Jurečka: Revize dávek je nutná  

Marian Jurečka

ČT 24 

Jednodušší vyřizování, lepší zacílení podpory a taky zastavení zneužívání systému. Přinést to má reforma sociálních dávek.tavil ministr práce Marian Jurečka. Jedna nová dávka místo stávajících čtyř. V jednom kroku mají domácnosti žádat současně o příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a přídavek na dítě. Vyšší dávky mají nově dostat ti, kteří pracují nebo si alespoň aktivně hledají práci. Mohou avizované změny přinést potřebné politické body KDU-ČSL vicepremiéra Jurečky? Nebo straně ještě sníží už tak nízké preference? I na to se zeptáme.

Ministerstvo práce a sociálních věcí představilo reformu sociálních dávek, podle rezortu největší za 30 let. Příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a přídavek na dítě se mají nově spojit do jedné jediné dávky. Cílem úprav je podle vicepremiéra Mariana Jurečky zjednodušení a lepší zacílení podpory. Změny mají platit od příštího roku.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Revize dávek je nutná proto, protože ten současný systém je nepřehledný, neefektivní, není motivující, nevyplatí se lidem chodit do práce, nejsme schopni opravdu ty lidi vracet zpátky do normálního života.

moderátor
——————–
A jak už zaznělo, v jedné žádosti mají domácnosti nově žádat současně o příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a přídavek na dítě. Součástí žádosti by měl být nejen příjmový, ale nově taky majetkový test. Zabránit by se tak mělo v situaci, kdy zajištěné domácnosti, ale bez příjmů na pomoc státu dosáhly. Žadatelé naopak už nebudou muset dokládat své náklady na bydlení. Podmínkou pro získání peněz má být práce nebo hledání práce. Podpora by se měla lišit podle příjmů domácnosti.A prvním hostem dnešní Devadesátky je vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Zdravím vás, dobrý večer přeju.

Vy jste, pane vicepremiére, velmi stručně charakterizoval cíl těch navržených změn, tedy ono zjednodušení a větší adresnost. Mohli bychom, prosím, ten cíl specifikovat podrobněji? Co má být benefit všech těch navržených změn?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Ano, velmi rád. My jsme na této revizi dávkového systému pracovali prakticky rok, to znamená, tím naším cílem je jednak ten systém zjednodušit. Dneska u těch čtyř vámi jmenovaných dávek, v úvodu této nebo v úvodní reportáži bylo, že to znamená vlastně čtyři typy žádostí, čtyři typy příloh k těm žádostem, čtyři typy správních řízení, různé typy posuzovaných osob, tedy ne domácnosti, a různé typy posuzovaných příjmů pro tu danou dávku. To znamená, systém byl velmi nepřehledný, lidé se v něm ztrácí a často ti, kteří by tu pomoc potřebovali, vlastně si o některou z těch dávek vlastně ani nepožádají, neví to, nemají tu informaci. A naopak třeba vůči lidem, kteří by tu pomoc ani nepotřebovali, protože mají třeba velmi dobré majetkové poměry, tak vlastně stát vyplácí neefektivně podporu, která stojí nás všechny daňové poplatníky ne úplně malé peníze. To znamená, my máme za cíl to opravdu zadresnit, zdigitalizovat, ale zároveň také více nastavit tu motivaci, aby opravdu se vyplatilo lidem se vrátit do práce, pracovat, aby se vyplatilo poslat děti do školy.

