S lékařem o vypadávání vlasů  

Naomi Campbell trápí alopecie Flickr.com

ČRo Dvojka 

V Kávě o čtvrté byl hostem přednosta dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady prof. Petr Arenberger, pěkně vás tu vítám. Proč vlastně nám padají vlasy? Nebo proč vůbec příroda zařídila to, že vlasy máme? Jaký je pro to důvod?

prof. Petr Arenberger,
——————–
Tak my, když jsme vývojově se blížili spíš našim předchůdcům než našim budoucím vzhledům, nebo já nevím, jak to nejlépe říct, tak jsme byli ochlupeni celý. A byla to taková náhrada oblečení nebo spíš, když jsme potom část toho ztratili a dneska to ztrácíme i vlastně uměle, protože mít na těle chlup je přece jenom společensky už na diskuzi, tak to musíme nahrazovat oblečením. Čili byl to takový jako kožní kryt, který nás chránil před nepřízní počasí, a když jsme neulovili nějakého mamuta, abysme se ještě do něčeho pěkného oblékli, tak nás prostě chránilo to ochlupení, a to ztrácení, ono je to vlastně přirozený jev, to neznamená, že by nám nemělo něco třeba z hlavy vypadávat, protože denně nám vypadne asi 100 vlasů, a je to úplně normální, takže když najdete v hřebenu nebo v kartáči nějaký zbytek vlasů nebo v umyvadle nebo ve sprše, když najdete vlasy, tak to neznamená hned jít na složitou léčbu ke kožnímu lékaři, ale je potřeba si spočítat, jestli je to do té stovky, anebo jestli je to třeba 300, 400 a pak už je to na léčení.

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
No, a proč má někdo problém třeba s padáním vlasů už od útlého mládí? A někdo až mnohem později, třeba za 20, za 30 let

prof. Petr Arenberger,
——————–
s tím útlým mládím je to většinou dáno geneticky nebo nějakou třeba kožní chorobou, která postihuje i kůži kštice, protože třeba u lupénky nebo někdy třeba u atopického ekzému vidíme, že je v té kůži kštice zánět a už zánět jako takový může vyvolávat i vypadávání vlasů, protože prostě ty vlasové folikule jsou tam poškozené a netvoří tu rohovinu, která vytváří ten vlas tak kvalitně a potom ty vlasy dlouho nevydrží, ale pokud mluvíme třeba, protože těch alopecií, čili vypadávání vlasů nebo chorob, které jsou spojené s vypadáváním vlasů, je celá řada, tak třeba u androgenetické alopecie, čili vypadávání vlasů mužského typu, které bývá po dvacítce, u disponovaných mužů, ale třeba kolem padesátky kolem přechodu to bývá i u žen, kde nikdy nevidíme takovou tu klasickou hippokratovskou pleš, ale prostě prořídnutou pěšinku, která se postupně rozšiřuje a obecně difuzně vlastně může to vypadávání vlasů pokračovat. Někdy tam jsou takové speciální formy, třeba, že ustupuje vlasová hranice, že se zvětšuje čelo, a to je zase speciální choroba, kterou také musíme léčit.

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
No a ta genetika hraje třeba právě zejména u mužů roli i v tom, že budou mít jako mladí už koupí.

mluvčí 1,
——————–
Ano, může to tak být. Vždycky je dobře se podívat na tatínka nebo dědečka, jak vypadá a pokud už mu vlasy buď úplně chybí, nebo má hluboké kouty, tak je bohužel šance, že i ten jeho potomek, muž, může mít problémy tohoto typu a v té době, to znamená kolem té dvacítky, pětadvacítky, už je dobře začít s těmi vlasy něco dělat, pokud se nerozhodnete, že je sexy, prostě si vlasy oholit, že, a mít holou hlavu, což dneska je také určité řešení, a když se podíváme kolem sebe, tak řada i třeba významných mužů je takto uzpůsobená a, a prostě alopecii neřeší. Na druhou stranu, kdo přece jenom si chce nechat vlasy na hlavě a nikoliv ve výlevce, tak je dobře, když se s tím začne zabývat a dřív, protože my to neřešíme vždycky jenom transplantací. To jsou ty nejsložitější a spíš bych řekl, zanedbané případy, kdy už vlastně chybí vlasové folikuly v té oblasti, kde by normálně měly být, ale když tam dáme nějakou speciální léčbu včas, tak ty vlasové folikuly zachráníme aspoň z větší části a ty vlasy na tom místě mohou růst i bez transplantace.

