Paravolejbalisté Jihostroje jezdí po zadku. U nich to platí doslova

Možnosti sportování se pro lidi s handicapem neustále rozšiřují. V Českých Budějovicích mohou hrát již více než čtyři roky volejbal. Přesněji paravolejbal.

Ten se ale od klasického volejbalu zase až tolik neliší. Pouze se u něho sedí, hráči se pohybují na menším hřišti a síť je níže nad palubovkou.

Nápad založit volejbalový oddíl pro hráče s tělesným postižením dostal před několika roky zaměstnanec českobudějovické protetiky Dominik Mašek. V roce 2016 byl u založení spolku s názvem Na nohou bez nohou a ve spolupráci s VK Jihostroj České Budějovice vznikl oddíl sedících volejbalistů.

„Členové našeho spolku pomáhají amputářům s trénováním. Kromě paravolejbalu jezdíme v létě na paddleboardech a také chodíme s amputáři do posilovny, abychom jim ukázali, jak správně cvičit s protézou,“ objasňuje Mašek.

Ten spolu s kolegy, někteří z nich hrají rovněž paravolejbal, vyrábí náhrady končetin pro lidi, kteří o ty vlastní z nejrůznějších příčin přišli. Na protetice těmto lidem pomáhají s návratem do běžného života a několik svých „pacientů“ přivedli i k paravolejbalu.

Jedním z prvních hráčů nově vznikajícího týmu byl před čtyřmi roky Jan Kándl z Lišova. Vedoucí lišovských fotbalistů sportuje celý život a nezastavila ho ani amputace nohy v roce 2019.

Ještě ani neměl vyrobenou protézu a na protetice už se nechal zlanařit k paravolejbalistům. „Neváhal jsem ani chvíli. Volejbal jsem hrál i předtím. Měli jsme tým, se kterým jsme objížděli sranda turnaje jako Novinářská kachna nebo Memoriál Vladimíra Ryklíka. Když jsem přišel o nohu, moc jsem nevěřil, že mi to půjde, ale tušil jsem, že je to možnost, jak se nějakým způsobem hýbat,“ popsal své první zkušenosti s volejbalem vsedě Kandl. Jako zdravý hrával také fotbal a kuželky.

Dominiku Maškovi a jeho spolupracovníkům je vděčný, že ho opět vrátili ke sportování. „Největší obdiv patří klukům z protetiky, kteří se o nás i v jejich volném čase starají. Mají největší zásluhu na tom, že fungujeme,“ děkuje Jan Kándl také Ladislavu Bártovi a Jakubu Zachovalovi, kteří jsou rovněž členy paravolejbalového týmu.

Sedící volejbalisté se na tréninku scházejí každou středu v tělocvičně Obchodní akademie v Českých Budějovicích. Na tréninky chodí pravidelně šest sportovců s tělesným handicapem a zhruba stejný počet hráčů bez postižení.

Hráčů ale není nikdy dost a jsou tak vítáni i studenti, kteří absolvují praxi na protetice a paravolejbal si občas přijdou zahrát. Volejbal sedících si v přátelském zápase s Jihostrojem vyzkoušeli v létě také volejbalisté a volejbalistky Sokola Křemže.

Tým Jihostroje se účastní i turnajů a ve své nedlouhé historii zaznamenal několik úspěchů. Na loňském domácím turnaji v hale Oskara Nedbala obsadil Jihostroj v konkurenci pěti týmů druhé místo. Ke konci roku pak Jihočeši vybojovali stříbrné medaile na mistrovství České republiky v paravolejbale konaném v Praze.

Tři hráči českobudějovického Jihostroje, Adam Šimonek, Jakub Zachoval a Ladislav Bárta jsou rovněž členy české paravolejbalové reprezentace a v minulém roce reprezentovali na Bronzové lize národů ve Francii.

Zakladatele českobudějovického volejbalu sedících Dominika Maška ovšem nejvíc těší jiná věc. „Před lety jsme začínali ve třech lidech. Byli jsme dva trenéři na jednoho amputáře. Nyní jsme schopni složit tým, který splňuje všechny podmínky k tomu, abychom mohli hrát soutěžní zápasy,“ říká.

Nejnovější a zároveň nejmladší členkou týmu je devatenáctiletá Dagmar Trollerová. Se svým handicapem bojuje už od svých šesti let, kdy přišla kvůli nemoci o dolní končetinu. Paravolejbal hraje osm měsíců a na tréninky do krajského města dojíždí z Dubské Lhoty na Prachaticku.

„Zkoušela jsem i florbal na vozíku, ale za srdce mě chytl až paravolejbal. V Jihostroji je skvělý kolektiv a jsem tady moc spokojená,“ usmívá se mladá dáma, která se učí na cukrářku.

Volejbal vsedě si mohou vyzkoušet všichni, a protože hráčů není nikdy dost, paravolejbalisté mezi sebou rádi přivítají nové tváře. Hrát mohou lidé s postižením i zcela zdraví, ženy, muži, chlapci i děvčata. Na věku nezáleží. Kdo by chtěl přijít na trénink sedících volejbalistů, ten může kontaktovat Dominika Maška, tel. 733 567 356, email: Masekdominik@seznam.cz nebo Adama Šimonka na telefonu 602 425 998 či emailu simonek.a97@gmail.com

Michal Havelka

Českobudějovický deník

https://ceskobudejovicky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.