Přibývá lidí závislých na lécích  

Podávání léku Flickr

ČT 1 

Přibývá lidí závislých na lécích, hlavně na těch psychoaktivních. Mezi ně patří sedativa, hypnotika nebo tablety proti úzkostem.
Středisko, které v Česku monitoruje drogové závislosti, odhaduje počet problematických uživatelů až na 1 200 000. Část z nich si přípravky opatřuje bez receptu, většinou přes internet.

Tou chodbou prochází lidé s různými příběhy. Některé sem dovedla závislost na alkoholu, jiné na drogách nebo hazardu. Léčbu na adiktologické klinice zvolil i čtyřiapadesátiletý Martin. Dva roky nadužíval léky na nespavost.

Martin , pacient kliniky adiktologie
——————–
Normální dávka tohoto léku je prostě jedna tableta denně na usnutí. Já jsem jich bral 15.

redaktorka ČT
——————–
Rozvod, problémy v práci, stres, těžké období se rozhodl překonat pomocí prášků, vyhledat poradnu pro něj tehdy nebylo řešením.

Martin , pacient kliniky adiktologie
——————–
Dnes už bych to absolvoval. V době, kdy jsem o tom začal uvažovat, jsem si nemyslel, že by mi psychologická pomoc nějakým výrazným způsobem pomohla.

redaktorka ČT
——————–
Důvodem, proč lidé služeb odborníků v péči o duševní zdraví nevyužijí, je podle primáře kliniky i to, že jich je málo a čekací doby jsou příliš dlouhé.

Petr Popov, primář kliniky adiktologie 1. UK a VFN v Praze
——————–
Proto lidé často řeší jako nějakou únikovou variantu nebo jako variantu nouzovou používání léků, které většinou ani s nikým nekonzultují, jenom třeba se inspirují někde na webu nebo jim někdo doporučí nějaký lék a oni si ho potom sami seženou.

redaktorka ČT
——————–
V Česku je aktuálně přes 2000 psychologů ve zdravotnictví, psychiatrů pro dospělé pak 1700. Asi čtvrtina se ale blíží důchodovému věku a někteří v oboru vůbec nepracují, ještě horší je situace u psychiatrů pro děti. Jsou jich necelé dvě stovky. Poptávka přitom roste. Velký zájem o služby klinických psychologů a psychiatrů evidují i v Národním ústavu duševního zdraví v Klecanech. Čekací doba se tady pohybuje v řádu několika týdnů.

Pavel MOHR, primář kliniky Národního ústavu duševního zdraví
——————–
V populaci je víc lidí, který trpí těmi problémy, a další ten faktor je, že lidé už nemají ostych vyhledat odborníka nebo říci o tu pomoc, což je dobře samozřejmě.

redaktorka ČT
——————–
Lidé, kteří potřebují okamžitou pomoc, se mohou obrátit na některou z krizových linek, uvedené jsou třeba na webu. Nevypustit duši. Posloužit mohou také různé aplikace, je ale třeba vždy ověřit, jestli za nimi stojí tým odborníků.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.