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
A co to přesně ta alopecie je? Jaké druhy vlastně tohoto onemocnění medicína zná.

mluvčí 1,
——————–
My jsme tady už hodně mluvili o té alopecii mužského typu, čili to je způsobeno vlastně hormonálními vlivy, mužskými pohlavními hormony, můžeme ty muže trochu uklidnit, že mají víc těch hormonů, takže jsou to jako lepší pánové než ti, kterým vlasy nepadají. Ono to ne vždycky tak úplně platí, protože ono se spíš jedná o vnímavost těch vlasových folikulů k mužským pohlavním hormonům. Pak velká skupina, zhruba asi třetina pacientů přichází s tzv. alopecia areáta, což je ložiskové vypadávání vlasů, kde to začíná malým kroužkem zcela bez vlasů a ten se postupně rozšiřuje. Tam to s hormony nemá vůbec nic, nic společného a pokud, tak jsou to úplně jiné hormony, ale spíš to souvisí s zánětem, autoimunním zánětem, který poškozuje formu vlasové folikuly, ale může také postihovat třeba štítnou žlázu, čili tam se musíme vždycky podívat, jestli třeba i ta štítná žláza není nějak postižená a podobně, no a pak je celá řada onemocnění, jak jsem říkal, která postihují kštici a mohou také vést k vypadávání a pak je celá řada dalších příležitostí, kdy vlasy mohou vypadnout, a to není jenom třeba při cytostatické léčbě, ale třeba při nějakých zátěžích a podobně, kdy prostě ta výživa toho vlasového folikulu není úplně kvalitní a ty vlasy mohou prořídnout nebo nějaký stres může vyvolat to, že nám zesynchronizuje vlasová anorexie, tak samozřejmě to chybí potraviny.

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
pojďme se tedy na to podívat blíž, jak je to v podstatě, když bychom měli nějakým způsobem si pro sebe jednoduše vlastně pojmenovat tak, v čem se liší nemoc alopecie od běžného plešatění? A jaká je tam ta souvislost s tím ložiskovým vypadáváním.

mluvčí 1,
——————–
Alopecie jako taková, obecný název pro něco, co je doprovázeno vypadáváním vlasů, takže alopecie může být androgenetická, může být areátní, čili ložisková, může být difuzní třeba při nedostatku správné stravy a podobně, čili to je obecný název. A my jsme tady hovořili už o té androgenetické, to znamená vypadávání z hormonálních příčin při vyšší hladině nebo vyšší vnímavosti k mužským pohlavním hormonům. A pak jsme krátce nastřelili tu areátní alopecii, což je to ložiskové vypadávání. To je takový denní chleba kožního lékaře nebo lékaře, který pracuje v centru, my máme třeba to centrum zdravé vlasy na klinice nebo se věnujeme i dalším různým takovýmto změnám i jako experti, co se týče třeba podpory růstu vlasů a podobně. U té areátní alopecie, tam se jedná o autoimunní onemocnění, čili, které může být ale třeba nastartováno jenom nějakým stresem, v uvozovkách a vlastně začíná tak, že na nějakém místě to nemusí být jenom ve vlasech, ale třeba ve vousech nebo v obočí může vypadnout celé jedno ložisko, které je zcela hladké, prostě vlasy tam nejsou, často, na kraji má takový, my tomu říkáme trakční test, to znamená, že zatáhneme za vlasy a bez nějaké bolesti a bez nějakého násilí je prostě držíte v ruce, takže to je aktivní vlastně okraj toho procesu a je potřeba ten autoimunní zánět přitlumit, ať už nějakými zevními léky, nebo dneska máme moderní i tabletovou léčbu, která je velmi účinná a která se dá aplikovat.

mluvčí 3,
——————–
A ta léčba trvá, jak dlouho.

mluvčí 1,
——————–
Ta léčba trvá podle potřeby. Takže ta první ambice je zastavit ten proces, což zjistíte tak do toho měsíce, šestineděl, jestli jste byli úspěšní, že už to prostě nepokračuje, no a pak ty vlasy nerostou tak rychle, jak bysme byli zvyklí. Jsme rádi, když vyroste centimetr za měsíc. No, tak něco ještě v tom folikulu někdy musíte čekat, než to začne fungovat, takže půl roku není žádná doba.