moderátor
——————–
Dobrá, pojďme to rozebrat podrobněji krok za krokem. Jak konkrétně se zjednoduší ta administrativa, u které jste dnes říkal, že aktuálně činí 16 stran žádostí a dokumentů. Tak kolik těch stran nebo možná Pdf to bude od roku 2025?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Ono to úplně stejně přehledné, jednoduché jako dneska znají lidé, kteří žádají o rodičák nebo přídavek na dítě nebo příspěvek na bydlení v klientské zóně Jenda. To znamená jedna intuitivní jednoduchá žádost, u které my si budeme sehrávat data, které sehrát si můžeme se souhlasem klienta, například z registru obyvatel, z katastrálního úřadu a podobně. A ten klient zároveň bude mít s námi vedeno i jedno správní řízení a bude moci s námi komunikovat přes tu klientskou zónu. To je v podstatě to zjednodušení pro klienta a zároveň to bude znamenat i zjednodušení pro ten úřad, tedy Úřad práce.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
Co to znamená pro časovou dotaci vyřízením té žádosti? Jak výrazně se zkrátí doba od podání po vyřízení té žádosti?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Tak my počítáme, že dneska standardně ty lhůty zákonné jsou 30 dnů. Na této zákonné lhůtě nemáme ambici nic měnit, ale je předpoklad, že budeme schopni toto vyřizovat výrazně pod tuto zákonnou lhůtu. Dneska třeba v příspěvku na bydlení v některých krajích jsme i na lhůtě, která je kolem 10–12 dnů. To znamená v okamžiku, kdy zjednodušíme to podávání těch příloh, těch informací, které si třeba budeme brát i digitální, datově z jiných systémů státu, kde už ten stát informace o těch občanech má, snížíme výrazně tu chybovost, snížíme vyzývání těch lidí, aby nám znovu ještě něco dokládali a podobně. A v tom momentu, kdy my vyzýváme k tomu dokladování, se ty lhůty neúměrně natahují.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
Vy jste už několikrát zmínil slovo digitální, digitalizace, což mimochodem je něco, co státu, popravdě řečeno, úplně nejde, jak jsme viděli koneckonců v posledních dnech. Proč bychom měli věřit tomu, že v oblasti sociálních dávek a té konkrétní změny, o které se bavíme, ta digitalizace prostě poběží jako po drátkách?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Protože my na MPSV to máme vyzkoušené. My jedeme od srpna loňského roku rodičák v té klientské zóně Jenda, jsou to desetitisíce v klidu odbavených žádostí, kdy klienti to podávají v čase 3–5 minut, mají podanou žádost na zhruba 13, 14 kliknutí. Od prosince nám v tomto systému klientské zóny jede právě příspěvek na bydlení i přídavek na dítě, opět bez problémů, opět rychleji, klientský systém. To znamená, my jsme za dva roky stáhli nejlepší experti na IT k nám na MPSV a děláme věci, které prostě opravdu fungují a jsou efektivní.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
Takže pokud všechno bude schváleno, systém se nastartuje od toho roku 2025, tak dáváte politickou ruku do ohně, že to poběží od prvního dne? I když otázka, jestli v té době budete ještě vicepremiérem.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Tak člověk neví dne ani hodiny ani v osobním životě. Každopádně my máme jasně i nastavenou představu, že takováto změna se nedělá přes půlnoc. My počítáme zhruba s šestiměsíčním přechodným obdobím, protože se bavíme o několika stech tisících klientech v této zemi, u kterých bude dobíhat ten starý systém. Zároveň budeme natahovat ty klienty, lidově řečeno, do toho nového systému, takže počítáme zhruba s půlročním přechodným obdobím tak, aby ty věci opravdu proběhly spolehlivě, aby se nikdo nedostal do nějaké tíživé komplikované situace.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
Uleví ta změna úředníkům? Anebo mají důvod úředníci Úřadu práce mít po dnešku o další vrásky na čele? Už tak jsou přetížení.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Tady bych chtěl podotknout dvě roviny. Jedna rovina, ta technicko-administrativní, tak určitě tento systém uleví i při tom vyřizování, odbavení té žádosti. Na druhou stranu my počítáme s tím, že vůči části těchto klientů budeme chtít zlepšit systém poradenství, systém sociální práce a tady rozhodně budeme chtít, abychom naše úředníky dokázali přeškolit na to, aby s našimi klienty dokázali lépe pracovat, protože my tady propojujeme nejenom svět státní sociální podpory a hmotné nouze, ale zároveň i celou tu aktivní politiku zaměstnanosti. To znamená, my změníme a postupně budeme už v letošním roce měnit styl, způsob a čas práce s klientem, protože ta sama změna, jenom přenastavení těch parametrů a sjednocení čtyř dávek do jedné by nestačila. My potřebujeme u těch lidí, kteří opravdu jsou dlouhodobě nezaměstnaní, mít ten aktivizační plán a pracovat s nimi jinak z hlediska té sociální práce. I to je docela důležitým, řekněme, stavebním kamenem tohoto systému a této změny.

