Pomoc rodinám s postiženými dětmi  

ČT 1

Na Klatovsku startuje projekt tzv. homesharingu. Rodiny svěří své dítě s mentálním postižením do péče hostitelských rodin. Ty si tak zvyknou na cizí prostředí a získají nové zkušenosti, které jim jejich vlastní rodiče nemohou nabídnout.

Fascinuje ho tekoucí voda a rád jezdí na koni. Péťovi bude 10 let a odmala trpí autismem a ADHD. Se svými nejbližšími nemluví, jejich přítomnost ale vnímá.

Sabina SOUČKOVÁ, matka
——————–
Viktorka v tom vyrostla, takže jí to přijde naprosto přirozený, pomáhá mi teda strašně moc. Ježíš, já se bojím, aby ho nebouchl. Viktorko, hlídej toho Myšku, aby ho Péťa tam nesundal. Skloubit devítiletýho autistu a mimino malý vzhledem k tomu volnému času a těch různých výletů a těch programů, tak je to opravdu náročný.

redaktor
——————–
Součkovi byli mezi prvními, kteří se do programu tzv. homesharingu přihlásili, umístěním Péti do hostitelské rodiny chtějí syna připravit na život bez mámy a táty. Péče pro postižené děti dosud funguje v 8 krajích, nově také na Zlínsku, Českobudějovicku a Klatovsku. K provozování homesharingu získala místní akční skupina Pošumaví evropskou dotaci ve výši 12 000 000 Kč. Ta má však jednu podmínku – aby mohla službu provozovat, musí projít monitoringem ze strany Dětí úplňku.

Alena PUDLOVSKÁ, metodička homesharingu, Děti úplňku
——————–
Setkávání jednou za měsíc zhruba na hodinu vlastně nám oběma stranám přijde dostatečný a chtěli bychom v tom určitě pokračovat dál a hledáme proto teďko vhodnou formu.

redaktor
——————–
Na Klatovsku se hlásí první hostitelé, mezi nimi i Radka Görnerová, chtěla by zúročit své zkušenosti s dobrovolnictvím.

Radka GÖRNEROVÁ,
——————–
Já jsem právě chtěla nějak jako dělat trošku něco jako smysluplnýho, protože moje práce je hodně taková analytická a zatím vlastně nemáme jako vlastní děti.

Jana JAVORSKÁ, koordinátor homesharingu, Klatovy
——————–
Pokud přijde hostitel, tak vlastně projde poměrně pečlivou přípravou, my mu potom vybereme rodinu s dítětem tak, aby k sobě nejlépe pasovali.

Sabina SOUČKOVÁ, matka
——————–
Chceme od toho to, aby my jsme s těma mladšíma dětma mohli zažívat ty běžný věci, který rodiny se zdravýma dětma zažívají úplně běžně, což my nemůžeme.

redaktor
——————–
Rodin s dětmi, které se k homesharingu hlásí, je ale stále více než hostitelů, ti totiž přípravné programy kvůli psychické náročnosti často opouštějí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.