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
Říká se, že vlasy právě mohou padat pár měsíců poté, co jsme prodělali třeba nějakou tu stresující záležitost, tak mě by zajímalo, jaký je ten správný jako časový interval, když se řekne pár měsíců, tak kolik to může být? Jako mám li tedy tenhle ten problém, jak zpátky po té časové ose má mít, abych vlastně zjistila, že tohle by mohla být třeba ona příčina?

mluvčí 1,
——————–
Ono vám to vlastně řekne zpětně, jak dlouho máte fázi, která přetrvává po zastavení růstu, protože po tom stresu, zátěži třeba teď po covidu jsme to viděli často a vím, že jedna z posluchaček už se tady na to ptala, takže možná jí rovnou odpovím po nějakém těžkém onemocnění prostě na růst vlasů nemá ten organismus moc čas, to znamená, tu výživu radši přesouvá někam, kde je to životně důležité a na vlasy se jinými slovy vykašle, to ale znamená, že vlastně vlasy, které různě vypadávají, tak zase dorůstají. Takže my si nevšimneme, že tam tenhle ten proces probíhá, ale je normální a trvá obvykle třeba osm let a po osmi letech vám ten jeden vlas vypadne nahrazený dalším, ale po nějakém tom závažném onemocnění se vám tenhle proces synchronizuje a po nějakou dobu ty vlasy nerostou a ony pochopí, že by pak měly vypadnout po té době tak, jak jsou zvyklý, protože jsou vlastně tři fáze růstu vlasů, ten vlastní růst trvá dlouho, několik let, pak máme několik měsíců tu klidovou fázi a pak máme několik dní, kdy ten vlas vypadává, no a my skončíme vlastně tu růstovou fázi a pak ten vlas má těch, řekněme, 1 2 3 4 nebo 5 měsíců na to, aby vypadl, což on udělá, ale protože je to zesynchronizované, tak to vypadne z celé hlavy, no a my zjistíme, že nám spousta vlasů chybí a potom se to zase časem zesynchronizuje. Většinou, když ta zátěž nepřetrvává, tak se to dá do pořádku. My tomu můžeme různě pomoct, třeba plazmaterapii.

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
Posluchačka právě píše, že dnes jí byla nabídnuta po tom prodělaném covidu, kdy jí začaly vlasy padat, plazmu, terapie a ptá se, jestli je to postup, který je účinný, jak dlouho to trvá, že je pacientka, která je v menopauze a vypadávání vlasů mají v rodině.

mluvčí 1,
——————–
No, samozřejmě je potřeba i nějakým způsobem pomoct. Čili je to jedna z možností, jak dodat růstové faktory, které jsou v plazmě, která se odebere z vlastní krve nebo centrifuguje krev a vezme se ta plazma a potom se vpichuje buď injekční stříkačkou, nebo my na to máme třeba takovou speciální pistoli, nebo teďka nově na to máme speciální přístroj, kdy vlastně vy uděláte mikro dírky do rohové vrstvy, protože ono je těžké z té zevní terapie dostat ty účinné látky opravdu k těm vlasovým folikulům, které jsou někde třeba 3–5 mm v hloubce, čili tam se to z běžného krému nebo z nějaké vodičky nedostane, ale k tomu můžeme pomoct právě třeba těmi různými přístroji. A teďka mám třeba takový trichopat, který vlastně udělá jemné dírky, to není až nějak super bolestivé, protože vlastně to zasahuje jenom rohovou vrstvu a částečně tu neprokrvenou část kůže. Ale otevře to okénka, kterými se účinná látka může dostat dovnitř a ještě navíc to má vlastně iontoforetické působení, tam jsou takové elektrodky, které tam prohánějí elektrický proud, ale ne zase tak, aby to bylo nepříjemné, ale prostě je to takové mírné mravenčení a tu účinnou látku dostanou do hloubky. A ještě navíc si na to posvítí a prokrví to lépe, takže je to taková složitější metoda právě pro transport účinných látek do hloubky.