moderátor
——————–
K tomu aktivizačním plánu se, pane vicepremiére, ještě dostaneme. Už jsme se bavili o tom, jak tu změnu podle vás poznají ti, kteří budou žádat o tu sociální dávku. Teď mě zajímá, jak tu změnu v pozitivním poznají lidé, pokud ji poznají, kteří kritizují znovu a znovu zneužívání sociálních dávek, mají pocit, že sociální dávky pobírají ti lidé, kteří by je pobírat neměli, poznají to?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Ano, poznají to. Já už jsem tady zmínil například tu otázku toho, kdy nám dneska pobírají příspěvek na bydlení lidé, kteří třeba mají velmi dobré majetkové poměry, vlastní třeba i několik bytů. Z těch bytů získávají nájem, ale my dneska ten systém nemáme nastavený tak, abychom se u příspěvku na bydlení ptali na to, zdali ten člověk nemá vícero nemovitostí, které mu přináší i ekonomický efekt. To znamená to zacílení a ta větší efektivita té změny toho systému bude i v tom, že ty peníze nás, těch daňových poplatníků, budeme směřovat opravdu tam a do těch domácností a k těm lidem, kteří je opravdu potřebují a nemají jiné zdroje příjmů, jak zabezpečit sebe či svoji rodinu. Takže to je jeden z konkrétních příkladů, jak ten systém bude změněn a bude více efektivní a více cílený.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
Když jste zmínil ten majetkový test, tak jak to bude fungovat? Pokud žadatel o dávku bude vlastnit nějaké další nemovitosti, tak bez dalšího nebude mít na tu dávku nárok? Jak to bude fungovat? Protože v případě, že máte nemovitost, nutně to neznamená, že je to profitabilní nemovitost.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Tady jednoznačně chci říci za prvé, my ty podrobnosti potom zveřejníme okolo majetkového testu v tom březnu, kdy počítáme začátkem mezirezortního připomínkového řízení. Ale chci tady uklidnit všechny občany, kteří mají standardní nemovitost třeba, ve které dneska bydlí se svojí rodinou a mají třeba ještě druhou nemovitost, která je třeba určená k rekreaci nebo je to nemovitost třeba, u které počítají, že tam bude bydlet někdo z jejich děti a podobně, my budeme na tyto případy pamatovat, to znamená, tyto standardní modely, které v české veřejnosti jsou zažité, tak nabourávat nebudeme. Ale v okamžiku, kdy někdo vlastní nemovitost, ve které bydlí, a k tomu má zároveň dalších třeba pět bytů, které pronajímá, tak to už je ten moment, kdy ten majetkový test na tyto situace bude pamatovat.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
Takže jeden úředník, který bude posuzovat tu žádost, bude ještě nahlížet do katastru nemovitostí a bude ještě zjišťovat, zda tu konkrétní nemovitost někdo pronajímá, anebo ne? Což je velmi obtížně dohledatelné bez nějakého terénního šetření.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Tady budeme schopni si to ověřit na základě dat a propojení s katastrem nemovitostí, to znamená, budeme, předpokládám, počítat s tím, že je tam nemovitost k bydlení, druhá další ať už k bydlení, k rekreaci nebo k nějakým budoucím účelům, třeba pro děti, to znamená, to bude nějaký základ, který tím testem projde. A v okamžiku, kdy tam těch nemovitostí už bude vícero, tak pak samozřejmě už si ty data budeme párovat tak, abychom se dotazovali těch klientů, jak ty nemovitosti dále využívají.

moderátor
——————–
Máte představu o té hranici, o té hranici, za kterou už ten žadatel neprojde tím majetkovým testem u nemovitostí?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já jsem jasně říkal, že úplně ten přesný detail zveřejníme v průběhu března, ale jasně jsem tady také deklaroval ten konkrétní příklad například majitel nemovitosti, který žádal přispět na bydlení a má dalších třeba pět bytů, ze kterých má příjem z pronájmu, tak ten rozhodně tím testem už v budoucnu neprojde.

moderátor
——————–
Stejně tak budete posuzovat i vlastnictví auta, alespoň i tak jste o tom mluvil dnes na té tiskové konferenci. Divačka Petra se ptá: „Když se bude posuzovat i majetek, bude se brát v potaz například značka a stáří vozu?“

