Příprava důchodové reformy  

ilustrační foto: Photoxpress

ČT 1 – Události

Rekordní deficit penzijního účtu, ministr financí očekává, že za loňský rok skončilo hospodaření důchodového systému asi 70 miliard korun v minusu.

Podle Zbyňka Stanjury to jen podtrhuje nutnost změn. Přesná čísla zveřejní jeho úřad příští týden.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, 1. místopředseda strany /ODS/
——————–
Co v této chvíli můžu říct, že ten deficit se bude blížit jednomu procentu hrubého domácího produktu, takže zdaleka nejvyšší za posledních několik let. Ten loňský výsledek ukazuje, že bez těch změn mi ten systém byl neufinancovatelný a že by hrozilo, že budoucí generace by měly mimořádně nízké penze.

moderátor ČT
——————–
Jedním z navrhovaných opatření je i pomalejší růst nově přiznávaných důchodů. V chystané reformě s ním počítá ministerstvo práce.
A zavádět ho chce postupně. První, kdo to pocítí, budou lidi odcházející do penze v roce 2026. Opozice s tímto návrhem logicky nesouhlasí.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Je to opatření, které výrazně přispívá k tomu, aby celý ten systém těch změn důchodové reformy opravdu garantoval to, že v tom výhledu těch 20–40 let bude ten systém schopen zvládnout. I důstojné, férové důchody i pro děti a vnoučata současných důchodců.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Parametrické změny důchodového systému nejsou přece na dva roky, ty jsou na léta. Není možné opomíjet nejsilnější opoziční stranu v zemi.

moderátor ČT
——————–
Do dvou týdnů chce ministerstvo práce návrh reformy odeslat vládě, nejpozději během března by ji mohl projednat kabinet.
V kuchyni jednoho z pražských domovů pro seniory pracuje přes 10 let. Postupně se Martin de Filippo vypracoval na jejího vedoucího. Průměrně tu dělají kolem 160 obědů denně.

Martin de Filippo, vedoucí kuchyně domova pro seniory, Sociální služby Praha 9
——————–
Různé diety, různě upravovaná strava pro lidi, co mají problémy s polykáním a tak.

redaktorka ČT
——————–
Je mu 37, kdy půjde do důchodu, neřeší. Jen na penzi od státu ale spoléhat nechce, a tak si spoří i sám.

Martin de Filippo, vedoucí kuchyně domova pro seniory, Sociální služby Praha 9
——————–
Přišlo mi to jako dobrý nápad. Nikdo neví, co bude a kolik peněz bude potřeba, když je člověk starý.

redaktorka ČT
——————–
Pro ty, co půjdou do penze za dva roky, se má výpočet důchodů začít snižovat, změna se bude projevovat postupně do roku 2035, kdy se ustálí. Podle ministerstva má jít o zpomalení růstu budoucích penzí do dvou stovek ročně.

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany /KDU-ČSL/
——————–
Ty důchody nové porostou, porostou v příštích 10 letech, počítáme zhruba, o 10 000 Kč, by měla narůst výše průměrného důchodu v České republice. Ale je tady opravdu drobné, velmi malé zpomalení.

Michaela Šebelová, místopředsedkyně hnutí /STAN/
——————–
Se nám bude měnit poměr těch lidí, kteří vydělávají a do toho systému přinášejí peníze, a poměr těch, kteří budou vlastně z něj čerpat.

redaktorka ČT
——————–
Proti zbrzdění růstu jsou ale obě opoziční hnutí, na chystaném návrhu jim vadí i další opatření, včetně například posouvání věku odchodu do důchodu.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
——————–
Není možné udělat jenom na základě prodlužující se doby dožití, protože my musíme vědět a znát analýzu, zda se lidé toho věku dožijí ve zdraví.

redaktorka ČT
——————–
Průměrně by podle chystané reformy měli být lidé v penzi 21,5 roku. Zároveň návrh počítá se zvednutím garantované výše důchodu, ten minimální by tak měl podle ministerstva práce odpovídat pětině průměrné mzdy. Se zvyšováním zástupci opozice souhlasí, i když o parametrech chtějí ještě jednat.

Jan Hrnčíř, místopředseda sněmovního rozpočtového výboru /SPD/
——————–
My dlouhodobě prosazujeme, aby minimální důchod odpovídal například minimální mzdě, pokud nebudeme zvyšovat, tak stejně ty důchodci jsou nuceni potom pobírat jiné sociální dávky.

Markéta Pekarová Adamová, předseda strany, předsedkyně sněmovny /TOP 09/
——————–
Ty nejnižší důchody nemají být tak nízké, že nedokáží zajistit ten důstojný život samy o sobě, a stejně ten daný jejich příjemce se pak obrací na stát.

redaktorka ČT
——————–
Cílem podle ministra práce je, aby poslanci ve sněmovně projednali návrh důchodové reformy do konce července. První opatření z ní mají platit od začátku příštího roku.
Součástí reformy jsou vedle zmíněných návrhů i další opatření jako například úprava výchovného, tedy vyplácené pětistovky za každé dítě. Do budoucna má částku nahradit fiktivní vyměřovací základ, který dobu péče zohlední.
Na první dva potomky se má suma pro nové důchodce postupně snižovat. Ti, kteří jich měli víc, budou za třetího a každého dalšího dál pobírat 500 Kč. Současných seniorů se úpravy netýkají.
Co platí už teď, to jsou přísnější podmínky pro předčasné důchody a taky úprava valorizace.
Ta řádná zohledňuje nově kromě inflace třetinu růstu reálných mezd místo původní poloviny, mimořádnou pak nahrazuje dočasný příspěvek.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.