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
Je úžasné, kam ta medicína se posouvá.
Pojďme se podívat na další otázky. Nikolaj píše, že jeho manželka, její 46 let, má vlasy hezké, nepadají, ale asi půl roku se potýká s problémem ohledně obočí, které jakoby zjemnělo. Píše, že už není tak husté jako kdysi, že ho mívala hodně husté, a i když si ho trhala, tak jí začalo vypadávat. Stále dorůstá nové, vypadává znovu a je celkově mnohem jemnější. Někdy je to lepší, někdy horší. Je z toho docela nešťastná.

mluvčí 1,
——————–
S postupujícím věkem samozřejmě vlasy mohou prořídnout obecně a stejně tak to platí pro obočí, protože obecně název vlasy jsou i chlupy a řasy a všechno tohle to patří z dermatologického hlediska jako do jednoho hrnce, ale další věc je, že při vytrhávání nebo nějakým způsobem odstraňování a úpravách může dojít k tomu, že ten vlasový folikul, který by tam měl přežívat a vytvářet stále dokola a také ne úplně celý život vlasy, tak je poškozen a ty vlasy nejsou tak tuhé, tak husté.

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
Tak je šance, že se to změní

mluvčí 1,
——————–
dá se tomu určitě pomoct. Existují zase různé roztoky, účinné látky, které zlepšují prokrvení v té dané oblasti a ty jsou schopny tam tu výživu dodat a ten vlas může do určité míry zesílit, čili možnost tu je, ale je potřeba to potom ošetřovat nějak intenzivněji. A pokud se nejedná o nějakou chorobu, že jsme říkali, třeba, ano, nějaký ten zánět, že, ať už autoimunní nebo nějaký jiný, tak to může také poškozovat.

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
Ivana se ptá, jestli můžete vysvětlit, co je to seborea, jak proti ní postupovat? Píše tady posluchačka Ivana, že si myslí, že to trápí velké množství lidí.

mluvčí 1,
——————–
Ano, je to skutečně tak. Především mladých, takže je to dáno tím, že máme dobrou výživu. Čili je to ten druhý protipól toho, kde vlasy mohou vypadávat, čili nejenom nějaké hubnutí nebo nějaká anorexie a tak, ale samozřejmě i přejídání, obezita, takový ten, řekněme, bohatý životní styl, který vede k tomu, že třeba jí má hodně tučných jídel, hodně sladkého, to sladké je hraniční, ale může taky hrát roli, proč to taky neomezit, když už doktor má zakazovat, tak klidně zakážeme i ten cukřík. A Tam potom vlastně mazové žlázy začnou vytvářet mnohem více mazu, než je běžné. Ono to nemusí být jenom z toho nadbytku stravy, ale samozřejmě zase tam hrají roli třeba ty mužské pohlavní hormony nebo nějaká hormonální disbalance, která vede k tomu, že se nám víc mastí vlasy a ten mají rády kvasinky, které na kůži normálně jsou, ale nepřemnoží se tam, ale ony se mohou přemnožovat a začnou vytvářet vlastně zánět, protože ta kůže si s tím taky nějak chce vypořádat, a proto to zčervená, pálí, vytvoří se tam šupinky, které se vytvářejí tím, že to zčervenání a ten zánět vlastně urychlí množení kožních buněk a ty tvoří ty šupiny, no a ta seborea je nejen kosmetický problém, ale i pomnožené kvasinky, a to samozřejmě zase poškozuje vlasy a ten zánět v té kůži, mohou zase vlasy vypadávat a ten přístup je takový, za prvé tlumit ten zánět, to jsou nějaké kortikoidní prostředky nebo třeba správné mytí od těch šupinek, protože i taková ta pitiiáza simplex, což jsou lupy, tak to je takový malinký předstupeň té seborej, i když to nemusí být znát.

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
A někdo si řekne, tak budu si mít vlasy každý den. Ale ono se zase říká, že životnost. A také kvalitu vlasů prý negativně ovlivňuje právě i ta přehnaná péče, tak co je to ta přehnaná péče? Je to každodenní.

mluvčí 1,
——————–
Dítě jak u koho Já se přiznám, že za posledních 40 let si skutečně myjí vlasy každý den ráno, protože kdybych to neudělal, tak budu rozcuchanej. A mně se to blbě češe, takže Já si je prostě ráno vždycky umyju šamponem. A zatím vidím to, že na ty hlavy ještě pořád něco mám, takže ona i ta genetika tam hraje roli. Můj tatínek měl do 80 taky spousty vlasů. Tak já jsem to od něj chytil.