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Ne. Budeme počítat auto na dospělou osobu v dané domácnosti. Nebudeme posuzovat a není to v naší silách, to bychom ten systém extrémně zkomplikovali, stáří nebo značku vozu.

moderátor
——————–
Takže jedno Ferrari na jednoho člověka v domácnosti?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já předpokládám, že člověk s Ferrari neprojde tím testem příjmovým.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
Omlouvám se, chtěl jsem to trochu odlehčit. Divák Tadeáš ptá se: „Není to tak trochu pohádka, že dávky nebudou zneužívat ti, kdo je nepotřebují? Vždy se dá nějaká mezera najít v systému.“

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Tak já myslím, že ty příklady, které jsme teď společně probrali, myslím si, že divákovi ukazují reálnou situaci v tom, co se v tom systému změní a kde ten systém dneska má, řekněme, ta bílá místa na mapě, na které dlouhé roky vlastně nebyl schopen adekvátně reagovat. Takže já myslím, že ta ambice je tady jednoznačně vidět. Já netvrdím, že dokážeme vyřešit 100 procent všech případů, ale v tomhle ohledu je to poměrně velký posun v tom, na co ten systém doteď nepamatoval a na co se snažíme, aby do budoucna uměl zacílit.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
Jak konkrétně se do přiznání a výše té dávky promítne to, že žadatel pracuje anebo se nějakým způsobem uchází o práci?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Tady opravdu ta, my tomu říkáme pracovně komponenta, pracovní bonus bude mít velmi výraznou váhu v celém tom nastavení této sociální podpory a bude to nastaveno nikoliv jenom na to, že ten člověk pracuje a má příjem, ale budeme oceňovat i to, že ten člověk je uchazečem o zaměstnání, který se například rekvalifikuje, nebo člověk, který se třeba zapojí do veřejné služby, což už dneska známe u hmotné nouze, to znamená, vlastně my oceníme toho člověka z hlediska jeho aktivity a snahy si buďto práci získat, nebo už tu práci mít a udržet si ji. Zase se vrátím k tomu klasickému příkladu, kdy u příspěvku na bydlení ten člověk vůbec nemusí pracovat, není ani v evidenci uchazečů o zaměstnání, může, lidově řečeno, sedět doma a mít natažené nohy na stole a každý měsíc mu přijde 16, 17, 18, klidně 20 000 Kč. A on nemusí vyvíjet vůbec žádnou aktivitu. Tak v těchto případech jasně říkáme, že tady takováto míra podpory nebude a budeme jasně oceňovat to, že ten člověk má prostě aktivitu, chce se dostat na trh práce nebo pracuje. Takže zároveň, když pracuje, tak se nestane situace jako dnes, že třeba 1 Kč rozhodného příjmu tu domácnost třeba vyoutuje z právě zmíněné sociální podpory, to znamená, my tady budeme degresivně snižovat tu míru té podpory podle té výše výdělku. To znamená, nebude tady vlastně demotivační systém, že když člověk začne pracovat, tak to vlastně pro něj v některých případech ztrácí logiku, to znamená, toto tady dokážeme velmi dobře nastavit a budeme toho člověka vlastně motivovat i celou rodinu.

