Syn je schizofrenik. Jak ho dostat do léčebny, aby se léčil, než se něco stane?

ilustrační foto: Flickr.com

Dotaz:

Mám syna schizofrenika, má rozdvojenou osobnost, epileptické záchvaty a teď mu něco roste v hlavě. Syn, když dostane záchvat tak ho odveze záchranná služba do nemocnice, dostane lapačku a podepíše reverz. Syn odmítá se léčit, a ještě je k tomu alkoholik. Tohle už trvá 5 let, poprvé byl hospitalizován v Bohunicích psychiatrické nemocnici chtěl spáchat sebevraždu. Byla mu doporučená léčba, různé vyšetření, které odmítá, a neužívá žádné léky, protože říká, že není nemocný. Žije s přítelkyní, která je mentálně postižená, dochází tam velmi často k hádkám, agresivitě a fyzickému napadení ze strany syna. Syn se chová agresivně i v práci kterou často mění z důvodu, když dostane epileptický záchvat tak ztratil práci. Pred Vánoci fyzicky ublížil přítelkyni, nahlásili jsme to policii, která ho odvezla na psychiatrii, ale pak ho pustili. Hned na to začal vyhrožovat mně, já jsem jeho matka. Tyhle výhrůžky už trvají léta, syn je agresivní nebezpečný sám sobě, rodině a okolí. Včera jsem sním mluvila a opět se chystá někoho fyzicky zmlátit. Řekl mi, že dotyčnej se choval k němu špatně a syn řekl že si jde něco silného koupit a ublíží mu. Mám tenhle celý rozhovor, a i jiné rozhovory kde mne uráží natočený v mobile. Jeho ošetřující obvodní lékař je ovšem obeznámen ale nemůže nic dělat. Syn fyzicky napadá lidí jen proto že je nemocný a odmítá léčbu. Já vás chci požádat o pomoc, než se stane něco horšího do kdy bude ubližovat syn který odmítá léčbu. Mne bude za pár let 70 roku, mám velký strach, kdo bude další, komu ublíží. Před 4 lety pobodal mého druhého syna nůžkami. Včera nám vyhrožoval, že nám zapálí garáž. Moc prosím pomozte, jak ho dostat do léčebny, aby se léčil, než se něco stane.

Odpověď:

Není snadné kohokoli přinutit, aby se šel dobrovolně léčit s duševním onemocněním.

Pokud Vám bude syn nebezpečně vyhrožovat či se bude jinak nebezpečně projevovat, je možné přivolat na pomoc policii a záchrannou službu.

Bude-li situace vyhodnocena tak, že klient bude převezen do psychiatrické léčebny, může pacient v takové psychiatrické léčebně pobývat i proti své vůli, pokud s tím do sedmi dnů od hospitalizace
vysloví souhlas soud. Soud může nucený pobyt ve zdravotnickém zařízení schválit, pokud je pacient nebezpečný pro sebe a své okolí.

Vždy bude záležet na vyhodnocení zdravotního stavu pacienta.

Dopustil- li by se pacient nějakého trestného činu, může mu být jako jeden z trestů uloženo též ochranné léčení nebo zabezpečovací detence, a to dle nebezpečnosti spáchaného trestného činu.

Bc. Václav Smíšek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.