Blažek o přísnější definici znásilnění

ilustrační foto: TimWilson / Flickr.com

ČT 24

Popis toho, co je znásilnění, se zřejmě změní. Poslanci dnes pustili do dalšího projednávání novelu tr. zákoníku, která už nepočítá s tím, že ke znásilnění je potřeba fyzického násilí, naopak zavádí pravidlo, že stačí vyslovit nebo jinak dát najevo své ne sexuální praktiky s dětmi do 12 let pak budou považovány za znásilnění automaticky. Proč je tato změna potřebná? Ne všechny evropské země k ní přistupují a naopak, proč nejít přísnější cestou nutného souhlasu s pohlavním stykem, což zase mají jiné evropské země? A bude Česko mít manželství pro všechny? Ministr spravedlnosti Pavel Blažek je dnes hostem interview ČT24. Já ho vítám, děkuju, že jste přišel. Dobrý večer.

Teď měníte pravidla jakožto politici té definice znásilnění, tak, jak jsem o tom mluvil, představil jsem to, je to dostatečná změna vzhledem k tomu, jaké věci se očividně můžou dít.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Podívejte, každý zákon musí být měněn v závislosti na tom, na jakém stupni společenského vývoje jsme a co se děje kolem v tuto chvilku. Já jsem to, myslím, někde řekl, že to je správný krok, nikoliv velký skok správným směrem, a tak to je, ten zákonodárce vlastně dneškem počínaje dává najevo, že prostě, i když se tomu říká znásilnění, tak i bez použití fyzického násilí není možné druhou lidskou bytost proti její vůli, ať je to muž, nebo žena, nebo dítě proti její vůli nutit k sexuálním praktikám. O tomto dnes je a ten stát to říká jednoznačně, předtím mohly být pochybnosti, zda tam musí být ten prvek toho násilí nebo aspoň výhrůžky, násilí, stát dává najevo dnes jednomyslným. To jsem velmi rád. Rozhodnutím Poslanecké sněmovny. Ne, i ten nesouhlas pouhý, to znamená, kdy ten pachatel budoucí vidí, má vědět, že ta druhá osoba s tím nechce sexuálně nic mít, tak je trestné, pokud pokračuje v nějaké sexuální aktivitě vůči jakékoliv lidské bytosti.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
To tam není ta přísnější cesta, protože některé evropské země skutečně mají, ne, to u nás teď zaváděné pravidlo ne, znamená ne, ale ano, znamená, ano, že tam musí aktivně být vyjádřen.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Tak má to velmi málo zemí a teď já vím, ale musíme vycházet z podobného právního prostředí, což je Německo a Rakousko, v našem případě třeba Rakousko, dokonce nemá ani to ne a Německo má zhruba to, co teď přijímáme my a já si myslím, že v této fázi je to dostačující a snad víte.Když si vzpomenu na mladá léta, nějaké svádění je jedna z nejkrásnějších věcí, které člověk může zažít. Nevím, jestli dokážeme přesně zákonem právní řeči vysvětlit, kde to končí, abychom chtěli například po dívce a potom muži, aby si museli málem říci ano, ano, protože pak už to rozumíte, pak už ten mezilidský vztah, třeba to svádění, dostává jakousi právní formu, která je nesprávná a já si myslím, že do určité míry nepředstavitelná, jo, rozumíme si, aspoň, jestli to říkám, rozumíte.