moderátor
——————–
Takže ucházení se o práci rovná se snaha absolvovat rekvalifikační kurz, školení a podobně?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Ano, to už jsou první kroky, které budeme oceňovat samozřejmě. V okamžiku, kdy ten člověk se stane tím aktivním a bude mít ten výdělek, tak tam to ocenění ještě vzroste tím, že mu ten výdělek automaticky celý nebudeme vlastně započítávat a strhávat. To znamená, necháme mu tam po nějakou dobu té výše tu částku, kterou bude mít k dispozici díky té vlastní aktivitě. A ona bude následně degresivně klesat.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
To ucházení se o práci v podobě účasti na rekvalifikačním kurzu a podobně, to bude od prvního okamžiku po přiznání té dávky, anebo až po půl roce, s čímž, tuším, původně měl počítat ten aktivizační plán, tedy po půl roce pobytu na Úřadu práce.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Zase dneska jsem představovali základní principy, to znamená, dneska mluvit o úplných technických detailech není úplně na místě. Nicméně, abych to tady divákům přiblížil, to znamená, my budeme počítat s tím, že v okamžiku, kdy ten člověk bude neaktivní déle jak půl roku, to znamená do půl roku si práce nenajde, nebo nastoupí na rekvalifikační kurz nebo se nebude účastnit případně té veřejné služby, tak v okamžiku, kdy tato doba bude delší jak půl roku, tak s tím člověkem bude realizován aktivizační plán. A budeme chtít v tom plánu jasně popsat, jaké kroky povedou k tomu, že ten člověk opravdu bude mít šanci si tu práci sehnat. Ten aktivizační plán ale bude třeba mít i dopad na nějaké další okolnosti, to znamená, třeba, pokud ten člověk má exekuce, neřeší se zadlužení, tak budeme v rámci toho aktivizačního plánu ho směřovat na dluhovou poradnu, na to, aby nastoupil do procesu oddlužení, abychom opravdu s ním řešili třeba ty širší problémy, které ho provázejí. A zároveň ho vlastně vyautovávají z toho, aby mohl legálně fungovat a legálně pracovat.

moderátor
——————–
Jak budete postupovat u starobních důchodců? Tam asi nějaká pracovní aktivita je pasé.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Děkuju za tu otázku. My samozřejmě pamatujeme i na, řekněme, specifické zranitelné skupiny, to znamená, bude se ten systém jinak a specifičtěji chovat, ať už v případě důchodců, kde logicky nemůžeme pracovat s tou pracovní aktivitou a s tím pracovním bonusem, stejně tak jako například v případě lidí se zdravotním postižením nebo stejně tak u rodičů malých dětí nebo rodičů, kteří pečují o osobu blízkou. To budou specifické situace, kdy ten systém nebude potom mít ten důraz na tu pracovní komponentu, ale bude schopen je tyto lidi zastabilizovat třeba z pohledu nákladů na bydlení nebo pokrytí životních potřeb. To znamená na tyto specifické cílové skupiny v tom systému budeme pamatovat.

moderátor
——————–
To jste děkoval divákovi Láďovi, který se na to ptal. Tedy tratit nebudou, bude třeba nějaká domněnka vyvratitelná či nevyvratitelná, že ten člověk jakoby pracoval, protože pracovat nemůže, je senior, tak dostane tu částku, jako by za /nesrozumitelné/ nebo člověk hledající si práci usiloval o práci nebo pracoval.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Tam ten systém se opravdu bude chovat tak, že mu, tomu člověkovi pokryje buďto ty náklady na bydlení tak, jak je potřeba, aby se pokryly, nebo ty náklady na zajištění živobytí. To znamená, tady logicky ta pracovní komponenta nebude hrát roli, protože ani nemůže, víme, že u těchto lidí prostě nemůžeme chtít po nich tu motivaci k té práci. Takže s tím v tom systému počítáme.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
Partnerům z vládní koalice jste ty návrhy představil před dvěma týdny, pak jste o tom dnes mluvil a základní principy změn koaliční partneři, teď vás cituju, kvitují, tak s čím tedy nesouhlasí, když kvitují pouze ty základní parametry?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já jsem na tom jednání K15 představil se svými kolegy, se svým týmem ten celý redesign nebo tu revizi dávek velmi podrobně. Nebyla tam žádná výhrada vůči těm parametrům, samozřejmě je důležité potom ještě počkat na to finální paragrafové znění a co chci ještě podtrhnout, je důležité, že tato revize dávkového systému bude zároveň vlastně v čase i propojena s novelou nebo s novým zákonem o podpoře bydlení, zároveň i s novým zákonem o sociálním podniku, což jsou další důležité faktory, které vlastně potom vytváří ten celý funkční celek, jak těm lidem pomáhat, jak je díky té sociální trampolíně opravdu vracet zpátky do toho plnohodnotného života.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
Takže nečekáte nějaké pracné koaliční vyjednávání typu vyjednávání o parametrických změnách penzí, typu vyjednávání o konsolidačním balíčku? Je to trochu jiná materie, ale význam těch změn, alespoň v tom vašem podání, je obdobný.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Takhle, že to ještě bude mít svoji cestu a nebude úplně jednoduchá, toho jsem si vědom. Jsem připraven potom ty věci diskutovat a vysvětlovat v rámci připomínkového řízení. Pro mě tato reforma nebo revize dávkového systému je stejně důležitá jako reforma důchodová, je to stejný princip. Vlastně 30 let se ten systém nekultivoval, neměnil a má prostě své nedostatky. A já si myslím, že prostě pokud tady roky říkáme, že nejsme s tím systémem spokojeni, že není efektivní, že není motivující. Tak toto je obrovská příležitost, a proto se na tom rok s tím týmem pracoval, toto dokázat, změnit.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
Vy jste nedávno prohlásil, že pokud se v následujících měsících nezdvojnásobí preference vaší strany KDU-ČSL, a pokud nezískáte dva mandáty v evropských volbách, tak nebudete znovu kandidovat do čela strany, tak kolik procent navíc vám mohou přinést tyto parametrické změny sociálních dávek.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já se přiznám, já jako fakt takhle, já v životě neuvažuju, nekalkuluju. Já jsem šel na MPSV s tím, že si jdu vyhrnout rukávy a jdu řešit problémy, které se tam dlouhé roky neřeší.

