Každou těhotnou testují na hepatitidu typu C   

ČT 1 – Události

Lékaři usilují o aktivnější vyhledávání těhotných žen, které mohou být nakažené hepatitidou. C. Tento typ žloutenky je zrádný mimo jiné přenosem zmatky na dítě, i proto infektologové doporučili ženy testovat. Novinka funguje nepovinně od ledna.

Veronika Bečvářová poslouchá ozvy dítěte, termín porodu má za týden. Zároveň je zdravotnice a každé vyšetření považuje za důležité. Otestovat se proto nechá i na hepatitidu C.

Veronika Bečvářová, pacientka
——————–
Může se to týkat každýho. I když to tak nevypadá, mohli jsme to chytnout kdekoliv a nikdy nevíte na 100 procent, že tu žloutenku v sobě nemáte.

redaktorka ČT
——————–
V Podolí testují každou matku, která přijde v prvním trimestru na těhotenské odběry, stačí kapka krve.

Anna Brandejsová, vedoucí rizikového oddělení, ÚPMD
——————–
Pak během průběhu těhotenství, když se u nich vyvinou nějaké rizikové faktory, příznaky, třeba jaterní onemocnění, tak to vyšetření cíleně provádíme.

redaktorka ČT
——————–
Problém bývá užívání drog nebo tetování v nesterilním prostředí. Nakazit se mohli i lidé, kteří dostali krevní transfuzi před rokem 1992. Testování na hepatitidu typu dělají dlouhodobě už tady v mléčné bance v porodnici v Podolí. Jen za poslední měsíc prošlo kontrolou zhruba 100 l mléka.

Marcela Křížová, pediatrička a vedoucí mléčné banky, ÚPMD
——————–
Řada žen s hepatitidou C typu je bezpříznaková, ale k tomu postižení jater může dojít.

redaktorka ČT
——————–
Léčba trvá zhruba tři měsíce, ve většině případů je účinná.

Soňa Fraňková, zástupkyně přednosty pro klinickou hepatitidu, IKEM
——————–
Tyto ženy jsou mladé, takže když se na hepatitidu přijde, tak se mohou léčit ve stadiu málo pokročilého jaterního onemocnění, může se správně otestovat dítě, když se narodí.

Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP
——————–
Proč to potřebujeme vědět čím dál tím víc? Protože máme nové moderní léky, které můžeme dát dětem již od tří let věku a které dokáží tuto infekci zcela zlikvidovat.

redaktorka ČT
——————–
Nemoc je zrádná i v tom, že se projeví často až cirhózou jater nebo rakovinou, a to i 30 let od nákazy. Podle odhadů může být v Česku až 60 000 lidí, kteří o nemoci neví. Ročně se léčí jen 1500 z nich.

Česká televize.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.