mluvčí 2,
——————–
Ano, ano.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
A současně, kdybychom úplně začali sexuální aktivity člověka svazovat do nějakých právních formulací až nadbytečně, tak se nám také může stát, ne, že vyhyneme, to by bylo příliš mnoho, ale že nám plodnost a další věci velmi se sníží, protože muži budou mít obavu se na ženu málem podívat. Ne.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Tak to je, bavíme se o tom, že se někomu ubližuje.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Ano, ale počkejte, to si rozumíme, ale chtít ještě ten souhlas, formu, jakou formu, jak se bude u soudu prokazovat, že tam ten souhlas byl nebo nebyl. Teď jsou na to až ty vtipné a špatné poznámky, že by se psal málem nějaká smlouva, že k tomu aktu může dojít samozřejmě extrémní a hloupě hloupý vtip.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
No, dobře, ale to ne, se taky bude muset prokazovat.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
To je pravda, to se bude muset vždycky prokazovat, ale to ne se prokáže mnohem snadněji a podívejte se, když někdo pláče, jo, a ten styk nechce, tak to bude stačit teď. Že šlo o znásilnění. Dát to najevo. Gesty, dá to najevo slovy, ale to druhé, to znamená, aby ta osoba prokázala. Já jsem řekla jasně, ano, to je mnohem složitější a myslím si, že bych tady seděl, možná, abych měl pochvalu od různých nějakých akviistických skupin, které to chtějí, ale v praxi bych nedosáhl nic právě proto, že to prokazování dokazování by neprobíhalo. A o co nám jde? Nám jde o to, aby se oběti nebály oznamovat tuhle činnost, to znamená, aby nám odpadly některé výslechy typu teď se omlouvám, jinak to nejde říci. Já vím, že ještě není dvaadvacátá hodina, není na určitých místech modřinách, tak to nebylo znásilnění. A ty osoby se musí ukazovat, svlékat různě před různými orgány například a podobně, to nám všecko má odpadnout. Touto redefinicí znásilnění například, ale pořád se to bude muset prokazovat a pořád musíme počítat s tím, že pokud nejde do úplný extrém, který je odsouzeníhody úplně, ať to dává doživotí. To je nějaké hromadné znásilnění, tak u toho budou dvě osoby, bohužel a důkazně situace pro ten soud není jednoduchá, jsou li tam dvě osoby pouze a notabene ještě někde v domácnosti, to je třeba, spolu žijí pět let, 10 let a více. Tohle to tomu soudu nějak nezlehčujeme, ale ani nestěžujeme proti tomu, co bylo doteď.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
To tam já trochu mířím, jestli potřebujeme takovéto zákonné změny, jestli náhodou, a taky už jsem se s takovým názorem setkal, názory máme dostatečné, ale my je neumíme uplatňovat. Neumí to vyšetřovatelé, neumí to státní zástupci, neumí to soudce.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Tady jsem na straně těch orgánů činných v trestním řízení na 30 let. Došlo k obrovskému posunu proti tomu, co bylo od společenského z vnímání znásilnění, podívejte, před 30 lety, 35, když přišel, začne u toho násilí i nesexuální povahy nějaký muž do hospody. A pochlubili se, že zbyl manželku. Tak ti ostatní si to tak nějak nevšímali nebo to možná málem schvalovali, to už dneska neexistuje. Takhle člověk je vyčleněn, pokud není v nějaké partii, partii partie úplných, teď, já bych řekl, idiotů, já to nemůžu říct, ale většina lidí už to odsuzuje, i muž, není to tak normální, jako to bývávalo kdysi. Pokud jde o policejní vyšetřování, dneska už to není tak, jak to bohužel bývávalo, že se ti policisté smáli, většinou z toho připraveny ženy jako policistky, to nebývalo. Vyvíjí se to, ale samozřejmě není to ideální, ale rozhodně se to zlepšuje. A já bych řekl v tomto smyslu kroky mílovými. Jiná věc je samozřejmě formalismus, například poučování obětí, protože zákon obětech je starý 10 let, mimochodem byl schvalován za nějakýho blažška před 10 lety, první takovýhle zákon, který tehdy byl, neříkám, že byl dokonalý, postupně se ještě zlepšil a bylo to tehdy. No, a, a samozřejmě dnes to je tak, že představme si jakoukoliv oběť násilné trestné činnosti, která je někde v nemocnici po nějakém útoku a nemusí to být jenom sexuální, může to být třeba bodnutí nožem, teď tam oni přijdou s formulářema a ta oběť podepisuje různé formuláře, který má někdy 34 strany, kolik má práv, tak to samozřejmě může vést k formalismu, to je chyba, nad tím taky přemýšlíme, jak to udělat tak, aby ty oběti znala, znali ty svá práva, protože oni třeba, pokud jde o to vyplácení, a to se ukazuje, že se hlásí méně, než bychom čekali. Mnohdy nevědí, ale je to i tím, že to funguje teprve těch 10 let, totéž jako existuje velmi dobrý a já bych řekl, že to v Evropě není všude. Systém probační mediační služby, která má 70 míst pro oběti. Potíž je v tom, že nevědí. To já myslím, že určitě.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Je tady ten politický soulad.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Bych řekl, že to by řekl určitě a já tady musím tu větu říci, já chci poděkovat i opozici veškeré dneska, že bez nějakých, mohli se bavit o nějakých nuancích, podpořili to úplně všichni, což je do jisté míry animozita a úplně stejně se mi podařilo vyjednat zákon o státním zastupitelství, který prošel také jednomyslně dneska ve sněmovně, tím chci říci, potvrdit nebudeme. Demokracie, diskuze, jde to, když se chcete.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Já chci jednu konkrétní otázku k tomu tématu, který tady rozebíráme. Není potřeba vyloučit podmíněné tresty za znásilnění. Je to přece jenom útok na člověka, na jeho integritu atd.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Takhle trestní zákon, ono to není tak, že u každého trestného činu napsáno, jak vypadá podmínka, může se dávat nebo nemůže, to je obecné ustanovení, které vlastně říká, že vyjma některých těch nejhorších trestných činů, jako je vražda, to nejde a podívejte, znásilnění, oni jsou různé formy a intenzity znásilnění, to je ten problém, takže si.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
A není to, není to ve vztahu k tomu.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Podmínka, ne důležité, ne, prosím vás, podmínka, to jsem si dobře všímal, i různí aktivisté v dobrém slova smyslu nevolají po zrušení těch podmínek a z dobrých důvodů je to znají tu praxi, oni jenom volají po tom, aby ty podmínky se dávaly opravdu tehdy, kdy se mají dávat a mají pocit ne úplně oprávněný, ale mají ho, že ty podmínky se dávají příliš často a že je neadekvátní v některých případech, jako byl ten případ, on byl teda z Vyškovska, ale dobře, rozhodnutí Krajského soudu v Brně, Krajského soudu v Brně, že ta podmínka byla dána v případě, kdy se udělit neměla, ale nevolání do, po podmínkách. Jednoduchý příklad dva mladí lidé, zábava 18 let, jo? Ona je opilá, on je opilý. Může být znásilnění tehdy, pokud ona jednoznačně to nechtěla, ale oběma toho, teď se omlouvám, co řeknu, na to říct nejde, nedošlo v tu chvilku. A teď pošlete člověka, který je bezúhonný, je mu 18 let, na tři roky mezi nějaké další vězně, a to je nesprávný postup. Možná je to slušný člověk, který si tady tu situaci dobře nevyhodnotil. Vaše odpovědný ne. A na celý život si uvědomí vyloučit, celý život si uvědomí, aniž musí do vězení, si uvědomí hranice a meze svého chování i v sexuální oblasti.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Takže vaše odpověď v tomto případě.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Vylučovat podmínka, podmínka, má tam své místo a myslím si, že by vám to potvrdili i státní zástupci, soudci a myslím, že i advokáti.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Kdy začnou ta školení pro soudce a jak budou vypadat, aby tedy rozhodovali nebo dávali například ty pod podmínky správně?

