tak, že okázale.

Jaký smysl tedy ale má Navalného smrt, jíž si jistě byl jako mučedník z vlastního rozhodnutí vědom? Jaký je alexejův odkaz?

Podobně jako u nás odkaz Jana Palacha bude žít a někdy v budoucnu může ruskému národu prokázat morální služby, jejichž příštích spásných důsledků si dnešní Rusové ani nejsou vědomi.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.