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
No, tak to vám možná mnozí závidí. Zdeněk, když se bavíme o té přehnané péči, se vás ptá, jestli barvení vlasů má vliv na hustotu?

mluvčí 1,
——————–
Nemělo by mít, protože my nebarvíme vlastně ty vlasové folikuly, pokud to nepřeženeme, anebo pokud spíš bych jako se obával odbarvování, protože tam jsou různé agresivní látky, které, třeba peroxid vodíku nebo nějaké jiné podobné složky, které mohou ty vlasy poškozovat jako takové, ale tu růstovou zónu, to už by musela být opravdu velká smůla, kdybychom ji spálili, takže barvení by v zásadě vadit nemělo, samozřejmě může vyvolat třeba alergickou reakci na některou složku, která tam je, a to potom už může zase poškozovat růst vlasů, ale pokud to nic nedělá, tak by to nemělo poškozovat.

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
Další muž Mirek, 50 let, píše, že mu je píše. Spoustu let jsem se trápil osobními věcmi, byl jsem ve stresu. Můžu potvrdit to, co říkáte. Vlasy prořídly se, šedivěly. Dalo by se to ještě nějak zahustit, když teď už je po všem?

mluvčí 1,
——————–
Ženy si tam většinou nechávají ty různé namontované příčesky, což u pánů asi není úplně obvyklá věc, navíc by to asi bylo víc vidět než u těch žen, které mají potom metrové příčesky. A nikdo si toho ani nevšimne. Čili ty extenze takový, to není, aby se to tam přicvaklo nějakou svorkou, ale opravdu to je namontované na vlasech a musí se to stále převěšovat. Jako určitě se dá podpořit ten růst vlasů nějakým metioninem, což je aminokyselina, která podporuje růst vlasů a nehtů, mohou se dát různé vitaminy a podobně, anebo i lokální léčba. My máte třeba látky, které zlepšují prokrvení té kštice, to je třeba minoxidy, což je látka, která se dřív používala na vysoký tlak, ale zjistilo se, že právě to zlepšené prokrvení kůže podporuje růst vlasu.

mluvčí 7,
——————–
Dobrý den, zdravím. Sýkora Milan. Já bych měl takový nepřed nepředpokládaný dotaz, prosím vás, všude se dovídám, co dělat, aby tedy jsme měli těch vlasů hodně, byli v pořádku, aby nepadali, já bych spíš uvítal, aby jich vypadalo co nejvíce, abych se už konečně zbavil vlasů i fousů, pokud možno opravdu jako toto psaní mám, co mám dělat.

mluvčí 1,
——————–
No, tak zatím asi nejlepší je používat holení, ať už vousů nebo vlasů. Pokud by člověk jako opravdu chtěl likvidovat a většinou to neděláme ve kštici, ale děláme to třeba u žen právě třeba na horním rtu, kde to není úplně žádoucí, nebo někde po těle. Dá se použít speciální laser, který akumuluje energii v pigmentu, v melaninu a většinou tyhle ty rušivé vlasy jsou pigmentované, takže on to vlastně spálí ten vlasový folikul. Čili tu výrobnu toho vlasu a máte to zlikvidováno, většinou trvale, pokud tam ještě něco doroste, tak se to dá zopáknout, stojí to nějaké peníze, ale je to účinné.

mluvčí 8,
——————–
Dobrý den. Prosím vás pěkně, já bych se chtěl zeptat na dvě věci, co je pravdy na tom, že Kopřivová voda podporuje růst vlasů? To by byla jedna a druhá věc. Vlasy mám pořád hnědý, ty mi než jednou, i když jsem už ročník starší, ale vousy mám Šedivý. Jak je to možný?

mluvčí 5,
——————–
Je to nepříjemné, ale já myslím, že když vyčkáte, tak ony i vlasy zešedivý. Prostě je to běžný proces, který vede k tomu, že to někde začne a dokončí se to dříve či později, takže není to nic patologického a prostě zatím ty vousy holte, aby to nebylo tak nápadný, a to ta kopřivová voda, bejval i kopřivovej šál, šampon. Ale je to samozřejmě babská rada, a to z jednoho důvodu. Ono to může zkvalitnit ty vyrostlé vlasy, ale že by to vysloveně podporovalo růst vlasů, možná nějakým prokrvením, že to trochu dráždí, kdyby to opravdu byly účinné kopřivy, ale jinak vlastně ty účinné látky, ty se dostanou do kůže velmi složitým způsobem a jak jsem říkal už na začátku, do hloubky 3–5 mm, do kůže, se prostě voda nedostane, a kdyby se dostala, tak bysme mohli brzo umřít, kdybysme si zaplavali v bazénu.

