Je dobré si říci o peníze, na které máte nárok

Radiožurnál

Vyřizování žádostí o sociální dávky není jednoduchou záležitostí, přiznává to i ministerstvo práce a sociálních věcí. Některé rodiny může celý proces odradit natolik, že o ně ani nežádají. Měli by nárok na sociální dávky, ale odrazuje je komplikovaný systém žádostí. Podle sociologa Daniela Prokopa ze společnosti PAQ Research má třeba na příspěvek na dítě nárok polovina českých rodin, ale jen 13 % z nich ho reálně čerpá. Natáčeli jsme s pětadvacetiletou Markétou z Karlových Varů, která má základní vzdělání, je bez partnera a jedno ze dvou jejích dětí je těžce postižené. Na úřadech si ale všechno vyřídila sama.

mluvčí 10,
——————–
On je nevidomý a zároveň nechodí, protože má nějakou vývojovou vadu. Má vlastně centrální partnerický syndrom. On má sedm let, ale vypadá, že je trochu mladší.

mluvčí 12,
——————–
Vy jste na ty děti sama, protože manžel ve je ve výkonu trestu a otec dětí je taky ve výkonu trestu.

redaktor
——————–
Markéta čerpá dávky hmotné nouze, příspěvek na bydlení a příspěvek na péči nemocného syna, dohromady zhruba 42 000 Kč.

mluvčí 11,
——————–
A z toho jakoby platím nájem 19 000.

redaktor
——————–
A zbyl vám 23 000 na vás tři. Markéta si o všechny sociální dávky a příspěvky žádá sama, stačí jí rady na úřadu. Pomoc neziskových organizací nevyhledala, i když vedoucí pobočky člověka v tísni Richard Kubíček její případ zná.

Richard Kubíček
Je to velmi těžký případ, ale z pohledu pro vyřízení dávek je velmi jako jednoduchý. Klientka nemůže pracovat a její jediné příjmy jsou od úřadu, ten tyto data zná, jediné, co klientka musí dokládat, jsou doklady o zaplacení té nájmu a Energií. Podle Kubíčka mají problém s vyřízením dávek lidé, kteří se často stěhují, často střídají zaměstnání a nejsou schopni doložit příslušné doklady. Pak dochází ke komplikacím. V takovýchto případech se mohou lidi obrátit na naše služby, když naši pracovníci jim rádi pomohou.

redaktor
——————–
Markétě je 25 let a působí vyrovnaně. Podle ní jsou na tom mnozí lidé podstatně hůř.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.