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Školení pro soudce probíhají dávno. Otázka je jiná, ta spočívá v tom. Většina chodí a teď nám jde o ty, kteří nechodí, protože když si řekl Ústavní soud, že jim to nejde uložit nějakým podzákonným právním předpisem typu vyhlášky ministerstva nebo nařízení vlády, protože jsou, ty jsou nezávislí, ale vy to zásah výkonné moci do jejich, řekněme, pravomoci, my vymýšlíme jiný systém, to znamená svěřit to předsedům soudů, kteří by měli dělat plán školení nejenom pro sexuální trestnou činnost, ale pro daňovou, hospodářskou a jakoukoliv jinou, si dokážu představit, aby v tom byli proškolováni a byli schopni rozhodovat. Pokud by takovýto studijní plán nějaký soudce odmítl, tak by to bylo na a kárné řízení, a to si myslíme, že udělat můžeme a že to nebude odporovat tomu rozhodnutí Ústavnímu soudu, Ústavního soudu, které je staré, myslím, 20 let.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Ještě jedna věc, pane ministře, prosím.Já jsem zaznamenal, že jste dnes ve sněmovně v jednom ze svých jistou, nebo jsem ve vystoupení mluvil o tom, že narychlo řešíte jeden problém. Falešných videí, Deep fake videí, mimo jiné v oblasti pornografie. O co jde a jaké tresty za to chcete zavést? Protože to je úplně nová věc, kterou jsme.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Zaznamenali, to nová věc je, ona to souvisí s snad i s využívání umělé inteligence a s ostatními věcmi. Tady mě dovolte, já to zatím teď konzultuji se státním zastupitelstvím, jde ten návrh směnách připravuje, já teď nechci být podrobný, ale vám mi neříkal. Věc nám potom nebudou. A je to tak závažná věc, že já jsem o tom. V té souvislosti.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Někdo vytváří videa.
Někoho uvrhne do prostředí.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
To bylo trestné, o to nám jde, že dneska je sporné, je li to trestné, takže budeme, aby to trestné bylo, musíme to vymyslet právně tak, aby to bylo zcela jednoznačně řečeno a aby to bylo a odsouditelné. A na tom se teď pracuje.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
A týká se to. Bude obecnější.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Bude to obecnější, jo, ale já jsem tam to tak řekl úmyslně, protože jsme se bavil o sexuální trestné činnosti, tak jsem použil tu pornografii, například zneužití tohohle typu.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Ale nemáme nějaké, nebo vy jste zaznamenal nějaké konkrétní případy takového zneužití.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Ve světě se to děje a musíme tomu předcházet, musíme tomu předcházet, protože se to velmi blíží.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Jak silně by to mělo být trestáno? Pakliže se na tom dohodnete.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Fakt vás, prosím, během několika maximálně týdnů chci představit velkou novelu plánovanou trestního zákona i tr. řádu. Tam to bude teď, já nechci předbíhat, bude to taky správně, nebudu vám lhát, nemám to úplně domyšlené ještě, není to ještě úplně dodělané a ta myšlenka je taková a bude to tam, kde tam být musí. My totiž obecně není právo bohužel připraveno na umělou inteligenci. To je obrovský problém, zdaleka nejenom u nás, jo, je to problém celosvětový a velmi těžko se to bude vymýšlet, protože vývoj techniky, jestli to můžu říkat technika, je strašně rychlý a bude to mít i právní důsledky.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Takže právo bude dobíhat.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Technika. No, to bohužel, tak to není.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Poprvé to představíte, uvidíme, co představíte. Tedy.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Já fakt teďka nechci předbíhat, abych neřekl něco. A pak se domlouvá za měsíc, to je jinak, jo. Domýšlí se to.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Tak ještě manželství. Pro všechny to asi nebude, mělo by to být partnerství. Alespoň tak zatím vypadá ten kompromisní návrh v Poslanecké sněmovně? Proč v této věci nemá platit, že všichni mají úplně stejná práva?