moderátor
——————–
Promiňte, pane vicepremiére, jste politik a předpokládám, že současně kromě věcného uvažování uvažujete i politicky? Tak se ptám, jestli toto je materie, která by…

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já to dělám proto, že to je potřeba.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
/nesrozumitelné/ na které by KDU-ČSL mohla tratit.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já to fakt dělám proto, že to je potřeba. A v tento okamžik jsem na to nikdy nepohlížel optikou, jestli to přinese body, nebo odnese body. Prostě všichni v této společnosti a i průzkum jste mu to ukázal, přes 70 % lidí říká, že i tuto reformu je potřeba udělat. Proto jsem do toho šel a samozřejmě, že to stojí mraky energie. Já kdybych byl alibista, já, tak jenom sedím, rozdávám peníze a budu říkat, jako jsem tady jako štědrý ministr, ale já jsem se do té práce vrhl právě proto, že spoustu těchhle věcí, na které je dlouhé roky poukazováno i odbornou veřejností, chci prostě změnit, takže fakt mě nezkoušejte z toho, abych tady jako říkal, jestli to je něco, co přinese body, nebo naopak odnese. Ne, takhle to není. /nesrozumitelné/

Jiří Václavek, moderátor
——————–
Promiňte, že vám do toho vstupuju, vy jste to byl, kdo říkal, přitvrdíme, vy jste to byl, kdo říkal, symbolicky, dám hlavu na špalek. Musíme zvýšit preference na dvojnásobek. Tak se ptám, jak do tohoto uvažování zapadá tato změna?

Marian Jurečka, 
——————–
Ta s tím nesouvisí. Toto jsem začal připravovat se svým týmem před rokem.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
Podporujete, pane vicepremiére za KDU-ČSL dohodu o zatížení tichého vína spotřební daní. To je další téma, které se v koalici probíralo a nejspíš ještě bude probírat a současně je to téma, které může rezonovat mezi vašimi voliči na jihu Moravy.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Marek Výborný jako ministr zemědělství je pověřen pracovním týmem, který na tom už zhruba třetí nebo čtvrtý měsíc pracuje. Myslím si, že se postupně blíží do finále. To znamená, k úpravě v této oblasti může dojít. A nechám to potom na Marku Výborném, aby potom představil veřejnosti, na čem se tato pracovní skupina dohodla. Jsou tam zastoupení také i zástupci vinařské veřejnosti, odborníků z ministerstev, ze zemědělství, financí, Celní správy a podobně.