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
Na to šedivění. Když se ptal posluchači, proč vlastně nám Šedivý vlasy i fousy.

mluvčí 5,
——————–
Je to postupující Stárnutí, kde ubývá pigmentu melaninu a dostávají se vzduchové bublinky mezi kůru a dřeň. Takže to zesvětluje a je to prostě známkou stárnutí, anebo známkou i nějakého stresu, který urychlí tenhle ten proces.

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
Posluchač z Brna se vás ptá, jestli časté stříhání dohola podporuje houstnutí vlasů? Je to jeden z rozšířených mýtů? Nebo je to pravda? Pane profesore?

mluvčí 5,
——————–
Jsou to speciální Situace, kdy může ostříhání pomoct třeba při té seboroické dermatitidě, kdy vlastně vy odstraníte kvalitní prostředí pro růst kvasinek. Na druhou stranu, pokud je kštice zdravá, tak je zbytečné vlasy stříhat, pokud je nemáte přes metr dlouhé, kdy už samotnou vahou vlastně oni začínají vypadávat, ale pokud se jedná o přiměřenou délku, tak tam stříhání nijak nehraje roli.

mluvčí 10,
——————–
Dobrý den, prosím vás, já jsem se chtěla zeptat, které vitaminy nebo potraviny se doporučují napadání vlasů a potom ještě, jestli má vliv radioterapie štítné žlázy, napadání vlasů v souvislosti s onemocněním štítné žlázy.

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
Pardon, pane profesore, posluchačka se ptá na vitaminy, možná bych to doplnila ještě o minerály.

mluvčí 1,
——————–
Ano, obecně existují různé kombinované přípravky, které určitě podporují růst vlasů. A když k tomu ještě přidáte třeba aminokyselinu metionin, kterou seženete také v lékárně nebo je součástí některých těch doplňků stravy, tak tím určitě nic nezkazíte, čili vitaminy B.

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
Běžně v potravinách.

mluvčí 1,
——————–
Běžně v potravinách obecně jíst kvalitní racionální stravu, čili kromě zeleniny nezůstávat jenom u ní, ale dát si tu a tam nějaké maso, luštěniny a podobně, čili tím to v podstatě doplníte, ale kdyby tam nějaký nedostatek byl, tak určitě je to možné.

mluvčí 3,
——————–
Se štítnou žlázou.

mluvčí 1,
——————–
Se štítnou žlázou, my většinou máme problémy tím onemocněním té štítné žlázy, než s tou léčbou, protože třeba radioterapie, ta by měla fungovat jenom víceméně lokálně, čili neměla by poškodit v podstatě relativně daleko lokalizované vlasy, ale měla by likvidovat vlastně tu přehnanou funkci štítné žlázy, takže tam se toho nebojíme,

mluvčí 13,
——————–
Se chtěla zeptat jenom, když byly u žen teda tady opatrovaný dlouho vlasy henou, tak já jsem slyšela, že teda se to pak nesmí nějak barvou normální. Je to špatně? Nebo je to možný potom normální barvou? U kadeřníka se nechat obarvit?

mluvčí 5,
——————–
Ono to záleží na tom aby zbytečně se tam ty barvy nějakým způsobem netloukly, to znamená, není to ani tak medicínský problém, jako spíš estetický a je potřeba se poradit s kadeřníkem, jestli už je vhodná doba na to po té heně použít normální barvu, čili nemusíte se toho bát, že by ty vlasy vypadaly nebo se poškodily.