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Tak tady jednu věc se musím omluvit, dneska hlasů běžně vláda, sněmovna, čili já vůbec nemám tušení, jak to dopadlo ve sněmovně dnes to druhé čtení, to nevím, říkáte partnerství, že tam nějak vzniklo, mluví si, že to je.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Pozměňovací návrh, tak ono to bylo druhé čtení, ještě se o tom bude mluvit.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
No a proč je to proto, že já se.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Ptám, hodnotově to nemají mít všichni stejně.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Je nás tam 200 a na to každý jiný názor, nikdo není svázaný žádnou koaliční slovo k téhle věci, protože ta otázka není tak jednoduché, jak vypadá. A to bych řekl z důvodu náboženských, řekl bych, pro někoho, pro jiného je to z důvodu nějakých politologických, názorových a podobně, takže proto tam žádná dohoda není uzavřenitelná, protože se to bere jako věc svědomí každého z nás nebo vědomí, jakým způsobem bude hlasovat a nikoho nesvazujeme.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Ne, já tomu rozumím, ale na tu hodnotovou orientaci, tak buď jsou všichni lidi stejní, nejsou, anebo někteří nejsou, já nemyslím, že jsou stejně velký.

mluvčí 3,
——————–
Stejně ona je totiž to začíná.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Ale je to osobnost.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Je to dobře, až není nějaká. Oni jsou dva různé pojmy, které jsou ale velmi důležité, ten rozdíl, ne, počkejte, to je právě rozdíl je pojem rovnost a právní rovnost. To jsou ale sakra odlišné termíny, které mají úplně jiná východiska a hlavně závěry. Jo, já třeba, když se ptáte mě na můj názor, já zatím jsem neslyšel přílišného důvodu, proč to zavést, já nejsem žádný, já bych to řekl, odpůrce za každou cenu něčeho takového, ale pro mě je málo argumentů.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Pro to. Stejná práva. To je ten hlavní argument.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Já si myslím, že to nejde. U manželství, které je, já nevím, kolik, 2000 let nebo kolik, muž a žena, možná manželství je kratší dobu, tak já neznám vlastně žádný racionální důvod, proč to má být stejné mezi stejnopohlavními páry na úkor toho, co fungovalo 2000 let, to znamená.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Aby si byli všichni lidi. To je ten argument.

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti /ODS/
——————–
Rovni si, nejsme, nejsme, jo, ale. Rovnoprávní. Rovných právech, povinnostech, ano, ale podle mě nemůžeme zavést vlastně to, možná to jde, ale já si myslím, že není možné zavést rovnoprávný vztah mezi mužem a ženou, mužem, mužem mimo jiné proto, že je z účelů ne jediný, je plodit děti, to se prostě nedá dohnat tím, že uděláme nějakou rovnoprávnost vůbec. A zase říkám, zase říkám, ten posun, pane redaktore, ten spočívá v tom, že ještě v šedesátých letech to bylo mnode v Evropě trestný čin, když nás v homosexuálové spolu byli, ten posun je veliký, to znamená, i v naší části Evropy se nic neděje homosexuálů, ale otázka, jestli mají uzavírat totéž, co ty páry nestejno. Teďka už jsem se zblbl, nestejnopohlavní, jo, jestli to dávat, jestli tam dávat rovnítko, tak já bych ho tam nedal, ale to vůbec neznamená. Jsem homofob, vůbec ne velmi tolerantní člověk. A tady byl opatrný, co funguje. Takovou dobu nesrovnáme tím, že to pojmenuje stejně a dáme tomu nějaké právní klauzule.

Daniel Takáč, moderátor
——————–
Pane ministře, musíme poděkovat za odpovědi,

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.