Invalidů kvůli duševním nemocem přibývá  

foto: Anita Patterson MorgfueFile

ČT 1 – Události

Neustále přibývá mladých lidí, kteří pobírají invalidní důchod kvůli duševní chorobě, loni jich pobíralo dávku už 1300 ve věku do 19 let, stále častěji kvůli úzkostným poruchám i těžkým depresím. Podle specialistů může být důvodem například špatná dostupnost včasné péče.
Ve 24 měla Lucie poporodní deprese, jenže se bála, že jí okolí odsoudí, a pomoc vyhledala pozdě.

Lucie , žena s psychickými potížemi
——————–
Ve fázi, kdy jako jsem nebyla schopná dokonce vstát jako z postele, prostě jsem furt brečela.

redaktorka ČT
——————–
Momentálně se léčí s bipolární poruchou, zároveň získala první stupeň invalidity. Po opakovaných hospitalizacích zažádal o invalidní důchod i Vít Kettner, který má teď druhý stupeň.

Vít Kettner, muž s psychickými potížemi
——————–
Na gymnáziu se začala rozvíjet deprese, táhlo se to se mnou přes vysokou školu a vlastně se to rozvinulo vlastně ta neléčená deprese v úzkosti až vlastně v psychotický stavy.

Lucie , žena s psychickými potížemi
——————–
Bych doporučila všem, kdo pociťujou nějaký takovýhle problémy, tak to řešit, pak by se to mohlo dostat do horší fáze, což v mým případě bohužel byly jako sebevražedný sklony.

redaktorka ČT
——————–
Její slova potvrzují odborníci, ti sledují nárůst mladistvých v invalidním důchodu i ve třetím stupni.

Tomáš Havelka, předseda, Asociace dětské a dorostové psychoterapie
——————–
Pokud intervence přijde včas a přijde komplexně, odborně, tak to riziko, že to onemocnění bude mít chronický průběh až s tou invaliditou, to riziko se významně snižuje.

redaktorka ČT
——————–
V Centru duševního zdraví v Brandýse pomáhají odborníci lidem s návratem do práce i do školy, a to už od 16 let. Obrátit se na ně mohou i sami zaměstnavatelé. Podle Terezy Havrdové je klíčová motivace, což je základ metody, která se jí za 13 let osvědčila.

Tereza Havrdová, pracovní konzultan, Fokus
——————–
Jakmile klient přijde, že má zájem o práci, chce pracovat, ví, čemu by se věnoval rád, anebo to s námi nějakým způsobem se snaží zmapovat, tak je velká šance, že se nám zadaří najít zaměstnání, které ho bude bavit.

redaktorka ČT
——————–
To se podařilo Vítu Ketnerovi, který pracuje jako IT specialista v organizaci Revenium. Lucie jako vystudovaná ekonomka uplatnění hledá.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.