Výstava modelové železnice přilákala stovky zájemců

Výstavu vláčků a modelové železnice, uspořádali o uplynulém víkendu členové spolku Vlaky Plzeňského kraje pro klienty Spolku Aleš, který se zabývá poskytováním volnočasových aktivit pro mentálně postižené.

„Nápad jsme dostali na naší minulé výstavě ve Skvrňanech, kam několik kluků, kteří dochází na kroužky do Aleše, dorazilo se svými rodiči. A protože se jim expozice moc líbila a na spoustu věcí se nás vyptávali, napadlo nás, že když kolejiště postavíme přímo u nich v klubovně, v prostoru, kam jsou všichni zvyklí chodit, bude mít možnost prohlédnout si vláčky pěkně zblízka a v klidu většina z nich,“ popisuje Robert Šesták ze spolku Vlaky Plzeňského kraje, jak to celé vzniklo.

Příznivci mašinek si mohli prohlédnout modelovou železnici ve velikosti H0 a k tomu další dvě kolejiště stejné velikosti. Provoz zajišťovali členové spolku přes aplikace v mobilních telefonech. Obsluhovat větší vláček na kruhovém kolejišti pomocí řídícího panelu si mohly vyzkoušet i děti. „Na hlavní dráze se nám prohání třeba i deset souprav najednou. K dispozici máme zhruba šedesátku lokomotiv a určitě hodně přes stovku vagónků,“ vysvětluje Šesták. „Máme tady výhradně vláčky, které můžete znát z našich tratí. Buď ze současnosti provozovaných Českými drahami, nebo dříve ČSD. Ty historické parní lokomotivy a vagony jsou také z provozu ČSD, všechno jezdilo u nás,“ doplňuje zapáleně Šesták.

Vlaky Plzeňského kraje je parta železničních nadšenců, které baví vše kolem drážní dopravy. Ve svém volném čase fotografují železniční provoz v blízkém i vzdálenějším okolí, sbírají vláčky, a vše kolem dopravy hlavně té vlakové. Pořádají také různé vlastní akce se zaměřením na veřejnou zejména kolejovou dopravu. Momentálně mají asi 15 členů.

Spolek Aleš zajišťuje volnočasové aktivity pro lidi s mentálním postižením, aby si také mohli najít různé kulturní a sportovní vyžití. Nabízejí pestrou paletu kroužků např. taneční, turistický nebo výtvarný. „Když nás oslovili členové Vlaků Plzeňského kraje s nabídkou uspořádat výstavu pro naše klienty přímo u nás, a ještě to celé zcela zdarma, velmi rádi jsme to přijali,“ pochvaluje si předsedkyně spolku Aleš Marta Pácalová. „Na výstavu jsme v pátek pozvali kromě našich členů i děti ze Speciální základní školy a také další děti ze škol a družin v okolí. Jako poděkování jsme pak spolku nabídli, aby už hotovou výstavu o víkendu zpřístupnili i širší veřejnosti,“ doplňuje Marta Pácalová.

Výstavu si prohlédly stovky nejenom malých obdivovatelů mašinek a vláčků.

Zdeněk Vaiz

Rokycanský deník

https://rokycansky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.