moderátor
——————–
Takže opět téma, u kterého nebudete hledět na preference KDU-ČSL.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já jsem od začátku tohoto tématu, a to si můžete dohledat a kdokoliv dohledat si to může. Jsem vždycky říkal, že mě zajímá to, abychom neudělali systém, který bude byrokraticky neuvěřitelně náročný a zároveň znevýhodní naše vinaře, naše producenty vůči těm zahraničním. A říkal jsem, že když dokážeme najít úpravy takové v tom systému, které tyto dvě věci budou schopny eliminovat, tak jsem připraven hledat jakékoliv řešení, které bude řešit i otázku zdanění tichého vína.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
A ještě poprosím několik otázek na tu dnešní situaci ohledně jmenování zmocněnce pro euro. Ohledně toho kroku ministra pro evropské Martina záležitosti Martina Dvořáka, co by pane vicepremiére mělo být výsledkem toho dohadovacího koaličního řízení, které bylo dnes vyvoláno za vás?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Tak jednak chci říct, že žádný ministr a člen vlády nemůže tady jmenovat vládního zmocněnce, já to chápu tak, že pan ministr Dvořák tady dal nějaké jméno, které může označit jako jeho poradce, to znamená.

moderátor
——————–
To je bez toho přídavného jména vládní, jenom zmocněnec.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
A vlastně jako poradce ministra, bohužel jako takovýto člověk, pokud bude mít tento mandát, vlastně neudělá vůbec nic. Pokud, a to je moje preference za lidovce, pokud máme opravdu vést tady vážnou seriózní debatu a hlavně to posunout někam kupředu, pak na tom musí být shoda v celé vládní koalici a máme se dohodnout případně na takovémto člověku za celou vládní koalici, o tom bude především podle mě zítřejší jednání.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
A ten výsledek má být ten, že pan Dvořák nebude mít zmocněnce pana Zahradníka. Nebo ten výsledek optimální za vás má být ten, že bude vládní zmocněnec pro euro, na kterém se shodnete.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Takhle. Ať to zasadíme do nějaké reality. My v tento okamžik nevíme, zda-li budeme plnit všechna maastrichtská kritéria, to budeme vidět na konci tohoto roku. Takže já bych byl rád, abychom tady trošku zchladili emoce, abychom si řekli na konci tohoto roku, ano, tato kritéria plníme a je čas a moment, kdy je tady prostor pro to, aby přišel vládní zmocněnec, který začne koordinovat aktivity, komunikaci, spolupráci mezi rezorty, s veřejností, případně s našimi zahraničními partnery, kteří v té věci jsou, těmi, se kterými tu debatu vést máme. A pak máme mít vládní shodu a říct, kdo tím člověkem bude. Takto já ten postup vidím.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
Takže platí varianta a, kterou jsem nastínil. Pan Dvořák by měl rezignovat na to, že má svého vlastního zmocněnce pro euro, protože není vládní.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Mě to, jak to udělá Martin Dvořák a jakým způsobem to odkomunikoval, mně to přijde takový jako trošku jako výkřik do tmy, mně vlastně přijde, že tím se vlastně neřeší vůbec nic. Já to považuju za krok, který nebyl promyšlený, nebyl racionální a znovu říkám, já bych se vrátil k tomu, co jsem říkal před chvílí. Prostě na konci tohoto roku, až ho uzavřeme, budeme vědět, jestli opravdu plníme maastrichtská kritéria a máme za sebou tu první nutnou podmínku pro debatu o tom, zdali euro někdy, a za mě ten typ je někdy kolem roku 2029, 2030 bychom mohli přijmout. A zároveň také říkám, ale to musí být krok, který bude podporovat nejenom politická většinová reprezentace, ale také i většina lidí ve společnosti.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
A poslední věc, byla to KDU-ČSL, kdo vyvolal to dohadovací řízení? Nebo to byla jiná koaliční strana?

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já jsem toto jednání nevyvolal, ale když tento návrh přišel, tak jsem podpořil tento krok, ať si tyto věci jdeme vyříkat, vyjasnit, já myslím, že to je běžný postup v každé domácnosti, když je něco problematického, konfliktního, tak si to máme za zavřenými dveřmi vyjasnit.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
A od které z těch čtyř zbývajících stran a hnutí, respektive tří, ten návrh přišel.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí /KDU-ČSL/
——————–
Já, pokud se nepletu, tak myslím, že i veřejně to zaznělo, nevím, já jsem ty média tolika sledoval a myslím, že to přišlo ze strany TOP 09, ale to prostě není podstatné, pan premiér to jednání svolal tak či tak, takže je prostě na místě se zítra potkat.

Jiří Václavek, moderátor
——————–
Minimálně v mediálním výstupu jsem to nenašel, proto se na to ptám, pane vicepremiére. Děkuju, mějte se dobře.



Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.