Na vaší straně  

NOVA – Na vaší straně

Upozorňování na nekalé praktiky prodejců nebo trable, které vás můžou stát nervy a peníze. Zedník vybral od klientů statisíce na zálohách, pak už nepřišel. Posvítili jsme si na jeho praktiky. Řemeslník si na zálohách vybral přes půl milionu korun, práci neodvedl, peníze si nechal a ve svém podnikání si vesele pokračuje dál. Říkáte si, proč proti takovým praktikám nikdo nezakročí? Možná proto, že samotným úřadům to připadá v pořádku.

mluvčí 1,
——————–
Jsem dělník a nedělám za kilo, já jsem dělnik, panínko, kafíčko by nebyl, já jsem dělnik, přijdu pozdě, podrbu se v rozkroku, já jsem dělník a právě úhel mám ve voku.

mluvčí 2,
——————–
Kdyby jen pravý úhel. V oku mají někteří dělníci často i něco jiného. A to umění, jak z vás vylákat peníze a vypařit se? Jak pára nad hrncem? Najít pořádného řemeslníka a neztratit u toho nervy, je totiž v dnešní době pořádný oříšek. A když už kápnete na někoho, kdo na první pohled vypadá seriózně? Může se vám totiž velmi jednoduše stát, že vám pomažeme kolem pusy. Práci neudělá a ještě zmizí s vašimi penězi. Přesně tohle potkalo paní Matouškovou s rodinou.

mluvčí 3,
——————–
My jsme se rozhodli, že postavíme rodinný dům tady ve Valtířově a najali jsme si na to pana, který nám měl udělat vlastně hrubou stavbu, měl udělat i střechu, měli jsme s ním uzavřenou platnou smlouvu a tu jsme uzavírali v březnu 2022 s tím, že on potom začal ty práce my ještě předtím, než jsme s ním začali spolupracovat, tak jsme i zjišťovali nějaké reference na něho. To byly vlastně pozitivní. A tak se zedník dal do díla.

mluvčí 3,
——————–
V březnu, začal stavět, ale ta stavba vlastně byla jenom chviličku a už začali problémy. My jsme ve smlouvě měli uvedeno, že mu poskytneme zálohy a ty zálohy jsme mu poslali, ale on po nás po chvilce začal požadovat další a další ty zálohy, on vždycky sliboval, že za ty peníze nakoupí materiál, nebo že za to zaplatí dělníky, ale bohužel se to tak nestalo a on chtěl další a další zálohy, ta práce jeho přestala úplně pokračovat.Začaly neustálý výmluvy, on třeba se vymluvil na to, že nemá peníze na benzín, tak mu manžel nabídl, že ho bude na stavbu vozit, to najednou zase nechtěl, pak neustále, že je nemocnej, že nemá zedníky.

mluvčí 2,
——————–
Když se teď podíváme do projektu, co vše pan Zedník odvedl.
Tak on vlastně udělal jenom ty obvodové zdi, tady pak takhle tuhle nosnou zeď a tuhle a, ale všechno to nevyhnal až tak vysoko, jak měl, vlastně tam měl být potom věnec, tak ten on neudělal a střechu taky neudělal.

redaktor
——————–
Zmizel, ano. Navíc se stavařinou práce vykutáleného zedníka neměla nic společného, manželé Matouškovi totiž po něm museli hodně věcí předělávat.

mluvčí 3,
——————–
To byly věci, který poznám i já jako úplný laik, že to bylo prostě nakřivo učeřina takové hrozně nekvalitně, takže se po něm ještě muselo hodně předělat, jo, a ještě nám vznikly vlastně další náklady, protože on třeba špatně uskladnil ten materiál, takže nám OSB desky navlhly a začaly nám plesnivět i tím, jak se to všechno prodloužilo. Nepřikryl plachtou cement. Pro představu od února, kdy měl začít zedník stavět, mu dali Matouškovi do měsíce května 500 000 Kč v zálohách na práci, ten místo toho, aby pracoval, jak má, manželům Matouškovým posílal důvody, proč na stavbě není. Například koncem května byl prý s dětmi u lékaře, v červnu pro změnu na stavbě pršelo.

redaktor,
——————–
O týden později prý neměl na výplaty dělníkům. A následující měsíce nepracoval, protože měl úžeh.