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
Mnoho posluchaček se ptá, jakou roli vlastně hraje menopauza a hormony? Jak moc to může s vlasy zamávat? Je několik žen, které píší, že už mají pocit, že se s nimi začíná dít něco a mají strach, že o ně přijdou a naopak se ptají také ty, které ještě ten problém nemají, ale bojí se, že by ten problém mohl být. Tak v jakém případě se s tím dá. v menopauze ještě něco dělat. A jak tomu předcházet?

mluvčí 1,
——————–
Ženské pohlavní hormony obecně pomáhají růstu vlasů. My dokonce máme některé zevní prostředky, které jsou uzpůsobeny, aby se relativně dobře vstřebávaly a ty obsahují ženské pohlavní hormony, čili používáme to i v léčbě, skutečně během přechodu mohou ženy, zvlášť pokud mají k tomu nějakou dispozici, rodinou třeba, tak mohou zaregistrovat, že ty vlasy začínají vypadávat a tam potom nastupuje buď kvalitní kadeřník, anebo dokonce kožní lékař, nebo dokonce někdo třeba jako z našeho vlasového centra, kdy tam musíme dodávat některé třeba růstové faktory, zlepšovat prokrvení, dodávat různé látky a podobně.

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
Mě by zajímalo ještě, pane profesore. V poslední době udělala opravdu velký pokrok Transplantace vlasů, byť z 90 %, jí využívají hlavně muži. Proč vlastně tahle ta metoda tolik nezabírá u žen?

mluvčí 1,
——————–
Tam záleží na tom, kde ten problém vzniká, u těch mužů je obrovská výhoda v tom, že v té zadní části hlavy, čili v té okcipitální krajině, jak my říkáme, tam vlasy prakticky u mužů vůbec nevypadávají. A je možnost v této oblasti odebírat a dneska už se to dělá, opravdu třeba po jednom folikulu se dají přetransplantovat ty vlasy dopředu do té oblasti, kde nám úplně chybí, u žen je to většinou difuzní problém, čili tam to úplně tak dobře nefunguje. Na druhou stranu existuje spousta i konzervativních prostředků, kterými se ta kvalita vlasů dá udělat, záleží na typu toho onemocnění a na to, jaký zvolíme potom další postup.

mluvčí 16,
——————–
Tady je posluchač ročník 1970, prakticky 30 let bez vlasů, takže už nějakou zkušenost stoupl. Vší mám a chtěl jsem se zeptat, jak to, že potkávám na ulici tak málo? Bez vlasých Japonců, Asiatů. A aby šeli k nám do Evropy, třeba Italů a Španělů. Co dělám špatně.

mluvčí 1,
——————–
Záleží na právě té genetice a vůbec na tom růstu vlasů, kvalitě toho, jak ty vlasy rostou, máte to podobně jako s pigmentací, asijská rasa a černoši mají mnohem kvalitnější, nejenom víc toho pigmentu třeba, ale mají ho i kvalitnější a podobně je to s těmi vlasy vůbec Třeba s tvarem vlasů Víte, že u černochů se vlasy víc točí? A to je dáno strukturou toho vlasového folikulu, že to kadeření vlastně není jenom tak, že by ten vlas sám o sobě rostl, ale má k tomu dispozice a souvisí to i s tím vypadáváním.

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
Je tady ještě několik dotazů, které se týkají v podstatě, když to shrnu, do jednoho, kdy partnerům či partnerkám během posledního půl, tři čtvrtě roku vypadají vlasy na jedné straně hlavy, objeví se tam půlkulečko třeba ve velikosti dlaně, pak ty vlasy narostou, jsou tmavší než ty původní, jsou hustší a pak dojde zase k dalšímu vlastně kolečku na jiné části té lebky. Tak se ptají obecně, jestli už tohle je alopecie, jestli už je ten problém takový, že by měli navštívit odborné školy.

mluvčí 1,
——————–
Jakékoliv vypadávání vlasů se nazývá alopecie, čili je to tak, a pokud nepomůže kadeřník, tak je dobře navštívit kožního lékaře. Tady jste popsala v podstatě proces, který vzniká u alopecia areata, a to je opravdu kožní onemocnění, které by se mělo léčit a nejenom vlasů, ale i třeba se podívat, jestli ten autoimunní proces nepostihuje nějaké další oblasti, nepodcenit to

Patricie Strouhalová, moderátorka
——————–
Děkuju pěkně. Vaším dnešním hostem byl přednosta dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské.Vinohrady pan prof. Petr Arenberger, tak děkuju za to i za naše posluchače, na shledanou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.