Šafránková chce konec zneužívání sociálních dávek

Lucie Šafránková

Hostem Událostí České televize byla Lucie Šafránková, poslankyně za SPD, místopředsedkyně výboru pro sociální politiku.

Hnutí SPD dlouhodobě mluví o zpřísnění podmínek pro získání sociální podpory. Mají změny vaši podporu?

Lucie Šafránková, poslankyně /SPD/
——————–
Ano, určitě ty změny tak, jak dneska byly představeny, tak mají naši podporu, ale máme k nim samozřejmě několik otázek, protože představeny byly pouze v obecné rovině. Určitě nás bude zajímat, jak bude vypadat paragrafové znění. A jak jistě víte, tak my se o ukončení zneužívání sociálních dávek pokoušíme a prosazujeme ho už šest let.

moderátorka ČT
——————–
Jak jste zmínila, konkrétní to teprve bude, až to představí pan ministr. Ještě něco dalšího mimo toho, co jste zmínila.

Lucie Šafránková, poslankyně /SPD/
——————–
Určitě nás bude zajímat, jak bude fungovat sloučení těch čtyř dávek, určitě souhlasíme i s tím, aby se sloučily dávky, jak příspěvek na bydlení s doplatkem na bydlení a příspěvkem na bydlení. Ale otázky velké budeme mít u toho, jak bude to sloučení vypadat právě u přídavku na dítě. Pro nás je ale prioritou, aby se vlastně s ukončením zneužívání sociálních dávek začalo už opravdu co nejdříve, protože tady nám neustále bují obchod s chudobou, proti kterému je potřeba také bojovat. Ale bohužel tyto návrhy, co tady prozatím pan ministr představil, tak toto neobsahuje, takže my určitě budeme vyvolávat diskuzi s panem ministrem o to, abysme tam mohli zapracovat ještě naše návrhy, které dlouhodobě prosazujeme. V tom našem posledním návrhu, jak jsem říkala, bylo 70 změn, které byly prodiskutovány s odborníky z Úřadu práce, odborů sociální péče, ze školství, takže opravdu to máme prodiskutované a budeme velice rádi, když na těch dalších návrzích budeme spolupracovat.

moderátorka ČT
——————–
V současné době se na dávkách vyplácí zhruba 26 miliard a pobírá je přibližně milion lidí. Ministr práce tyto parametry chce zachovat.Souhlasíte?

Lucie Šafránková, poslankyně /SPD/
——————–
Tak co se týkalo toho našeho návrhu, tak tam by se ušetřilo až jedna miliarda korun. To tehdy vypočetlo samo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Samozřejmě s tím, že stoupají ceny za bydlení, jsou pořád vysoké ceny za energie, s čímž vláda Petra Fialy stále nic nedělá. Takže se dá očekávat, že opravdu tato finanční částka v nejbližších měsících bude muset takto zůstat.

moderátorka ČT
——————–
Díky za vaše odpovědi.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.