redaktor,
——————–
Rok Matouškovi ze sebe nechali dělat dobrý den. Až 6. března minulého roku jim došla trpělivost a od smlouvy odstoupili.

mluvčí 3,
——————–
Začali jsme se domáhat těch peněz od něj, a to se nedařilo. A v červnu 2023 jsme podali trestní oznámení.

redaktor
——————–
A protože se zedník nechtěl k celé věci postavit čelem, Matouškovým nezvedal telefon, svěřené peněžní zálohy nevracel a k dostavbě domu se neměl. Obrátili se s žádostí o pomoc manželé Matouškovi na okresní a posléze i krajské státní zastupitelství.

mluvčí 3,
——————–
Tam jsme uvedli vlastně všechny důkazy, ale bohužel státní zastupitelství nás informovalo, že podle nich se nejedná o trestný čin, protože podle jejich názoru on s tou prací začal.

redaktor
——————–
Také vám vrtá hlavou, jak je možné si vzít v naší zemi od někoho peníze? Podepsat platnou smlouvu, soustavně ji porušovat, práci nedodělat a bez potrestání s penězi zmizet. Nám to smysl nedává. A tak jsme se na názor zeptali ostřílených advokátů.

Ta záloha už z podstaty svého slova znamená, že si něco předplácíte, a pokud ty peníze někdo použije pro vlastní potřebu, tak je vlastně odklání podle mého právního názoru je naplněná skutková podstata trestného činu podvodu, jednání dotčeného zedníka, vidím naplněnou skutkovou podstatu trestného činu podvodu.
A zpronevěry. Je to velmi na hraně i toho podvodu, protože záleží na tom okamžiku, kdy ten člověk, ten řemeslník vlastně si uvědomí, že už vlastně ty peníze si nebere pro tu konkrétní zakázku, ale bere si je pro sebe.

redaktor
——————–
Vyjádření jsme se snažili získat i od krajského státního zastupitelství, to nás odkázalo na vyrozumění, které zaslalo manželům Matouškovým.

S postupem státního zástupce okresního státního zastupitelství v Ústí nad Labem ze dne 20. 6. 2023 souhlasím. Jeho závěr o tom, že v jednání není spatřováno podezření ze spáchání trestného činu, je správný, ve věci nebudou činěna žádná další opatření.

redaktor
——————–
My jsme se rozhodli spravedlnosti jít naproti a šli rovnou na věc.

firma,
——————–
Zednická firma, no, jak nerozumím.

mluvčí 9,
——————–
Finanční úřad Teplice.

firma
——————–
Jo, tak se omlouvám, nezlobte se, promiňte.

Zedník nejdříve předstíral, že žádné práce nevykonává. A asi si mě spletl se svým kamarádem, a tak jsem se rozhodl ho poptat emailem a vyšlo to. Zedníka jsem si objednal a uvidím, jestli sem do Litoměřic za chvíli také dorazí. A na naše pracovní rande jsem mu přichystal i malé zál, překvapení Zálužský. Televize Nova. Dobrý den, my máme na vás dotaz, kdy vrátíte těm Matouškovým ty peníze, co jste jim vzal a nedodělal tu práci?

mluvčí 11,
——————–
Já jsem právě teď jakoby to přijel z Německa a chci.

mluvčí 2,
——————–
Co chcete.

mluvčí 11,
——————–
No, vracet, že jo.

mluvčí 2,
——————–
Já jsem jim slíbil, že jim budete platit postupně. Paní Matoušková, asi si na jí pamatujete. Dobrej. Proč jim nevracíte ty peníze? Říkal jste jim, že jim budete posílat pravidelně 5050, jakoby.

mluvčí 3,
——————–
ale zatím jste neposlal ani korunu, dlužíte na 560 000, co jste nebral zálohy a 200 000 sankce, zatím jste neposlal ani korunu.

mluvčí 11,
——————–
To jsem platili ty zedníci atd. že jo.

mluvčí 3,
——————–
Jaký zedníci, když tam žádným pak už nebyli.

mluvčí 11,
——————–
Nebyl? Pan Matoušek ví, že tam byli.

mluvčí 3,
——————–
Byli tam ze začátku a pak tam nebyli. A vy jste si vzal 560 000.

edaktor
——————–
Jak byste se cítil vy? Řekněte mi to, jak by vám to bylo.
Proč to děláte těm lidem?

mluvčí 11,
——————–
Já se to snažím všechno upravovat.

redaktor
——————–
Přiznáte aspoň chybu, že jste si od něj vzal peníze, že jste tu práci nedodělal?

