V Krnově otevřeli azylový dům

ilustrační foto: Piers Brown Flickr.com

Kdyby v Krnově nebyli, nevím, jak bych s dětmi dopadla. To jsou slova Jany, kterou Armáda spásy přijala do svinovského azylového domu pro matky s dětmi. Armáda spásy ho teď znovu otevírá po dvouleté rekonstrukci za více než 17 000 000 Kč. V 10 samostatných bytových jednotkách budou rodiny v nouzi hledat cestu zpátky do běžného života.

Jana,
——————–
Určitě to není ostuda tam bydlet a může tak skončit kdokoliv ze dne na den. Prostě může člověk přijít o práci, o bydlení prostě a jiná možnost neexistuje. Že to je Zvláštní zkušenost vím.

mluvčí 9,
——————–
Jana Goreová už se za to nestydí, ale na začátku jí pobyt v azylovém domě připadal jako prohra.

Jana
——————–
Dovedla mi tam situace prostě, když jsem přišla ne vlastní vinou o bydlení. To, jak to bývá, jdete na sociálku žádat o příspěvek na bydlení, no, a tam mi prostě bylo sděleno, že mi nemůžou nic přispět, protože na tom bytě je přihlášenej ještě někdo jinej.

mluvčí 9,
——————–
To bylo před pěti lety. Mezitím s pomocí sociálních pracovnic vyřešila své dluhy a získala bydlení v krizovém městském bytě, taky začala pracovat.

Jana
——————–
Teďko bydlím v městském bytě, pokud platím nájem, tak prostě můžu bydlet do konce života.

mluvčí 9,
——————–
Všechny příběhy nemají happyend, ale je jich dost. Sociální pracovnice Marie lštvánová připomíná třeba klientku Dagmar.

mluvčí 10,
——————–
Měla dvě děti v dětským domově, které vlastně o víkendech ji tady navštěvovaly a v rámci té spolupráce tady se sociální pracovnici se podařilo, že paní Dagmar začala pracovat, no a podařilo se jí poté získat byt a i ty vztahy v rodině se zlepšily.

mluvčí 9,
——————–
Opravený azylový dům je zatím prázdný. Klientky s dětmi se sem z provizoria, kde jsou teď, nastěhují v pondělí. Sociální pracovnice si už ale zabydlují své nové kanceláře.

mluvčí 9,
——————–
V bytových jednotkách už jsou nachystané postele, ale taky psací stoly, aby se děti mohly připravovat do školy. V nové budově jsou navíc podle ředitele krnovské Armády spásy Jiřího Ivanova připraveni nejen na mámy a jejich děti.
Máme zkušenost s tím, že se na nás obracejí také jako rodiny s dětmi, případně tatínci s dětmi, tak jsme přistoupili k tomuto kroku, že tu službu rozšíříme vlastně o tuhle cílovou skupinu, díky rekonstrukci je vlastně i toto rozšíření, toto přizpůsobení cílové skupiny vlastně možné.

mluvčí 9,
——————–
Azylový dům stojí u kolejí na průmyslovém okraji města a jde právě o to, aby se děti a jejich blízcí dostali z okraje zpátky mezi ostatní lidi.

Český rozhlas.
© 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.