Ano, to přiznám.

Naše výměna názorů trvala necelých 10 minut. Ale je to důležité, zaznělo několikrát. Zedník se zavázal, že Matouškovým peníze splatí a uznal své pochybení.

mluvčí 13,
——————–
A budete ho splácet do té doby, dokud platí, že se k tomu zavazujete a uznáváte, chyba, dluh.

mluvčí 11,
——————–
Uznávám chybu, dluh.

mluvčí 3,
——————–
My jsme rádi, že se vám podařilo ho takhle dohnat, protože on se už dlouhou dobu zapíral a vlastně nevěděli jsme a někde se nachází a jsme rádi, že teda přiznal ten dluh. Konečně je tady někdo, kdo se nám snaží aspoň takhle pomoct, takže my moc děkujeme.

redaktor
——————–
A vypadá to, že chybu a dluh zedník neuznal jen před námi, ale hned druhý den. Ke svému přiznání přidal i podpis, kterým se zavázal, že Matouškovým peníze do koruny splatí.

mluvčí 14,
——————–
Přímo na poště nám podepsal uznání dluhu a dohodu o splátkách. Takže máme tenhle ten dokument od něj úředně ověřený a zároveň včera poslal i první splátku 5000, takže to jsou po tolika měsících, že vlastně první peníze, co od něj takhle vidíme. My jsme moc rádi za to, že váš pořad existuje a že nám takhle pomáháte.

redaktor
——————–
Navíc Matouškovi zedníkovi nabídli, že pokud bude držet své slovo a řádně splácet, odpustí mu penále ve výši 200 000 Kč. A já vám mohu garantovat, že na jeho slib dohlédneme.

redaktorka
——————–
V podobné situaci, jako je rodina Matouškových, je ale bohužel více lidí. Je proto namístě, abychom vám v rubrice pět rad řekli, čeho se máte vyvarovat?

Plaťte jen za odvedenou práci a přebírejte stavbu klidně každý týden.

Mít dobře udělaný splátkový kalendář, to znamená přímo v té smlouvě vyjmenovat, kdy, v jakým okamžiku a jaká částka se bude platit, to znamená zálohu na materiál. Udělá svoji práci a vaše práce hotová, tak si klient převezme a doplatí třeba druhou polovinu, což je ta jeho práce.

redaktor
——————–
Většina pojišťoven nabízí i pojištění rozestavěné stavby. Vztahuje se například na poškození stavby živelní pohromou, vandalismem či na odcizení stavebního materiálu a zařízení staveniště. Nebojte si objednat službu stavebního dozoru, ten si řekne okolo 30 000 měsíčně, ale mít oči odborníka na místě vaší stavby se prostě vyplatí.

mluvčí 15,
——————–
Určitě doporučuju službu stavebního dozoru, který za vás chodí a kontroluje ty technický věci na stavbě, klient pouze chodí do práce a maximálně současný kontrolních dnů, kde se řeší věci typu, kde bude jaká zásuvka, kde bude pozice umyvadla. Dozor za vás řeší techniku, to znamená, nemůže dojít k problémům, který vydáváte ve vašich reportážích.

, redaktor
——————–
Nebojte se do toho pořádně zakousnout. I vy tady máte stručný návod, jak na to.

mluvčí 15,
——————–
Povrchy stěn a vodováha k sobě? vzít 2 m vodováhu a projít si všechny povrchy stěn, tzn. Jak v tomhle směru, tak ve svislým, nikdy vám vodováha neměla takzvaně běhat a většinou víc než 5 mm, tím jedině vodováhou získáte vlastně přehled, jak ta stěna je rovná jíst, není boulovatá.

redaktor
——————–
Velký důraz byste podle odborníků měli klást hlavně na provedení podlah, když by je řemeslníci udělali špatně a zvlnili by se, budete to opravovat jen těžko.

mluvčí 15,
——————–
U podlahy by vždycky sledoval způsob zalištování, aby nebyly velký mezery, aby ta byla pevně přichycená podlištu, aby nebyly mezery a samozřejmě, jaký? Provedená podlaha primárně z pohledu pokládky, spáry a.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.